Του Γιάννη Παλιούρη
Πολύς λόγος γίνεται για τον αυτοματισμό στους χώρους εργασίας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών θα συνοδευτεί από μια εικόνα εργασιακής Αποκάλυψης, με τα ρομπότ να αντικαθιστούν μαζικά εργαζόμενους χαμηλής εξειδίκευσης. Ίσως, όμως, τα πράγματα να εξελιχθούν αρκετά διαφορετικά, με τους απλούς υπαλλήλους να εδραιώνουν μια αρμονική σχέση με τις μηχανές και την πόρτα της εξόδου να βλέπουν προϊστάμενοι και… μάνατζερς.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγαν η Oracle και η Future Workplace, σύμφωνα με την οποία πολλοί εργαζόμενοι αγκαλιάζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως τον επόμενο προϊστάμενό τους. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το 64% των ερωτηθέντων, δηλαδή σχεδόν τα 2/3, δήλωσαν ότι θα εμπιστεύονταν περισσότερο ένα ευφυές ρομπότ από τον διευθυντή τους.
Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ασία, όπου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν δυσανάλογη δυσπιστία προς τους συναδέλφους τους σε σύγκριση με την τεχνολογία. Για παράδειγμα, το 89% των εργαζομένων στην Ινδία και το 88% στην Κίνα παραδέχθηκαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο ένα ευφυές ρομπότ παρά τον προϊστάμενό τους.
Επιπλέον από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι το 82% των εργαζομένων πιστεύει ότι τα ρομπότ είναι ούτως ή άλλως καλύτερα σε ζητήματα, όπως η τήρηση των ωραρίων εργασίας και η παροχή αμερόληπτων πληροφοριών, σε σύγκριση με τους ανθρώπους.
Η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, αναμένεται να προσθέσει έως και το 2030 περίπου 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία καθώς η αυτοματοποίηση καθηκόντων ρουτίνας και διοίκησης θα επιτρέψει στους υπαλλήλους να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετες εργασίες, ενώ η ανάπτυξη προϊόντων θα γίνει πιο «ευέλικτη». Την ίδια στιγμή, έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προβλέπει ότι ενώ μπορεί να χαθούν 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον αυτοματισμό μέχρι το 2022, θα δημιουργηθούν 133 εκατομμύρια νέοι εργασιακοί «ρόλοι». Με λίγα λόγια ο αυτοματισμός θα φέρει οικονομική ανάπτυξη διατηρώντας θετικό πρόσημο στο εργασιακό ισοζύγιο.
Ούτως ή άλλως τα ρομπότ και τα συστήματα αυτοματισμών είναι ήδη εδώ και μαζί τους φέρνουν επανάσταση σε κάθε τομέα της οικονομίας. Καθώς γίνονται πιο έξυπνα, γρηγορότερα και κυρίως φθηνότερα, βρίσκουν θέση σε ολοένα και περισσότερες παραγωγικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα καλούνται να κάνουν περισσότερα. Με άλλα λόγια αποκτούν περισσότερες «ανθρώπινες» ικανότητες και γνωρίσματα, όπως αίσθηση, επιδεξιότητα, μνήμη και κατάρτιση.
Και αυτό δεν είναι εκτίμηση, αλλά γεγονός που αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR). Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, το 2018 σημειώθηκε νέο ρεκόρ πωλήσεων βιομηχανικών ρομπότ, με την αποστολή 422.000 μονάδων στα εργοστάσια όλου του κόσμου, συνολικής αξίας 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρόκειται για την έκτη συνεχή χρονιά με αύξηση πωλήσεων, ενώ το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί έως το 2022.
Η εδραίωση της τεχνολογίας σε κάθε έκφανση του επιχειρείν είναι αναπόφευκτη και το ερώτημα δεν είναι πλέον αν η τεχνολογία είναι «σύμμαχος ή εχθρός» της εργασίας, αλλά ποιος θα προλάβει να ανέβει στο τρένο της, για να κερδίσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει.