Τον χρόνο που περνούν οι πολίτες μπροστά σε μία οθόνη ημερησίως υπολόγισε έκθεση της ElectronicHub, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία για μία σειρά χωρών του πλανήτη.
Σύμφωνα με την έκθεση ο σημερινός παγκόσμιος ρυθμός δημιουργίας δεδομένων ανέρχεται σε περισσότερα από 325 εκατομμύρια terabytes την ημέρα, ενώ ο μέσος όρος που αφιερώνουν οι χρήστες στο διαδίκτυο ανέρχεται στις 6 ώρες και 27 λεπτά.
Η μελέτη έγινε βάσει στοιχείων που συλλέχθηκαν από το Sleep Cycle, μια δημοφιλή εφαρμογή ανάλυσης ύπνου.
Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στο TechSport, αν ο ίδιος χρήστης είναι ξύπνιος για 16 έως 18 ώρες την ημέρα, τότε ξοδεύει περισσότερο από το 35% έως 40% της ημέρας του απορροφημένος από κάποια μορφή ηλεκτρονικού περιεχομένου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νότια Αφρική με 58,2% του συνόλου της μέρας, ενώ ακολουθούν Βραζιλία, Φιλιππίνες και Αργεντινή με 56,61%, 54,44% και 53,8% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση η Ιαπωνία με ποσοστό 21,7%.
Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας με ποσοστό 35,99%.
Περνώντας σε αναλυτικότερα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας περνούν πάνω από το 25% των ημερών που βρίσκονται σε εγρήγορση στις οθόνες των υπολογιστών. Και όταν πρόκειται για παιχνίδια, η Σαουδική Αραβία είναι ο ξεκάθαρος νικητής, με τους χρήστες να καταγράφουν σχεδόν το 11,5% του χρόνου τους σε αυτά.
Σύμφωνα με την Exploding Topics, οι χρήστες περνούν τον περισσότερό τους χρόνο στο διαδίκτυο με βίντεο (53,72%), ενώ ακολουθούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παιχνίδια με 12,69% και 9,86% αντίστοιχα.
Με βάση αυτούς τους αριθμούς, περισσότερο από το 75% των δεδομένων που καταναλώνονται οφείλεται σε υπηρεσίες και δραστηριότητες όπως το TikTok, το YouTube, το Facebook και τα βιντεοπαιχνίδια.
Πολλαπλές μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι ο αυξημένος χρόνος στην οθόνη οδηγεί σε παχυσαρκία, αϋπνία, αλλαγές στη νόηση και ανάπτυξη άλλων εθιστικών συμπεριφορών.