IBM: Διευρύνει το δίκτυο κβαντικών κέντρων δεδομένων στην Eυρώπη

IBM: Διευρύνει το δίκτυο κβαντικών κέντρων δεδομένων στην Eυρώπη

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα, το νέο κβαντικό κέντρο δεδομένων (Quantum Data Center) στην Ευρώπη, που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Ehningen της Γερμανίας.

Το κέντρο αυτό θα εξοπλισθεί, σύντομα, με το σύστημα ΙΒΜ Quantum, βασισμένο στον κβαντικό επεξεργαστή Heron, με χαμηλά ποσοστά σφαλμάτων, 16 φορές καλύτερες επιδόσεις και 25 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τα συστήματα IBM Quantum του 2022.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν προς το Liberal οι εκπρόσωποι της ΙΒΜ, σχολιάζοντας την έναρξη της λειτουργίας του νέου κβαντικού κέντρου δεδομένων, «…η IBM έχει δεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη κβαντικού υλικού και λογισμικού στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Το IBM Quantum Data Center στην Ευρώπη είναι ανοικτό σε εταίρους, τόσο από τον ακαδημαϊκό, όσο και τον βιομηχανικό χώρο, σε ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο. Η IBM υποστηρίζει, επίσης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω ειδικών διαδικτυακών μαθημάτων και προγραμμάτων εκμάθησης με βάση πιστοποιητικά στη Γερμανία και σε άλλες χώρες».

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Crédit Mutuel, Bosch, E.ON, Volkswagen Group και Ikerbasque, έχουν, ήδη, πρόσβαση στους κβαντικούς υπολογιστές της IBM παγκοσμίως, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την ανακάλυψη κβαντικών αλγορίθμων.

Πρόκειται για το δεύτερο κβαντικό κέντρο δεδομένων της εταιρείας στον κόσμο - το πρώτο λειτουργεί, ήδη, στις ΗΠΑ, το οποίο και σηματοδοτεί μια σημαντική επέκταση του αριθμού των προηγμένων, κβαντικών συστημάτων μεγάλης κλίμακας, που είναι προσβάσιμα σε χρήστες σε όλο τον κόσμο, μέσω του cloud.

Το IBM Quantum Data Center, περιλαμβάνει δύο νέα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα της IBM μεγάλης κλίμακας βασισμένα στο Eagle, και σύντομα θα διαθέτει ένα νέο σύστημα IBM Quantum βασισμένο στο Heron. Αυτά τα συστήματα μπορούν να εκτελούν υπολογισμούς πέρα από τις δυνατότητες προσομοίωσης brute-force των κλασικών υπολογιστών.

Το IBM Heron, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, είναι το πιο αποδοτικό κβαντικό τσιπ της εταιρείας και προάγει την αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει χρηστικούς κβαντικούς υπολογιστές, επιτρέποντας στους χρήστες να αυξήσουν την πολυπλοκότητα των αλγορίθμων που εξετάζουν σε πραγματικό κβαντικό υλικό.

Όταν το σύστημα της IBM, βασισμένο στο Heron, διατεθεί στο IBM Quantum Data Center στην Ευρώπη, θα είναι το τρίτο IBM Heron που θα εγκατασταθεί στο σύνολο των κβαντικών συστημάτων της IBM, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση το παγκόσμιο κβαντικό δίκτυο της εταιρείας, που αποτελείται από περισσότερες από 250 επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς. Το IBM Heron προσφέρει έως και 16 φορές μεγαλύτερη απόδοση και 25 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τους προηγούμενους κβαντικούς υπολογιστές της IBM.

Όταν αναπτυχθεί παράλληλα με τα συστήματα μεγάλης κλίμακας που είναι πλέον διαθέσιμα και έχουν εγκατασταθεί στο νέο IBM Quantum Data Center, το σύστημα IBM, βασισμένο στο Heron, θα επεκτείνει τους περισσότερους από τους δώδεκα κβαντικούς υπολογιστές που προσφέρει σήμερα η IBM μέσω του cloud.

Πάνω από 22 δισ. δολάρια οι επενδύσεις σε κβαντική τεχνολογία το 2032

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Omdia, οι επενδύσεις στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής, παγκοσμίως θα κινούνται με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 57,7%, ώστε το 2032 να έχουν διαμορφωθεί σε πάνω από 22 δισ. δολάρια. Όπως αναφέρει η διεθνής εταιρεία ερευνών σε σχετική μελέτη, η αξία της αγοράς των κβαντικών υπολογιστών υπολογίζεται ότι υπερέβη τα 942 εκατ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές περιοχές μελλοντικής επέκτασης της νέας, επαναστατικής τεχνολογίας των κβαντικών υπολογιστών, οι αναλυτές της Omdia εκτιμούν ότι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη θα αποτελέσουν τις κορυφαίες περιφερειακές αγορές για τους κβαντικούς υπολογιστές, με την Ασία να βρίσκεται στην τρίτη θέση. 

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων θα έχουν οι υπηρεσίες πρόσβασης, που βασίζονται στο cloud. Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής θα είναι το hardware, με το λογισμικό να ακολουθεί.

Ως βασικό σημείο καμπής για την αγορά κβαντικών υπολογιστών, η Omdia εκτιμά, ότι θα είναι το 2027, καθώς, ως τότε θα έχουν γίνει ορατά σε αρκετούς κλάδους τα πλεονεκτήματα της κβαντικής υπολογιστικής, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω εμπορική διείσδυση της νέας αυτής γενιάς υπολογιστών.