Του Γιάννη Γορανίτη
Από τα περίπου μισό εκατομμύριο ανθοφόρα φυτά που υπάρχουν ανά τον κόσμο, είναι ζήτημα αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μερικές δεκάδες ή το πολύ εκατοντάδες –οι κάτοικοι των πόλεων σίγουρα λιγότερα. Πλέον υπάρχει μια εφαρμογή που μπορεί να καλύψει τις ανησυχίες και τη φιλομάθειά σας γύρω από τη φύση: το Pl@ntNet.
Το app που υπόσχεται να γίνει το Shazam της χλωρίδας, έχει ήδη κερδίσει την εκτίμηση ειδικών και μη και αναπτύσσεται διαρκώς, εντάσσοντας στον ευρύ κατάλογό του ολοένα και περισσότερα φυτά. Το στοίχημα βέβαια είναι σαφώς πιο δύσκολο, γιατί ο τρόπος λειτουργίας μιας εφαρμογής που αναγνωρίζει ηχογραφημένα τραγούδια είναι εντελώς διαφορετικός από τον αντίστοιχι ενός app που καλείται να αναγνωρίσει φυτά μέσω απλών φωτογραφιών.
Η φιλοσοφία πάντως είναι κοινή: η εφαρμογή Pl@ntNet αναλαμβάνει την αναγνώριση οποιουδήποτε φυτού φωτογραφίζει ο εκάστοτε χρήστης. Αξιοποιεί έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο, ο οποίος μάλιστα έχει βελτιστοποιηθεί για τις ανάγκες της εφαρμογής.
Αχανής βάση δεδομένων
Η εφαρμογή παρουσιάστηκε ως concept προ τριετίας στη διεθνή αγροτική έκθεση του Παρισιού και έκτοτε αξιοποίησε τις; αναρτήσεις επιστημόνων και απλών χρηστών, οι οποίοι συνεισέφεραν στη συλλογή εκατομμύρια φωτογραφίες φυτών από ολόκληρο τον κόσμο.
Η βάση δεδομένων διογκώθηκε στην πορεία, αλλά εκτός από την ποσοτική της αναβάθμιση, οι ιδρυτές της μερίμνησαν και για την ποιοτική της βελτίωση, προσθέτοντας εικόνες των φυτών από διάφορες γωνίες και εναλλακτικές οπτικές, προκειμένου να καλύπτουν τις διάφορες προσεγγίσεις των χρηστών.
Η καινοτόμος εφαρμογή αναγνωρίζει φυτά που έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της. Αρχικά συμπεριλήφθηκαν περίπου 4.000 είδη από τη γαλλική επικράτεια και την ευρύτερη μεσογειακή λεκάνη –και αυτός είναι ο λόγος που το app αναγνωρίζει αρκετά φυτά και στη χώρα μας. Ο αριθμός αυτός γρήγορα μεγάλωσε και μεγεθύνεται διαρκώς, όσο περισσότεροι χρήστες συνεισφέρουν φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό. Πλέον, εκτός από τη Δυτική Ευρώπη, το app αναγνωρίζει περισσότερα από 11.000 φυτά από τα νησιά και τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, και αρκετές περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Βόρειας Αφρικής.
Οι δημιουργοί της εφαρμογής εξηγούν τον τρόπο λειτουργίας στο παρακάτω βίντεο:
Η τεχνολογία πίσω από το app
Οι λειτουργίες αναγνώρισης εικόνας που χρησιμοποιεί η εφαρμογή βασίζονται στο λογισμικό της Inria Imedia, που έχει να επιδείξει δέκα χρόνια εντατικής ενασχόλησης με τον συγκεκριμένο κλάδο. Το software είναι αρκετά προηγμένο, αλλά σίγουρα έχει μακρύ εξελικτικό δρόμο μπροστά του.
Η θεμελιώδης δυσκολία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι developers του είναι η ποικιλομορφία της φύσης και οι διαφοροποιήσεις που εμφανίζουν τα φυτά ακόμη και της ίδιας οικογένειας. Γι' αυτό και ζητούν τη διαρκή συνεισφορά των χρηστών.
Αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό της εφαρμογής: όσο περισσότεροι συνεισφέρουν τόσο πιο ακριβής θα αποδεικνύεται η αναγνώριση. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε για τη φύση και ψάχνετε ένα επιχείρημα να την εξερευνήσετε, η τεχνολογία είναι πλέον στη διάθεσή σας.
Η εφαρμογή είναι ένα έργο που ανέλαβε το Agropolis Fondation σε συνεργασία με ερευνητικούς οργανισμούς όπως οι: CIRAD, INRA, INRIA και IRD και πλέον υποστηρίζεται από το επενδυτικό πρόγραμμα Floris' Tic και το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ.
Είναι διαθέσιμη δωρεάν για συσκευές iPhone και Android και περιμένει όλους τους λάτρεις της φύσης να την αξιοποιήσουν, αλλά και να συμβάλλουν στη βελτίωσή της. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Plant Net Project.