Το οκταετές ταξίδι από τη Γη προς τα μεγάλα φεγγάρια του Δία είναι μία από τις πιο φιλόδοξες αποστολές του οργανισμού.
JUICE: Ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας η εκτόξευση του δορυφόρου στον Δία
Facebook/ESA - European Space Agency
Facebook/ESA - European Space Agency

JUICE: Ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας η εκτόξευση του δορυφόρου στον Δία

Το οκταετές ταξίδι από τη Γη προς τα μεγάλα φεγγάρια του Δία είναι μία από τις πιο φιλόδοξες αποστολές του οργανισμού.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανέβαλε την προγραμματισμένη εκτόξευση ενός δορυφόρου στον πλανήτη Δία.

Οι καιρικές συνθήκες έδειξαν ότι υπήρχε κίνδυνος κεραυνού για την αποστολή που έχει ως στόχο να διαπιστωθεί τo αν τα φεγγάρια του πλανήτη μπορούν να διατηρήσουν ζωή.

Σύμφωνα με την ESA θα γίνει απόπειρα να εκτοξεύσει τον πύραυλο ξανά την Παρασκευή.

Το οκταετές ταξίδι από τη Γη προς τα μεγάλα φεγγάρια του Δία είναι μία από τις πιο φιλόδοξες αποστολές του οργανισμού. Όλα αυτά, καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι αυτοί οι παγωμένοι κόσμοι των φεγγαριών - η Καλλιστώ, η Ευρώπη και ο Γανυμήδης - διαθέτουν ωκεανούς υγρού νερού σε βάθος.

Το πρόγραμμα είναι γνωστό ως Jupiter Icy Moons Explorer, ή Juice για συντομία.

Γιατί είναι σημαντική το JUICE

Το Juice δεν επιδιώκει να ανιχνεύσει ζωή, μπορεί όμως να βοηθήσει να προσδιοριστεί αν οι συνθήκες στους κρυμμένους ωκεανούς των φεγγαριών έχουν τουλάχιστον πιθανότητες να υποστηρίξουν απλούς μικροβιακούς οργανισμούς.

Η αποστολή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας του προγράμματος «Cosmic Vision 2015-2025» της ESA, που έχει ως στόχο να απαντήσει σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα: ποιες είναι οι συνθήκες για τον σχηματισμό των πλανητών και την εμφάνιση της ζωής και πώς εξελίχθηκε το Ηλιακό μας Σύστημα. Στην αποστολή συνεισφέρουν, επίσης, η NASA, ο Ιαπωνικός Οργανισμός Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης και η Ισραηλινή Διαστημική Υπηρεσία.

Το JUICE αναμένεται να φτάσει στον αέριο γίγαντα Δία σε οκτώ χρόνια για να κάνει λεπτομερείς παρατηρήσεις του. Έπειτα θα κάνει για τρία χρόνια 35 κοντινές διελεύσεις στους τρεις δορυφόρους, πριν τελικά αφιχθεί στον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα, γύρω από τον οποίο θα μπει σε τροχιά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τον Δεκέμβριο του 2034.

Η αποστολή θα εξερευνήσει σε βάθος το πολύπλοκο περιβάλλον του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, θα μελετήσει την εξέλιξη και την προέλευσή του και θα εκτιμήσει τις συνθήκες στο εσωτερικό των παγωμένων φεγγαριών του, όπου πιθανότατα υπάρχουν απέραντοι ωκεανοί νερού. Θα αναζητήσει, επίσης, απάντηση στο ερώτημα εάν υπήρξαν ή υπάρχουν ίχνη πρωτόγονης ζωής στα φεγγάρια του Δία. Ειδικά η Ευρώπη και ο Γανυμήδης πιστεύεται ότι περιέχουν υπόγειους ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνειά τους, που θα μπορούσαν να περιέχουν περισσότερο νερό από ό,τι οι ωκεανοί της Γης και η αποστολή JUICE θα τους μελετήσει για να εντοπίσει εάν οποιαδήποτε μορφή ζωής θα μπορούσε να προκύψει σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η αποστολή κόστους 1,6 δισ. ευρώ επρόκειτο να εκτοξευθεί την Πέμπτη με τον πύραυλο Ariane-5 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 09:15 τοπική ώρα (15:15 ώρα Ελλάδος).

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια θεωρούν ότι ο Άρης είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος να έχει φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή, αν όχι σήμερα, τότε κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν του.

Αλλά για τους αστροβιολόγους - επιστήμονες που μελετούν την πιθανότητα ύπαρξης ζωής αλλού στο Σύμπαν - τα παγωμένα φεγγάρια του Δία και επίσης του Κρόνου αρχίζουν πραγματικά να κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους.