«Ανεβάζουν» ταχύτητα κινεζικές εταιρείες όπως η DeepSeek και η ByteDance, καθώς προχωρούν σε μια σειρά από κυκλοφορίες μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης που ανταγωνίζονται το μοντέλο του ChatGPT της OpenAI.
Όπως αναφέρει το CNBC, η Baidu, περισσότερο γνωστή για τη μηχανή αναζήτησης και το chatbot Ernie, δήλωσε ότι η πλατφόρμα Wenku που χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη γρήγορη δημιουργία power points και άλλων εγγράφων έχει φτάσει τα 40 εκατομμύρια χρήστες που πληρώνουν, με τα έσοδα να έχουν αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από το τέλος του περασμένου έτους.
Ενημερωμένα χαρακτηριστικά, όπως η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία μιας παρουσίασης με βάση το οικονομικό αρχείο μιας εταιρείας, άρχισαν να διατίθενται στους χρήστες την τελευταία εβδομάδα.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο αναλυτής Μπεν Γιαν, διευθυντής δεδομένων και αναλύσεων της Gartner, εκτιμά ότι πάνω από το 10% των επιχειρήσεων στην Κίνα χρησιμοποιούν τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, σε σχέση με το 8% πριν από περίπου έξι μήνες. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι λεγόμενοι «πράκτορες AI» θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της εταιρικής εφαρμογής νέας τεχνολογίας.
Τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης εστιάζουν σε συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η αναζήτηση και η δημιουργία περιλήψεων, ενώ οι πράκτορες Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πιο προηγμένοι - μπορούν να αυτοματοποιήσουν ολόκληρες διαδικασίες από την αναζήτηση έως την πραγματοποίηση κρατήσεων. Ένα παράδειγμα είναι η νέα λειτουργία «Operator» της OpenAI που ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει κρατήσεις σε εστιατόρια για λογαριασμό ενός χρήστη του ChatGPT.
Οι πράκτορες Τεχνητής Νοημοσύνης είναι επίσης στα πρόθυρα να εισέλθουν μαζικά στην κινεζική αγορά.
«Η Tencent σχεδιάζει να ενσωματώσει σύντομα πράκτορες Τεχνητής Νοημοσύνης στην εφαρμογή μηνυμάτων και κοινωνικών μέσων WeChat», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πόνι Μα στο προσωπικό σε ομιλία του στις 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με αντίγραφο της ετήσιας ομιλίας που είδε το CNBC.
«Πιστεύουμε ότι ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας εξελίσσεται με ρυθμό συγκρίσιμο με εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Γιο Χουάνγκ, επικεφαλής ιδιωτικών κεφαλαίων στο Raffles Family Office, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. Είπε ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε ένα κορυφαίο κινεζικό ταμείο AI deep tech, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.
Η ανάπτυξη κινεζικών εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί χαρακτηριστικά που ενσωματώνονται στα εγχώρια smartphones. Οι λειτουργίες AI της Apple δεν έχουν ακόμη έρθει στους χρήστες iPhone στην Κίνα.
«Υπάρχει επίσης μια μετατόπιση προς μια αυξανόμενη προτίμηση των χρηστών για τοπικές μάρκες που μπορούν να προσφέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά AI προσαρμοσμένα στις τοπικές προτιμήσεις των καταναλωτών», δήλωσε η Γουέι Σαν, κύρια αναλύτρια Τεχνητής Νοημοσύνης στη Counterpoint Research, σε ένα email την Πέμπτη.
Επεσήμανε ότι οι κινεζικές εταιρείες smartphone, όπως οι Honor, Xiaomi και Vivo, έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών από τα χαρακτηριστικά AI, χάρη στις προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μοντέλων AI που μπορούν να «τρέξουν» στη συσκευή χωρίς να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μια υπηρεσία cloud συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.