Ινδία: Πύργος φιλτραρίσματος καθαρίζει τον αέρα του περιβάλλοντος (vid)

Ινδία: Πύργος φιλτραρίσματος καθαρίζει τον αέρα του περιβάλλοντος (vid)

Στο πάρκο μιας από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, ένας κομψός «πύργος» φιλτραρίσματος καθαρίζει αθόρυβα τον αέρα του περιβάλλοντος από το περασμένο καλοκαίρι.

Με την ονομασία Verto, ύψους 5,5 μέτρων (18 ποδιών) μειώνει τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και επικίνδυνων μικροσωματιδίων στο Sunder Nursery του Νέου Δελχί φιλτράροντας 600.000 κυβικά μέτρα αέρα την ημέρα - που ισοδυναμεί με τον όγκο 273 αερόστατων θερμού αέρα.

Τώρα, έχοντας συλλέξει δεδομένα από το πρωτότυπό τους, οι αρχιτέκτονες πίσω από την εφεύρεση πιστεύουν ότι το έργο τους μπορεί να επεκταθεί ώστε να καθαρίζει μεγάλους δημόσιους χώρους, γειτονιές, ακόμη και ολόκληρες πόλεις.

Σχεδιασμένοι από το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Symbiosis, το οποίο έχει γραφεία στην Ινδία και τη Γερμανία, οι πύργοι περιέχουν πέντε «κύβους» φιλτραρίσματος αέρα στοιβαγμένους μέσα σε ένα γεωμετρικό κέλυφος.

Οι συνιδρυτές της εταιρείας, Amit και Britta Knobel Gupta, λένε ότι οι συσκευές τους που λειτουργούν με ανεμιστήρες μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα σε μια ακτίνα 200 έως 500 μέτρων (656 έως 1.640 πόδια), αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου και το πόσο ανοιχτό είναι το περιβάλλον.

«Τώρα που τα ευρήματα είναι αυτά που περιμέναμε, θα αρχίσουμε να μιλάμε με τις κυβερνητικές αρχές για περαιτέρω εγκατάσταση», δήλωσε ο Amit σε βιντεοκλήση από το Νέο Δελχί, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία έχει επίσης μιλήσει με πιθανούς αγοραστές σε χώρες από το Ουζμπεκιστάν έως τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η Studio Symbiosis δήλωσε ότι μια κατασκευαστική εταιρεία στις ΗΠΑ έχει εν τω μεταξύ παραγγείλει περίπου 40 πύργους για την αντιμετώπιση της σκόνης και των λεπτών υπολειμμάτων σε εργοτάξια.

«Νομίζω ότι (θα μπορούσαν επίσης να εγκατασταθούν) σε δημόσια πάρκα και δημόσιες πλατείες, όπου οι άνθρωποι περνούν ποιοτικό χρόνο στην ύπαιθρο», δήλωσε η Britta, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση των πύργων σε σημεία όπου κοιμούνται άστεγοι θα μπορούσε επίσης να είναι «πολύ ωφέλιμη».

Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «vertente», δηλαδή «γυρίζω», και η μορφή του Verto που στρίβει σχεδιάστηκε για να ωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα στην επιφάνεια της συσκευής, όπου αυτός απορροφάται από φίλτρα και αποβάλλεται.

Χρησιμοποιώντας φίλτρα από τη γερμανική εταιρεία Mann+Hummel, οι αρχιτέκτονες του Studio Symbiosis επικεντρώθηκαν στη δημιουργία του πιο αποτελεσματικού σχήματος για τους πύργους, με ψηφιακά μοντέλα που προσομοίαζαν διαφορετικές συνθήκες ανέμου.