Του Γιάννη Γορανίτη
Η νέα χρονιά θεωρείται από πολλούς κομβική για την εξέλιξη αρκετών τεχνολογικών τάσεων. Χωρίς να αποκλείεται η παρουσίαση νέων καινοτομιών, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας tech κοινότητας αναμένεται να επικεντρωθεί σε υπάρχουσες τεχνολογίες και στον τρόπο που θα εξελιχθούν περαιτέρω και θα ενταχθούν στην καθημερινότητα. Οι σπουδαιότερες εξ αυτών είναι:
1) Τεχνητή Νοημοσύνη
Τα επιτεύγματα των επιστημόνων και των ερευνητών περνούν σταδιακά σε καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες και η ΑΙ εισβάλλει σε ολοένα και περισσότερους τομείς. Τα συστήματα που «καταλαβαίνουν, μαθαίνουν, προβλέπουν και εν τέλει λειτουργούν αυτόνομα» θα πολλαπλασιαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Άνθηση μέσα στο 2017 αναμένεται να καταγραφεί στους εικονικούς προσωπικούς βοηθούς (όπως η Siri και η Cortana) που βελτιώνονται διαρκώς.
Οι ρομποτικές εφαρμογές και η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλούς κλάδους και διαδικασίες παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας, η οποία όπως θεωρούν οι αναλυτές θα εξισορροπηθεί από την ανάπτυξη που θα επέλθει.
Σε πρόσφατη μελέτη της Gartner αναφέρεται ότι ιδιαίτερα ευνοημένος από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση θα είναι ο τραπεζικός κλάδος, που μέσα στο επόμενο έτος θα κληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο να αξιοποιήσει την ΑΙ στο επίπεδο των προγνώσεων, της προστασίας των συστημάτων και της απλοποίησης των συναλλαγών.
2) Δεδομένα και ιδιωτικότητα
Η διαχείριση των Big Data, του τεράστιου δηλαδή όγκου των ψηφιακών δεδομένων που διακινούνται online αλλά και offline συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις εταιρείες τεχνολογίες, τις κυβερνήσεις, αλλά και τους πολίτες.
Η ορθή διαχείρισή τους και η συνακόλουθη προστασία των προσωπικών δεδομένων θεωρούνται φλέγοντα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό. Εξάλλου τίθεται ήδη μετ' επιτάσεως το ζήτημα της «ανθρωποκεντρικής» διαχείρισης των Μεγάλων Δεδομένων, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον των χρηστών και να είναι πιο προσβάσιμα από περισσότερους.
Οι απειλές από κακόβουλους χρήστες μέσω malware, ιών αναμένεται να αυξηθούν, όπως και οι απόπειρες υποκλοπής ευαίσθητων στοιχείων. Οι εταιρείες και οι μεγάλοι οργανισμοί θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αντίστοιχες απειλές, ενώ αναμένεται να πληθύνουν οι επιθέσεων «ομηρείας» από hackers που στοχεύουν σε δίκτυα και ηλεκτρονικά συστήματα με αντάλλαγμα λύτρα.
Παράλληλα, η εκτιμώμενη εκτίναξη του Internet of Things και ο πολλαπλασιασμός των συνδεδεμένων αντικειμένων (από περίπου 22 εκ. φέτος σε 28 εκ. το 2017) θα δημιουργήσει πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες αλλά θα δημιουργήσει επιπρόσθετους κινδύνους ασφαλείας και απειλών για την ιδιωτικότητα, λόγω της ελλιπούς προστασίας των συσκευών αυτών.
3) Αυτόνομα οχήματα
Τα μερικώς ή πλήρως αυτόνομα οχήματα έχουν ήδη βγει δοκιμαστικά στους δρόμους και το 2017 θα δει τους περισσότερους αν όχι όλους τους μεγάλους κατασκευαστές να μπαίνουν στο παιχνίδι. Παράλληλα οι μεγάλοι της τεχνολογίας (Apple, Google, Microsoft) θα ενισχύσουν τις θέσεις τους, ενώ πολλά startups και μικρότερες εταιρείες θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν από τη διαρκώς ανερχόμενοι τάση.
Η ελαχιστοποίηση –για να μη βιαστούμε να μιλήσουμε για εξάλειψη– των ατυχημάτων, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κίνησης στους δρόμους και οι συνακόλουθες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των αυτόνομων οχημάτων. Από την άλλη εγείρονται ζητήματα ηθικής και εκφράζονται πολλές αντιρρήσεις για την ασφάλειά τους. Το σχετικό debate αναμένεται να φουντώσει μέσα στο 2017, παράλληλα με τον πολλαπλασιασμό των αυτόνομων και έξυπνων οχημάτων στους δρόμους.
4) Εικονική Πραγματικότητα
Οι πρώτες καταναλωτικές συσκευές VR έχουν ήδη κυκλοφορήσει και παρότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών παραμένει ακόμη συγκρατημένο –δεν βοηθούν άλλωστε και οι υψηλές τιμές–, η αθρόα παραγωγή συμβατού περιεχομένου (games και ταινιών) που αναμένεται μέσα στο 2017 θα δώσει σημαντική ώθηση.
Παράλληλα αναπτύσσονται ταχύτατα οι τεχνολογίες της Επαυξημένης Πραγματικότητας (με πιο απτό παράδειγμα την επιτυχία του Pokemon Go), αλλά και Συγχωνευμένης Πραγματικότητας, μέσω της κυκλοφορίας συμβατών αξεσουάρ που θα επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με εικονικά αλλά και πραγματικά αντικείμενα.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της IDC το 2017 θα είναι το έτος-εφαλτήριο για τη συγκεκριμένη αγορά, που θα αναπτυχθεί κατά τουλάχιστον 200% και μέσα στην επόμενη τριετία ο συνολικός του VR και του AR θα αγγίξει τα $162 δισ.
5) Drones
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016, η Amazon πραγματοποίησε την πρώτη παράδοση δέματος με μη-επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα. Η ιστορική αυτή στιγμή την παγκόσμια εξέλιξη της τεχνολογίας και του εμπορίου, αναμένεται να δώσει έναυσμα και σε πολλές ακόμη εταιρείες να πειραματιστούν και να εξετάσουν τις δυνητικές χρήσεις των drones.
Η πτώση των τιμών των καταναλωτικών drones θα αυξήσει τις πωλήσεις, ενώ η ωρίμανση της αγοράς και η βελτίωση των δυνατοτήτων τους θα έχει ως αποτέλεσμα να μην τα αντιμετωπίζει το κοινό (μόνο) ως παιχνίδια, αλλά ως πολύτιμα εργαλεία.
Οι απαιτούμενες ρυθμιστικές διατάξεις και οι νόμοι που ήδη ετοιμάζονται από πολλά κράτη, όπως και τη χώρα μας, ενδέχεται πάντως να δημιουργήσουν εμπόδια στην εξέλιξη. Η FAA (Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ) πάντως «χαλάρωσε» τους σχετικούς περιορισμούς πτήσεων, προκειμένου να ενισχύσει την εμπορική χρήση των drones.