Η τηλεόραση (ξαν)αλλάζει: Samsung, LG και Sony παρουσιάζουν εικόνα από το μέλλον

Η τηλεόραση (ξαν)αλλάζει: Samsung, LG και Sony παρουσιάζουν εικόνα από το μέλλον

Του Γιάννη Γορανίτη

Η CES, η μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών στον πλανήτη διοργανώνεται αυτές τις μέρες στο Las Vegas και στο πλαίσιό της μικροί και μεγάλοι κατασκευαστές σπεύδουν να παρουσιάσουν τη νέα σοδειά των προϊόντων τους.

Η τηλεόραση έχει την τιμητική στη φετινή διοργάνωση, με το 4Κ να θεωρείται «δεδομένο» και τις υλοποιήσεις να φλερτάρουν με το «κάτι παραπάνω». Αυτό βέβαια ερμηνεύεται κατά βούληση από την κάθε εταιρεία, γι' αυτό και στον επικοινωνιακό βομβαρδισμό που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες η εστίαση αλλάζει από την τεχνική υπεροχή, στην καινοτομία ή τον σχεδιασμό. Άξιο αναφοράς είναι πάντως ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές εγκαταλείπουν τον κυρτό σχεδιασμό και γυρνούν την πλάτη στο 3D.

Το βέβαιο είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι καταναλωτικές επιλογές θα πολλαπλασιαστούν και σε αυτές θα προστεθούν οι καλύτερες τηλεοράσεις που έχουμε δει ποτέ στο εμπόριο. Μέχρι βέβαια, να παρουσιαστούν οι επόμενες.

Samsung QLED TVs

Η Samsung παίζοντας από θέση ισχύος, αφού διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις πωλήσεις τηλεοράσεων, επιχειρεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία στα κορυφαία της μοντέλα. Οι νέες σειρές τηλεοράσεις Q9, Q8 και Q7 βασίζονται στη «νέα» τεχνολογία QLED.

Βάζουμε τη λέξη νέα σε εισαγωγικά, καθώς πρόκειται για μια παραλλαγή της τεχνολογίας quantum-dot που είδαμε στην περσινή γκάμα των SUHD τηλεοράσεων της Samsung. Οι μηχανικοί της όμως διέβλεψαν ότι μπορούσε να γίνει ένα ακόμη βήμα –αν όχι άλμα– στην απεικόνιση και αξιοποίησαν την QLED στα νέα τους πάνελ, τολμώντας μάλιστα να τη χαρακτηρίσουν καλύτερη από την OLED.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της νοτιοκορεατικής εταιρείας, η απόδοση των χρωμάτων είναι εντυπωσιακά βελτιωμένη, καθώς οι νέες της τηλεοράσεις «είναι σε θέση να αναπαράγουν 100% το χρωματικό εύρος και κάνουν ορατές τις πιο λεπτές διαφορές στο αποκορύφωμα της φωτεινότητας της QLED - μεταξύ 1.500 και 2.000 nits». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο τηλεθεατής θα βλέπει μια ευρύτατη χρωματική παλέτα, η οποία θα διαμορφώνεται απολύτως φυσικά, βάσει των εκάστοτε φωτιστικών συνθηκών.

Εκτός όμως από την απόδοση του πάνελ, οι τηλεοράσεις της σειράς QLED TV, βελτιώνουν και τον χώρο όπου θα τοποθετηθούν, χάρη στις σχεδιαστικές τους καινοτομίες. Η φιλοσοφία της Samsung θέλει την τηλεόραση στο επίκεντρο και προκειμένου να το πετύχει υιοθετεί το διαφανές καλώδιο «Invisible Connection», μέσω του οποίου όλες οι περιφερειακές συσκευές θα συνδέονται με την τηλεόραση, αλλά και δύο βάσεις στήριξης («Studio Stand» που θυμίζει καβαλέτο πίνακα και «Gravity Stand» το οποίο μοιάζει με σύγχρονο γλυπτό).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση των νέων Samsung TVs εδώ.

