Αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως το Internet του μέλλοντός μας. Για άλλους αποτελεί το next big thing στην τεχνολογία. Όπως και να ‘χει, το Internet of Things και ο φαινομενικά άσχετος τομέας της υγειονομικής περίθαλψης θα συγκλίνουν με μεγάλη ταχύτητα.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση «Worldwide Internet of Things Spending Guide», σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης θα επενδύσουν με τον ταχύτερο ρυθμό από ολόκληρη την αγορά, στην τεχνολογία IoT. Συσκευές που μετράνε την πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα σακχάρου και γενικά παρακολουθούν την υγεία ενός ασθενή, θα συμβάλουν στην πρόληψη απειλητικών για τη ζωή των ανθρώπων καταστάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η IDC σημειώνει ότι επιλεγμένες περιπτώσεις χρήσης ΙοΤ θα αποτελέσουν το ασφαλές στοίχημα αρκετών επιχειρηματικών κλάδων, ώστε να επιτύχουν ένα νέο επίπεδο αυτοματισμού, που «κουμπώνει» στις ανάγκες για απομακρυσμένη εμπειρία και υπερ-συνδεσιμότητα. Μάλιστα, η γνωστή εταιρεία ερευνών επισημαίνει ότι το Internet of Things θα αποτελέσει «επιταχυντή – κλειδί» για την επιστροφή των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη, μετά το ισχυρό οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε το lockdown λόγω κορονοϊού.
Η πανδημία, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το αποτύπωμά της και στην ίδια την αγορά του ΙοΤ, η οποία αν και θα καταγράψει μετρήσιμη ανάπτυξη το 2020, αυτή δεν θα είναι όση αρχικά προβλεπόταν. Συγκεκριμένα, η αξία της παγκόσμιας αγοράς ΙοΤ θα διευρυνθεί κατά 8,2% το 2020, έναντι αρχικής πρόβλεψης 14,9%, τον Νοέμβριο του 2019. Σε καθαρά ποσά οι επενδύσεις επιχειρήσεων και οργανισμών στη σχετική τεχνολογία θα ανέλθουν στα 742 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Σύμφωνα με την IDC, η αγορά θα επιστρέψει σε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης από το επόμενο έτος, ενώ για στην πενταετία 2020 - 2024 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 11,3%.
Υγειονομική περίθαλψη, ασφάλιση και εκπαίδευση θα αποφέρουν τα ισχυρότερα κέρδη για την αγορά IoT το 2020, καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης 14,5%, 12,3% και 11,9% αντίστοιχα. Αντίστοιχα, οι περιπτώσεις χρήσης ΙοΤ που θα σημειώσουν την ταχύτερη αύξηση δαπανών το 2020, θα είναι η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, η τηλεμετρία και απομακρυσμένη παρακολούθηση δεικτών υγείας. Και οι δύο εκτιμήσεις της IDC συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το Internet of Things θα υιοθετηθεί σταδιακά από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό παρόχων υπηρεσιών υγείας, αλλά και ασθενών.
Ουσιαστικά, αυτό που περιγράφει η έκθεση της IDC είναι ένα ακόμα βήμα προς το λεγόμενο Healthcare 4.0, το πιο πρόσφατο στάδιο στην ψηφικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης, στο οποίο προηγμένα λογισμικά ανάλυσης, Τεχνητή Νοημοσύνη και ΙοΤ θα βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις και τους ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.