Η Meta, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, εισήγαγε την Τετάρτη προσωρινά μέτρα για τον περιορισμό «δυνητικά ανεπιθύμητων σχολίων» σε αναρτήσεις σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Η Meta δήλωσε ότι θα αλλάξει την προεπιλεγμένη ρύθμιση για τα άτομα που μπορούν να σχολιάζουν νέες και δημόσιες αναρτήσεις στο Facebook που δημιουργούνται από χρήστες «στην περιοχή» και θα είναι μόνο οι φίλοι και οι οπαδοί τους, ανέφερε η Meta σε μια ενημερωμένη ανάρτηση στο ιστολόγιο.
Ένας εκπρόσωπος της Meta αρνήθηκε να διευκρινίσει πώς η εταιρεία όρισε την περιοχή. Οι χρήστες μπορούν να εξαιρεθούν και να αλλάξουν τη ρύθμιση ανά πάσα στιγμή, δήλωσε η Meta.
Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρόσθεσε ότι θα απενεργοποιήσει τη δυνατότητα να βλέπει κανείς τα πρώτα ένα ή δύο σχόλια σε αναρτήσεις κατά την κύλιση της ροής του Facebook.
«Οι πολιτικές μας έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς στις εφαρμογές μας, ενώ παράλληλα δίνουν σε όλους φωνή», δήλωσε η Meta. «Εφαρμόζουμε αυτές τις πολιτικές εξίσου σε όλο τον κόσμο και δεν υπάρχει καμία αλήθεια στον ισχυρισμό ότι καταπνίγουμε σκόπιμα τη φωνή».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι χρήστες που έκαναν αναρτήσεις για την υποστήριξη της Παλαιστίνης ή των πολιτών της Γάζας κατηγόρησαν τη Meta ότι καταστέλλει το περιεχόμενό τους. Η Meta χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως «επικίνδυνη οργάνωση» και απαγορεύει περιεχόμενο που επαινεί την ομάδα.
Η Mondoweiss, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος που καλύπτει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ανέφερε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X στις 10 Οκτωβρίου ότι το Instagram είχε αναστείλει δύο φορές το προφίλ του ανταποκριτή του βίντεο. Άλλοι χρήστες του Instagram ανέφεραν ότι οι αναρτήσεις και οι ιστορίες τους σχετικά με την Παλαιστίνη δεν λάμβαναν προβολές.
Η Meta δήλωσε ότι διόρθωσε ένα σφάλμα στο Instagram που προκαλούσε το περιεχόμενο που αναδημοσιεύθηκε εκ νέου να μην εμφανίζεται σωστά στην ιστορία ενός χρήστη, η οποία εξαφανίζεται μετά από 24 ώρες.
«Αυτό το σφάλμα επηρέασε εξίσου λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο - όχι μόνο ανθρώπους που προσπαθούσαν να δημοσιεύσουν για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και τη Γάζα - και δεν είχε καμία σχέση με το θέμα του περιεχομένου», δήλωσε η Meta.