Σε γρίφο εξελίσσεται για τις κυβερνήσεις, η θέσπιση κανόνων που θα διέπουν τη χρήση της τεχνολογίας, ειδικά όσο αναπτύσσεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, με εφαρμογές όπως το ChatGPT του OpenAI, της Microsoft.
Μπροστά στη ραγδαία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, σειρά κυβερνήσεων έχουν προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις προκειμένου να ρυθμιστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο προχωράει η ανάπτυξή της.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Η κυβέρνηση συμβουλεύεται τον κύριο επιστημονικό συμβουλευτικό οργανισμό της Αυστραλίας και εξετάζει τα επόμενα βήματα», δήλωσε τον Απρίλιο εκπρόσωπος του υπουργού βιομηχανίας και επιστημών.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει να εξετάζει τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την οικονομία και εάν χρειάζονται νέοι έλεγχοι.
ΚΙΝΑ
Η ρυθμιστική αρχή κυβερνοχώρου της Κίνας τον Απρίλιο αποκάλυψε προσχέδια μέτρων για τη διαχείριση των παραγωγικών υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης, λέγοντας ότι ήθελε οι εταιρείες να υποβάλλουν αξιολογήσεις ασφαλείας πριν ξεκινήσουν προσφορές στο κοινό.
Το Πεκίνο θα υποστηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις στην κατασκευή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να «κοντράρουν» το ChatGPT, δήλωσε το γραφείο οικονομίας και τεχνολογίας πληροφοριών τον Φεβρουάριο.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το προσχέδιο του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους πρώτους ολοκληρωμένους νόμους που διέπουν την τεχνολογία.
Το προσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί από επιτροπή βουλευτών στις 11 Μαΐου, προσδιόρισε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ως κεντρικής σημασίας στην προσπάθεια να κρατηθεί υπό έλεγχο η τεχνητή νοημοσύνη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, δήλωσε τον Απρίλιο ότι είχε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας στο ChatGPT, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια κοινή πολιτική για τον καθορισμό κανόνων απορρήτου για την τεχνητή νοημοσύνη.
Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC) συμμετείχε στη συζήτηση για το ChatGPT και άλλα chatbots AI, καλώντας τους οργανισμούς προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ να διερευνήσουν τη νέα τεχνολογία και την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκαλέσει.
ΓΑΛΛΙΑ
Η υπηρεσία παρακολούθησης απορρήτου της χώρας, CNIL δήλωσε τον Απρίλιο ότι διερευνούσε αρκετές καταγγελίες σχετικά με το ChatGPT μετά την προσωρινή απαγόρευση του chatbox στην Ιταλία λόγω υποψίας παραβίασης των κανόνων απορρήτου.
Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε τον Μάρτιο τη χρήση βιντεοπαρακολούθησης με τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων.
G7
Η Ομάδα των Επτά προηγμένων εθνών θα πρέπει να υιοθετήσει κανονισμό «βασισμένο στον κίνδυνο» για την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσαν οι υπουργοί ψηφιακών υπηρεσιών της G7 μετά από σύσκεψη στις 29-30 Απριλίου στην Ιαπωνία.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ρυθμιστεί, αλλά τα κυβερνητικά όργανα πρέπει να βρουν πώς να το κάνουν σωστά πριν βιαστούν να προχωρήσουν σε απαγορεύσεις που δεν πρόκειται να αντέξουν, δήλωσε ο επικεφαλής προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας τον Απρίλιο.
ΙΤΑΛΙΑ
Το ChatGPT είναι διαθέσιμο και πάλι σε χρήστες στην Ιταλία, δήλωσε εκπρόσωπος του OpenAI στις 28 Απριλίου.
Η Ιταλία απαγόρευσε προσωρινά το ChatGPT τον Μάρτιο, αφού η αρχή προστασίας δεδομένων της εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις του απορρήτου και για την αποτυχία επαλήθευσης ότι οι χρήστες ήταν 13 ετών και άνω, όπως είχε ζητήσει.
ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ είπε την Τρίτη ότι ο οργανισμός δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τους υφιστάμενους νόμους για να κρατήσει υπό έλεγχο ορισμένους από τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η ενίσχυση της δύναμης των μεγάλων εταιρειών.
Επιπλεόν, ο γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ εισήγαγε ένα νομοσχέδιο στις 27 Απριλίου που θα δημιουργήσει μια ειδική ομάδα για να εξετάσει τις πολιτικές των ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη και να προσδιορίσει τον καλύτερο τρόπο μείωσης των απειλών για το απόρρητο, τις πολιτικές ελευθερίες και τη δίκαιη διαδικασία.
Ο πρόεδρος, Μπάιντεν, είχε πει νωρίτερα σε συμβούλους επιστήμης και τεχνολογίας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ασθενειών και της κλιματικής αλλαγής, αλλά ήταν επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστούν πιθανοί κίνδυνοι για την κοινωνία, την εθνική ασφάλεια και την οικονομία.