Μεγάλες είναι οι αλλαγές που πραγματοποιεί στη Meta και τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο τον περασμένο Νοέμβριο.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι αλλαγές αυτές πραγματοποιήθηκαν με ασυνήθιστα μυστικό τρόπο. Ενήμεροι για τις προθέσεις του Ζάκερμπεργκ ήταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων, με τους οποίους σχεδίασε τις νέες κατευθύνσεις της εταιρείας.
Η διαδικασία διήρκεσε μόλις έξι εβδομάδες, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαβουλεύσεις με υπαλλήλους, κοινωνικούς εταίρους και εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίες συνήθως απαιτούν μήνες.
Οι αλλαγές στον δημόσιο λόγο και το fact checking
Η Meta αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον πολιτικό λόγο και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση, τη φυλή, το χρώμα, και το φύλο.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την κατάργηση του προγράμματος επαλήθευσης γεγονότων (fact checking) και τη μετατροπή της πολιτικής κατά της «ρητορικής μίσους» σε «προσβλητική συμπεριφορά». Αυτό σηματοδοτεί μια σαφή απομάκρυνση από τον αυστηρό έλεγχο του περιεχομένου και την παρακολούθηση των πλατφορμών της Meta για ψευδείς ή επιβλαβείς αναρτήσεις.
Αλλαγές στις πολιτικές για τη διαφορετικότητα
Η αλλαγή της πολιτικής της Meta συνεχίστηκε όταν η εταιρεία ανακοίνωσε στους υπαλλήλους ότι θα τερματίσει τις εργασίες της για την ποικιλομορφία (diversity), την ισότητα και την ένταξη.
Κατήργησε το ρόλο του επικεφαλής του σχετικού τμήματος, όπως και τους στόχους πρόσληψης, που απαιτούνταν λόγω ποσόστωσης, ενός συγκεκριμένου αριθμού γυναικών και μειονοτήτων στο εργατικό δυναμικό και δήλωσε ότι δεν θα δίνει πλέον προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε μειονότητες κατά τη συνεργασία με προμηθευτές.
Αντιδράσεις
Τις ημέρες που ακολούθησαν, οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν επιδοκιμασίες από το περιβάλλον Τραμπ και τους συντηρητικούς, επικρίσεις από τον πρόεδρο Μπάιντεν, χλευασμό από ομάδες fact checking και ερευνητές παραπληροφόρησης, καθώς και ανησυχίες από ομάδες υπεράσπισης της LGBTQ κοινότητας.
Στο εσωτερικό της Meta, η αντίδραση ήταν έντονα διχασμένη. Ορισμένοι εργαζόμενοι πανηγύρισαν για τις εν λόγω κινήσεις, ενώ άλλοι σοκαρίστηκαν και κατακεραύνωσαν ανοιχτά τις αλλαγές. Αρκετοί εργαζόμενοι έγραψαν ότι ντρέπονται να εργάζονται για τη Meta.
Την Παρασκευή, ο Roy Austin, αντιπρόεδρος πολιτικών δικαιωμάτων της Meta, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εταιρεία. Δεν ανέφερε τον λόγο.