Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος SLIM της Ιαπωνίας προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης, σηματοδοτώντας μια τεράστια επιτυχία για την χώρα, καθώς έγινε μόλις η πέμπτη χώρα που καταφέρνει κάτι τέτοιο.
Όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), η προσεδάφιση έγινε σε απόσταση 100 μέτρων από το στόχο -σε ένα μικρό κρατήρα διαμέτρου μικρότερης των 300 μέτρων, ο οποίος ονομάζεται Σιολί - ενώ έλαβε όλα τα δεδομένα σε 2 ώρες και 37 λεπτά μετά την προσγείωση.
Τα ηλιακά πάνελ του SLIM δεν μπόρεσαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια πιθανότατα επειδή είχαν λανθασμένη γωνία, αλλά μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ηλιακού φωτός θα μπορούσε να τον ενεργοποιήσει ξανά, είπε η JAXA.
Αυτό οδήγησε τη Jaxa να διακόψει την ηλεκτροδότησή του λιγότερο από τρεις ώρες μετά την προσελήνωσή του ώστε να κάνει οικονομία στις μπαταρίες με προοπτική να το θέσει ενδεχομένως και πάλι σε λειτουργία αργότερα.
Αν το πρόβλημα δεν διορθωθεί σύντομα, το SLIM θα μπορούσε να σιωπήσει για πάντα, καθώς η μπαταρία του μπορεί να υποστηρίξει τις δραστηριότητες του στη Σελήνη μόνο για λίγες ώρες.
Υπενθυμίζεται πως το SLIM (συντομογραφία του «Smart Lander for Investigating Moon») εκτοξεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μαζί με ένα διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ που ονομάζεται XRISM. Το τηλεσκόπιο τοποθετήθηκε σε χαμηλή τροχιά αμέσως μετά την απογείωση (και πρόσφατα έστειλε τις πρώτες δοκιμαστικές εικόνες του), αλλά το SLIM συνέχισε το ταξίδι του για τη Σελήνη.
Το SLIM θα μελετήσει ένα τμήμα της Mare Nectaris, που βρίσκεται περίπου 15 μοίρες νότια του σεληνιακού ισημερινού, χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο φασματόμετρό του.
Τα δεδομένα που θα συλλέξει το όργανο θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση της περιοχής, κάνοντας αναλύσεις βράχων που προέρχονται από την εσωτερική δομή της Σελήνης (που είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστος), οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο σχηματισμό και την εξέλιξη του δορυφόρου της γης, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αν δεν λειτουργήσουν οι ηλιακοί συλλέκτες του.
Επίσης, μεταφέρει μαζί του δύο μικροσκοπικά ρομπότ - μια μικρή χοάνη που ονομάζεται LEV-1 και ένα σκάφος σε σχήμα μπάλας, γνωστό ως LEV-2. Αυτά τα μικρά ρομπότ σχεδιάστηκαν για να απομακρύνονται από το μητρικό σκάφος SLIM, να συλλέγουν κάποια δικά τους δεδομένα και να τραβούν φωτογραφίες.
Να σημειωθεί ότι το SLIM είχε ως στόχο να αποδείξει ότι τα μικρά, σχετικά φθηνά διαστημικά σκάφη είναι ικανά να επιτύχουν εντυπωσιακά επιτεύγματα εξερεύνησης. Ζυγίζει μόλις 200 κιλά χωρίς προωθητικό καύσιμο, και η αποστολή του κόστισε περίπου 110 εκατ ευρώ.
Άλλες χώρες που ανήκουν στο «club» των προσεδαφίσεων στη Σελήνη είναι η τότε Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποίησαν τα πρώτα τους ταξίδια κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Κίνα, της οποίας η πρώτη προσεδάφιση έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, και η Ινδία, της οποίας το Chandrayaan-3 προσγειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.