Τον Απρίλιο, η παγκόσμια επιφάνεια της θάλασσας «έσπασε» κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας.
«Ποτέ δεν έχει ζεσταθεί τόσο πολύ, τόσο γρήγορα», αναφέρουν οι επιστήμονες μη μπορώντας να καταλάβουν πώς συνέβη αυτό.
Oι ίδιοι ανησυχούν ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα η θερμοκρασία του πλανήτη θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ανησυχητικό νέο επίπεδο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή και να οδηγήσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Μια σημαντική νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζει μια ανησυχητική εξέλιξη.
Τα τελευταία 15 χρόνια, η συσσωρευμένη θερμότητα της Γης έχει αυξηθεί κατά 50%, με το μεγαλύτερο μέρος της επιπλέον να πηγαίνει στους ωκεανούς.
Τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής ήταν έως και 13,8 C υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2011.
«Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, γιατί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τόσο γρήγορη αλλαγή και τεράστια αλλαγή», δήλωσε η Καρίνα Βον Σούκμαν, η επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και ωκεανογράφος στην ερευνητική ομάδα Mercator Ocean International.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης των ωκεανών;
Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία των θαλασσών του κόσμου έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,9 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, με 0,6 βαθμούς Κελσίου μόνο τα τελευταία 40 χρόνια.
Αυτή η φαινομενικά μικρή μέση αύξηση έχει σημαντικές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο.
- Οι έντονοι θαλάσσιοι καύσωνες οδηγούν σε μαζική θνησιμότητα της θαλάσσιας ζωής. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τους κοραλλιογενείς υφάλους.
- Η αυξημένη θερμοκρασία στην άνω επιφάνεια των ωκεανών προσφέρει τη δυνατότητα στους τυφώνες να πάρουν περισσότερη ενέργεια, γεγονός που τους καθιστά πιο ισχυρούς.
- Τα θερμότερα νερά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής που εκβάλλουν στους ωκεανούς.
Οι ψαράδες αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο των θερμότερων θαλασσών σε ορισμένα είδη ψαριών.