LG OLED TV

Το αντίπαλο δέος από την κορεατική χερσόνησο επενδύει επίσης στην ποιότητα εικόνας, αλλά και τον σχεδιασμό των τηλεοράσεων. Η LG βέβαια επιμένει στην τεχνολογία OLED που προς το παρόν της χαρίζει ένα προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Οι OLED τηλεοράσεις που παρουσίασε στο Las Vegas ξεκινούν από τις 55 και φτάνουν στις 77 ίντσες και δικαιούνται να κομπάζουν για τον –ονομαστικά– απεριόριστο λόγο αντίθεσης, το ρεαλιστικό μαύρο και τη διευρυμένη παλέτα χρωμάτων που απεικονίζουν, χάρη (και) στο εξελιγμένο pixel dimming control.

Το αβαντάζ που προστίθεται στο οπλοστάσιο της LG είναι η πιστοποίηση του Dolby Vision για την εικόνα και του Dolby Atmos για τον ήχο. Οι τεχνολογίες που θέλουν να μεταφέρουν την κινηματογραφική αίσθηση στο σαλόνι σας εντάσσονται για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε καταναλωτικά μοντέλα και αναμένεται να αξιοποιήσουν τη διαρκώς διευρυμένη γκάμα περιεχομένου. Ήδη περισσότεροι από 80 τίτλοι είναι συμβατοί με Dolby Vision, τουλάχιστον 100 τίτλοι με Dolby Atmos, ενώ 25 με αμφότερα formats.

Ο Picture-on-Wall σχεδιασμός της σειράς W7 επιτρέπει την απευθείας τοποθέτηση των τηλεοράσεων στον τοίχο με  μαγνητικούς βραχίονες, εξαλείφοντας με αυτό τον τρόπο οποιοδήποτε κενό ανάμεσα στην τηλεόραση και τον τοίχο. Χάρη και στο λεπτό προφίλ των τηλεοράσεων (το μοντέλο π.χ. των 65 ιντσών έχει πάχος μόλις 2,57 χιλιοστά) η αίσθηση που αποκομίζει ο θεατής είναι ότι κοιτάζει μέσα από ένα παράθυρο.

Όσα έδειξε η LG στη CES. 

Sony Bravia OLED TVs

Αν και η εικόνα που είδαμε από την περσινή γκάμα των Bravia LCD τηλεοράσεων ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακή, οι Ιάπωνες στρέφουν το βλέμμα στη γειτονική (και άκρως ανταγωνιστική) Κορέα και αποφασίζουν να κάνουν το άλμα προς το OLED.

Οι Bravia A1 σύμφωνα με τη Sony προσφέρουν «απόλυτο ρεαλισμό, με υπέροχα μαύρα και χρώματα», αλλά και κορυφαία επίπεδα αντίθεσης, χάρη στα 8 εκατομμύρια pixel τα οποία ελέγχονται αυτόνομα και με ακρίβεια.

Όπως και στις τηλεοράσεις της Samsung και της LG, η έμφαση δίδεται στην υποστήριξη του HDR (τεχνολογία Υψηλού Δυναμικού Εύρους), την οποία η Sony έχει έναν επιπλέον λόγο να υποστηρίξει λόγω του PS4 Pro και των συμβατών games, τα οποία προς το παρόν αποτελούν τον βασικότερο λόγο για να επενδύσει κανείς σε μια HDR TV.

Ο σχεδιασμός των νέων Bravia δεν υπολείπεται των ανταγωνιστικών προτάσεων, καθώς η βάση και τα ηχεία της δίνουν την ψευδαίσθηση ότι αιωρούνται επιτρέποντας στον τηλεθεατή να εστιάσει στην αναβαθμισμένη εικόνα. Εξάλλου, η τεχνολογία Acoustic Surface επιτρέπει την αναπαραγωγή ήχου από την ίδια την οθόνη.

Σύντομη επισκόπηση των νέων Bravia τεχνολογίας OLED.