Υπερτριπλασιασμό αναμένεται να παρουσιάσουν οι ανέπαφες συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών (smartphones ή smartwatches) στην επόμενη πενταετία, καθώς ο ρυθμός αύξησης αυτού του είδους των συναλλαγών είναι αλματώδης, κάτι που παρατηρείται και στην ελληνική αγορά, τα τελευταία χρόνια.
Με την τεχνολογία, λοιπόν, να μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα των πληρωμών, οι ανέπαφες συναλλαγές μέσω φορητών συσκευών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Juniper Research θα φθάσουν τα 10 τρισ.δολάρια ως το 2027 από 4,6 τρισ.δολάρια το 2022. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 220%, περίπου.
Βέβαια, την αλματώδη αυτή ανάπτυξη αναμένεται να τροφοδοτήσουν και οι επενδύσεις στο υφιστάμενο «οικοσύστημα» πληρωμών, όπως π.χ. τα τερματικά POS (Point of Sale).
H αντικατάσταση της πιστωτικής κάρτας από το smartphone ή smartwatch είναι μια τάση έντονη και στην ελληνική αγορά, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, AlphaBank, Πειραιώς και Eurobank) είτε να αναπτύσσουν δικές τους εφαρμογές ψηφιακών πορτοφολιών, είτε να υποστηρίζουν εφαρμογές που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες.
Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω smartphone ή smartwatch έχουν αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα, με πιό σπουδαίο την ασφάλεια. Στην πράξη, οποιοσδήποτε έχει αφαιρέσει την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα κάποιου άλλου μπορεί να αγοράσει και να πληρώσει, ειδικά μέσω ίντερνετ. Αντίθετα, με τη χρήση smartphone παρεμβάλλεται άλλο ένα επίπεδο ταυτοποίησης (ο κωδικός του κινητού ή το δακτυλικό αποτύπωμα).
Ακόμη, είναι η άνεση, καθώς ο χρήστης δεν χρειάζεται να μεταφέρει μαζί του τις κάρτες του, καθώς το κινητό τηλέφωνο δεν το αποχωρίζεται .
Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι και η ευκολία, καθώς ο χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να απομνημονεύει πολλούς κωδικούς παρά μόνο τον κωδικό ανοίγματος του κινητού του.
Βέβαια, η χρήση smartphones ή smartwatches ενέχει και κάποια μειονεκτήματα, όπως η αδυμανία εκτέλεσηςσυναλλαγής σε ενδεχόμενο προβλήματος του κινητού (π.χ. μπαταρία) ή της εφαρμογής.
Ακόμη, υπάρχει και το μειονέκτημα της περιορισμένης ιδιωτικότητας, καθώς η τράπεζα και οποιοσδήποτε άλλος φορέας συνεργάζεται μαζί της, έχει πλήρη γνώση των κινήσεων του χρήστη των αγορών, των συνηθειών καθώς και δυνατότητες εκμετάλλευσης των παραπάνω.
Ειδικά μετά την πανδημία - που αύξησε σημαντικά τη χρήση των ανέπαφων συναλλαγών για λόγους προστασίας - οι Έλληνες καταναλωτές, που κάνουν τις συναλλαγές τους σε POS με τη βοήθεια του smartphone, έχουν στη διάθεση τους νέες επιλογές, που στόχο έχουν την πιο γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση.
Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια μελέτη της η Juniper Research (Contactless Payments: Key Opportunities, Emerging Trends & Market Forecasts 2022-2027), η παγκόσμια ώθηση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά ευνοεί τον τομέα των contactless πληρωμών, με την καινοτομία στον κλάδο να δίνει περαιτέρω ώθηση στην αγορά.
«Η ώθηση προς μια κοινωνία και οικονομία χωρίς μετρητά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των ανέπαφων συναλλαγών, καθώς τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση τους από τα μετρητά. Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητών και wearable συσκευών αναμένεται να αυξηθούν κατά 221% μεταξύ 2022 και 2027. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην ευκολία που προσφέρουν στους καταναλωτές οι πληρωμές μέσω κινητών και wearable συσκευών, εξαλείφοντας την ανάγκη να κουβαλούν μαζί τους μία κάρτα», αναφέρει στην ανάλυσή της η Juniper.
Μάλιστα, οι αναλυτές της Juniper Research προτείνουν στους προμηθευτές POS να δώσουν προτεραιότητα στην ευκολία, όταν σχεδιάζουν εφαρμογές που μπορούν να υποστηρίξουν λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία NFC (Near Field Connection) για την αγορά. Στόχος είναι να μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό συσκευών που προσφέρουν δυνατότητες ανέπαφων πληρωμών.
Η αγορά εισιτηρίων μέσων μαζικής μεταφοράς
Η έρευνα εκτιμά ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για ανέπαφη έκδοση εισιτηρίων πρόκειται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 440% μεταξύ 2022 και 2027. «Η έκδοση εισιτηρίων NFC έχει ανακάμψει έντονα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, που σχετίζονται με την πανδημία και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα 5 χρόνια».
Αυτή η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την ταχεία ανάπτυξη λύσεων έκδοσης εισιτηρίων NFC στα δίκτυα δημόσιων μεταφορών. Η έκθεση προτρέπει τους προμηθευτές να προωθήσουν την υιοθέτηση των λύσεων έκδοσης εισιτηρίων NFC με επίκεντρο τον τομέα των δημόσιων μεταφορών σε ανεπτυγμένες περιοχές, που αναζητούν ολοένα και περισσότερο τρόπους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς των εισιτηρίων.