Το ρόβερ Curiosity της NASA στον Άρη έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη που μπορεί να έχει βρει το πώς στον κόκκινο πλανήτη υπήρξε κάποτε ζωή.
Το ρομπότ σε μέγεθος αυτοκινήτου, το οποίο προσγειώθηκε στην επιφάνεια το 2012, βρήκε μια σειρά από καλά διατηρημένες αρχαίες ρωγμές λάσπης που υποδηλώνουν προηγούμενες υγρές και ξηρές εποχές.
Εδώ και καιρό υπάρχει η θεωρία ότι οι επίμονοι καιρικοί κύκλοι που μοιάζουν με αυτούς της Γης θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει τη μικροβιακή ζωή να ευδοκιμήσει στον Άρη και οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά εξαγωνικά μοτίβα μπορεί να είναι η απόδειξη.
Ο William Rapin, επικεφαλής συγγραφέας της νέας δημοσίευσης στο περιοδικό Nature, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη απτή απόδειξη που έχουμε δει ότι το αρχαίο κλίμα του Άρη είχε τέτοιους τακτικούς, γήινους κύκλους υγρασίας-ξηρότητας. Οι υγροί-ξηροί κύκλοι είναι χρήσιμοι -ίσως και απαραίτητοι- για τη μοριακή εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη ζωή».
Διαφορετικά ορυκτά έχουν βρεθεί σε όλη την περιοχή, με ορισμένα μέρη να είναι πλούσια σε άργιλο (που συνήθως σχηματίζεται στο νερό) και άλλα με θειικά άλατα (που τείνουν να σχηματίζονται καθώς το νερό στεγνώνει).
Αυτοί οι κύκλοι υγρού-ξηρού είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό των πολυμερών - των μορίων που θεωρούνται τα χημικά δομικά στοιχεία της ζωής.
Οι ρωγμές δεν είναι σε καμία περίπτωση το πρώτο σημάδι ότι ο Άρης υποστήριζε κάποτε μικροβιακή ζωή, αλλά η NASA δήλωσε ότι τα ευρήματα της δημοσίευσης είναι ένα ακόμη σημάδι για το πόσα περισσότερα στοιχεία θα μπορούσε να βρει το Curiosity.