Το Internet of Things θα είναι ο κεντρικός ιστός που θα συνδέει συσκευές, μηχανές, προϊόντα κ.λπ. και θα επιτρέπει την αδιάκοπη ροή πληροφοριών και δεδομένων. Όμως πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο; Περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση «Annual Internet Report» της Cisco, σύμφωνα με την οποία συσκευές και εφαρμογές καταλαμβάνουν σταδιακά το Διαδίκτυο, αφού μέχρι το 2023 η επικοινωνία Machine – to - Machine θα αποτελεί το 50% ή περίπου 14,7 δισεκατομμύρια όλων των διαδικτυακών συνδέσεων, από μόλις 3,1% το 2017.
Τα ευρήματα για την εξέλιξη του M2M είναι ένα μόνο ένα μέρος των ετήσιων προβλέψεων της Cisco για τις τάσεις δικτύωσης. Στις προβολές για τις συνδέσεις M2M, η Cisco τονίζει ότι η ταχεία ανάπτυξή τους οφείλεται στην υιοθέτηση νέων συσκευών, όπως οι «έξυπνοι» μετρητές παντός είδους, η παρακολούθηση προϊόντων και οι αισθητήρες υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα, οι εφαρμογές τηλεϊατρικής και τα αυτόνομα οχήματα, θα πολλαπλασιαστούν την επόμενη τριετία.
Πίσω από την έκρηξη των συνδέσεων Μ2Μ βρίσκεται η τεχνολογία 5G, η οποία θα καταστήσει εφικτή τη δημιουργία νέων εφαρμογών IoT. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ασύρματης δικτύωσης 5ης γενιάς είναι ότι παρέχει, ταυτόχρονα, ταχύτατη σύνδεση για εφαρμογές που απαιτούν μεγαλύτερο εύρος ζώνης και εξάλειψη της καθυστέρησης – το λεγόμενο latency - που παρουσιάζουν τα σημερινά δίκτυα.
H Αccenture εκτιμά ότι μέχρι το 2030 μόνο το Βιομηχανικό ΙοΤ θα έχει προσθέσει 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, δηλαδή την οικονομία μίας ακόμα Κίνας (τουλάχιστον πριν… τον κορονοϊό). Το ποσό αυτό αναφέρεται μόνο στο αποτύπωμα των βιομηχανικών εφαρμογών του ΙοΤ, καθώς κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τη συνολική επίπτωση που θα έχει στην παγκόσμια οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, τις ιατρικές εφαρμογές, την αυτοκίνηση κ.λπ.
Βιομηχανικό Ιnternet of Things σημαίνει ότι περισσότερες συσκευές - μερικές φορές ακόμα και ημιτελή προϊόντα - θα διαθέτουν κάποια ενσωματωμένη υπολογιστική μονάδα ή έστω αισθητήρα (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα RFIDs που ήδη συνοδεύουν κάποια προϊόντα). Αυτό θα επιτρέψει στις συσκευές πεδίου να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Πρόκειται για διαδικασία που θα αποκεντρώσει την ανάλυση και λήψη αποφάσεων, επιτρέποντας αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.
Καθώς ο βιομηχανικός αυτοματισμός γίνεται πιο έξυπνος και οι κατασκευαστές αγκαλιάζουν την τεχνολογίες M2M, θα υπάρξει μία ακόμη αλλαγή: το Cloud Computing θα γίνει η προφανής λύση για την αποθήκευση και τη διαχείριση της συνεχώς αυξανόμενης έκτασης των δεδομένων παραγωγής. Εκτός από τον αυξημένο χώρο αποθήκευσης, το «σύννεφο» προσφέρει εξοικονόμηση κόστους, ευκαιρίες για αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου, παροχή νέων υπηρεσιών, αύξηση της επιχειρηματικής ευελιξίας, βελτιστοποίηση της απόδοσης και, τελικά, αύξηση της κερδοφορίας.
Μίας… τεχνολογίας μύριες έπονται…