Του Γιάννη Παλιούρη
Οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης σε εργασιακό αλλά και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο είναι εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μας κάνει σκλάβους των μηχανών», «η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μας απελευθερώσει από τα δεσμά της ημιμάθειας» κ.λπ. Μια διελκυστίνδα ατελείωτων επιχειρημάτων που σε τελική ανάλυση θα δούμε προς τα πού θα κινηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό πάντως που προς το παρόν μπορούμε να κάνουμε, είναι να παραδεχτούμε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη φτιάχνει πρωταθλητές. Τεχνολογικούς πρωταθλητές όπως αποκαλύπτει η καθιερωμένη λίστα Technology Pioneers που συντάσσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η φετινή κατάταξη ανέδειξε στον αφρό της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας 56 καινοτόμες εταιρείες. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, της φετινής λίστας είναι ότι 20 από τους πρωτοπόρους είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την Τεχνητή Νοημοσύνη στο DNA τους. Και οι 20 εν λόγω εταιρείες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη ή Μηχανική Μάθηση σε τομείς όπως η διαφημιστική στόχευση, οι έξυπνες πόλεις, η αλυσίδα εφοδιασμού, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τα αυτόνομα οχήματα και αεροσκάφη, η μεταποίηση κ.ά.
Το εύρος χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πραγματικά εκπληκτικό. Για παράδειγμα, μια εταιρεία έχει αναπτύξει εφαρμογή ψυχολογικής υποστήριξης με βάση αλγοριθμικές λύσεις που «κατανοούν» την κατάσταση του χρήστη συγκρίνοντάς τη με πρωτόκολλα διαπιστωμένων ασθενών. Τελείως διαφορετική αλλά πάντα βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια άλλη λύση που βοηθά στη διασύνδεση εκατομμυρίων φτωχών ασθενών και γιατρών στην Αφρική. Ή ακόμα και η παροχή νομικών συμβουλών που προκύπτουν χάρη στην χρήση Μηχανικής Μάθησης.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ενώ ο σκεπτικισμός που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο αυτών των τεχνολογιών, δεν θα υποχωρήσει εύκολα, οι «Τεχνολογικοί Πρωτοπόροι» παρέχουν μια πολύτιμη ένδειξη της προόδου φέρνουν μαζί τους αυτά τα «εργαλεία».
«Οι νέοι μας πρωτοπόροι βρίσκονται στην αιχμή πολλών βιομηχανιών, χρησιμοποιώντας τις καινοτομίες τους για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Fulvia Montresor, επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε τη σχετική λίστα. «Πρόκειται για εταιρείες που γνωρίζουν ότι η τεχνολογία είναι κάτι περισσότερο καινοτομία. Η τεχνολογία πρέπει να έχει εφαρμογή και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι θα διαμορφώσουν το μέλλον», πρόσθεσε.
Ενώ η φράση «Τεχνητή Νοημοσύνη» αναμφίβολα προκαλεί από ελπίδα και ενθουσιασμό έως πανικό και ανησυχία, η χρήση της είναι «ουδέτερη» και θα οριστεί από το πλαίσιο που θα επιβάλλουμε. Άλλωστε χρησιμοποιείται ήδη στην διαγνωστική ιατρική αλλά και στις παραμέτρους πτήσης πολεμικών drones. Bοηθά τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μουσική αλλά και κρίνει την πιστοληπτική μας ικανότητα. Με λίγα λόγια, παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας, είτε μας αρέσει είτε όχι. Η λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να καταγράψει μια πραγματικότητα, που θα πρέπει να διαχειριστούμε… χθες.