Το χρυσωρυχείο των εφαρμογών για smartphones

Το χρυσωρυχείο των εφαρμογών για smartphones

Του Γιάννη Γορανίτη

Έντεκα περίπου χρόνια από την ημέρα που το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε στην αγορά, το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά. Υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί περισσότερα από 1,5 δισ. smartphones, αριθμός που ενδέχεται να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη τριετία. Η σαρωτική επέλαση των smartphones έχει δημιουργήσει παράλληλες αγορές αξίας δισεκατομμυρίων, με πολλές παραφυάδες και συγγενείς κλάδους.

Ένας από αυτούς, ίσως ο πλέον εμβληματικός, είναι αυτών των εφαρμογών. Το οικοσύστημα των apps για κινητά, το οποίο ήταν πρακτικά ανύπαρκτο πριν δέκα χρόνια, συνιστά σήμερα μια ανθηρή και διαρκώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να γίνεται πιο κερδοφόρα.

Η γέννηση των apps

Η παρουσίαση του πρώτου κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK) για iPhone τέτοιες ημέρες το 2008 πρακτικά έδωσε την αφορμή για τη γέννηση αυτού του εντυπωσιακού και ιδιαίτερα κερδοφόρου οικοσυστήματος. Πιθανότατα, ούτε ο ίδιος ο Steve Jobs δεν μπορούσε καν να διανοηθεί πόσο μεγάλη θα γινόταν η συγκεκριμένη αγορά.

Ψηφιακές εφαρμογές και προγράμματα, προφανώς και υπήρχαν και πριν το 2008. Το λανσάρισμα όμως της πρώτης γενιάς iPhone τις έφερε σε άλλο πλαίσιο. Παράλληλα, η ιδέα του Jobs να τις ομαδοποιήσει και να δώσει απευθείας πρόσβαση στο κοινό μέσω ενός κοινού περιβάλλοντος χρήσης, υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία τους.

Εκατομμύρια apps για μια θέση στον ήλιο

Σήμερα οι διαθέσιμες εφαρμογές υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια. Μόνο στο App Store της Apple υπάρχουν διαθέσιμες σχεδόν 2,3 εκατομμύρια εφαρμογές. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός θα διπλασιαστεί έως το 2020, με ισχυρές πιθανότητες να αγγίξει τα 5 εκατ.

Η Apple βέβαια δεν κρατά τα πρωτεία, καθώς η εμφάνιση του Android με τους δεκάδες κατασκευαστές και προγραμματιστές να το υποστηρίζουν, την έριξε μοιραία από την πρώτη θέση. Το Google Play προσφέρει στους χρήστες της δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 2,8 εκατ. apps.

Ακολουθούν το Windows Store Amazon Appstore με 600.000 και πλέον apps έκαστο, ενώ η πεντάδα κλείνει με το ελάχιστα ενεργό πλέον, Blackberry World με περίπου 230.000. Σε βάθος τριετίας πάντως αναμένεται να εγκαθιδρυθεί πλήρως το δυοπώλιο Google-Apple, με τις υπόλοιπες πλατφόρμες να συγκρατούν αμελητέα μερίδια.

Πηγή: Statista

Είναι πολλά τα λεφτά

Παρότι η Apple δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για τους τζίρους που πραγματοποιούνται μέσω του App Store της, εκτιμάται ότι οι προγραμματιστές και οι εταιρείες παραγωγής που έχουν διαθέσει τις εφαρμογές τους μέσω αυτού, έχουν κερδίσει περισσότερα από 86 δισεκατομμύρια δολάρια.


Πηγή: Statista

Οι αριθμοί είναι ιλιγγιώδεις και οι συνακόλουθες ευκαιρίες για τους developers πολυάριθμες. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ότι όλες οι εφαρμογές είναι κερδοφόρες και ότι ο κόπος των προγραμματιστών και των παραγωγών ανταμείβεται πάντα. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 9 στα 10 downloads αφορούν σε δωρεάν εφαρμογές. Το γεγονός από μόνο του συρρικνώνει τις πιθανότητες οικονομικής επιτυχίας ενός app.

H Gartner εκτιμά ότι μόλις το 1% των εφαρμογών βγάζει τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την ανάπτυξή της, ενώ –ακόμη πιο δυσοίωνα για τους επίδοξους developers– εκτιμά ότι μόλις το 0,01% θα σημειώσει οικονομική επιτυχία.