Η ΕΕ θέλει να γίνει τεχνολογικά «κυρίαρχη» - Επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ σε κρίσιμους τομείς
Shutterstock
Shutterstock
Politico

Η ΕΕ θέλει να γίνει τεχνολογικά «κυρίαρχη» - Επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ σε κρίσιμους τομείς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη εταιρειών που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας, όπως τα μικροτσίπ και η κβαντική τεχνολογία. Ένα νέο σχετικό πρόγραμμα πρόκειται να λάβει το «πράσινο φως» στις αρχές αυτής της εβδομάδας, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το POLITICO.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ, ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.

Με το ταμείο αυτό, η Κομισιόν στοχεύει να αποτρέψει τις εταιρείες τεχνολογίας της ΕΕ από το να χρησιμοποιούν κεφάλαια τρίτων χωρών σε περίπτωση που θελήσουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα scale-up funds από ό,τι η Ευρώπη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΕΕ να εξαρτάται από άλλες τεχνολογικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, για τεχνολογίες όπως τα μικροτσίπ και οι υπηρεσίες cloud. Η επερχόμενη επίτροπος Τεχνολογίας της ΕΕ, η Φινλανδή Χένα Βίρκουνεν, θα κληθεί να επαναφέρει την τεχνολογική «κυριαρχία» της ΕΕ.

Αλλά ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά της, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει ήδη «βάλει στην άκρη» σημαντικά ποσά για να κρατήσει ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας στρατηγικής σημασίας.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, οι επιλέξιμες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επένδυση μετοχικού κεφαλαίου ύψους μεταξύ 10 και 30 εκατομμυρίων ευρώ - δίνοντας στις Βρυξέλλες μερική ιδιοκτησία των εταιρειών αυτών.

Το ταμείο προορίζεται για την αναβάθμιση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, της «καθαρής» τεχνολογίας ή της βιοτεχνολογίας που έχουν ήδη συγκεντρώσει χρήματα. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον άλλων -ιδιωτών- επενδυτών να συμμετάσχουν στον γύρο χρηματοδότησης.

Το μερίδιο των Βρυξελλών αποτελεί επίσης μειοψηφία σε αυτό το γύρο χρηματοδότησης: Το συνολικό ποσό θα πρέπει να είναι τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερο από την επένδυση των Βρυξελλών.

Για το επόμενο έτος, η ΕΕ θα επικεντρωθεί ειδικά στις εταιρείες τσιπ και κβαντικής τεχνολογίας.

Το νέο ταμείο έρχεται να προστεθεί σε ένα πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες, το λεγόμενο «Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας» και το οποίο επιτρέπει επενδύσεις σε μετοχικό κεφάλαιο ύψους έως 15 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμά της για την επόμενη θητεία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το ταμείο αυτό.

Οι εταιρείες που κέρδισαν την υποστήριξη των Βρυξελλών στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος - όπως η γαλλική εταιρεία σχεδιασμού τσιπ SiPearl - θα μπορούσαν τώρα να επιδιώξουν μια επόμενη επένδυση.

«Η ΕΕ είναι συγκριτικά πιο αδύναμη από τις ΗΠΑ και την Κίνα όσον αφορά την υιοθέτηση, την εμπορική αξιοποίηση και το scaling των νέων τεχνολογιών», προειδοποίησε πριν από δύο εβδομάδες ομάδα εμπειρογνώμων της Κομισιόν.

Άλλες εκθέσεις, όπως αυτές που συντάχθηκαν από τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι, έκαναν επίσης λόγο για ανεπαρκή πρόσβαση των νεοφυών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.