Ιώ: Ο δορυφόρος του Δία όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ (pics)
Shutterstock
Shutterstock

Ιώ: Ο δορυφόρος του Δία όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ (pics)

Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε που υπήρξαν φωτογραφίες από τον πιο ηφαιστειογενή κόσμο του ηλιακού συστήματος και η τεχνολογία των καμερών έχει βελτιωθεί πολύ σε αυτό το διάστημα.

Ο πλανήτης Ιώ είναι ένας κόσμος που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο, τουλάχιστον μέσα στο ηλιακό σύστημα.

Οι εκρήξεις από 400 ενεργά ηφαίστεια τον γυρίζουν συνεχώς από μέσα προς τα έξω. Το διαστημικό σκάφος Juno έχει δώσει εκπληκτικές εικόνες αυτού του φεγγαριού του Δία που λήφθηκαν κατά την πρώτη του πτήση. Ήδη, οι επεξεργαστές εικόνων, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αναδεικνύουν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να διαφύγουν από τις ακατέργαστες φωτογραφίες.

Γνωρίζαμε ότι υπήρχε κάτι περίεργο στην Ιώ για περισσότερα από 400 χρόνια. Η ανακάλυψή της, μαζί με τους άλλους τρεις δορυφόρους του Γαλιλαίου, συγκλόνισε την αστρονομία. Μόλις το σοκ της ύπαρξής της έφυγε, οι άνθρωποι παρατήρησαν το κόκκινο χρώμα της, ενώ τα άλλα τρία μεγάλα φεγγάρια του Δία είναι λευκά.

Οι αποστολές Voyager αποκάλυψαν τι το ιδιαίτερο έχει: ηφαιστειακές εκρήξεις φέρνουν συνεχώς στην επιφάνεια τον πλανήτη. Τα περισσότερα άλλα φεγγάρια των αέριων γιγάντων καλύπτονται από πάγο, αλλά η επιφάνεια της Ιώ έχει πολύ θείο.

Το Juno βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία εδώ και επτά χρόνια, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στον ίδιο τον πλανήτη.

Η έντονη ηφαιστειότητα της Ιώ οφείλεται στο γεγονός ότι το εσωτερικό της τεντώνεται και χαλαρώνει συνεχώς λόγω της μεταβαλλόμενης απόστασής της από τον Δία και της βαρυτικής έλξης των φεγγαριών που τη συνοδεύουν.

Πιο κοντά, η Ιώ παράγει πολύ περισσότερη θερμότητα, μετατρέποντας τα πετρώματα σε λιωμένα και οδηγώντας το μάγμα να εκραγεί μέσα από την επιφάνεια. Κατά τη διαδικασία αυτή, η Ιώ έχει χάσει σχεδόν όλο το νερό της, καθιστώντας την το πιο πυκνό δορυφόρο του ηλιακού συστήματος