Του Γιάννη Γορανίτη
Αν είστε υποχόνδριοι ή μικροβιοφοβικοί, σταματήστε αμέσως την ανάγνωση. Ειδικά αν μας διαβάζετε από το κινητό σας.
Το κινητό, αφού το έφερε η κουβέντα, είναι μία από συσκευές που αποτελούν «δεξαμενή» μικροβίων. Πολυάριθμες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει ότι ειδικά το smartphone αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού λόγω της οθόνης αφής το αγγίζουμε διαρκώς χωρίς να πλένουμε τα χέρια μας πριν ή μετά τη χρήση, ενώ πολύ συχνά το ακουμπάμε στο πρόσωπό μας για να μιλήσουμε.
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα απέδειξε ότι στην επιφάνεια του μέσου smartphone «κρύβεται» πενταπλάσιος αριθμός μικροβίων σε σύγκριση με τη μέση λεκάνη της τουαλέτας.
Μεταγενέστερες μελέτες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ ή αυτή που παρήγγειλε ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας ΝΙΤ από την Ιαπωνία, παρουσιάζουν ακόμη πιο ανησυχητικά ευρήματα και μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροβίων με την πάροδο των ετών. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αύξησης των μεγεθών των smartphones: μεγαλύτερη οθόνη συνεπάγεται μεγαλύτερη επιφάνεια για να καταλάβουν τα μικρόβια. Άλλες συσκευές που επίσης φιλοξενούν μεγάλο πλήθος μικροβίων είναι τα tablets, τα χειριστήρια των παιχνιδομηχανών και τα τηλεκοντρόλ.
Τα βακτήρια και οι μικροργανισμοί κάνουν πάρτυ στην οθόνη ενός iPhone (από την ανάλυση των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ).
Ποια είναι η λύση;
Η προφανής λύση είναι η απολύμανση, αλλά ποιος ρισκάρει να απολυμάνει μία συσκευή με τόσα ευαίσθητα μέρη και υποδοχές;
Το «πρόβλημα» έρχεται να λύσει η Kyocera, η οποία μόλις παρουσίασε το Rafre ένα πλενόμενο smartphone. Μάλιστα, πλένεται κανονικά, με ζεστό νερό και σαπούνι.
Κάπως έτσι:
Η ιαπωνική εταιρεία με παράδοση δεκαετιών σε εκτυπωτές, εξαρτήματα και φωτοβολταϊκά συστήματα, έχει το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιηθεί και στον κλάδο της κινητής. Μάλιστα, στα τέλη του 2015 είχε παρουσιάσει στην ιαπωνική αγορά την πρώτη έκδοση του αδιάβροχου smartphone της, Digno rafre.
To νέο μοντέλο της Kyocera δεν είναι απλώς αδιάβροχο (πιστοποιημένο κατά IPX5, IPX8 και IP5X), αλλά έχει περάσει τα στρατιωτικών προδιαγραφών τεστ MIL-STD-810G, τα οποία πιστοποιούν ότι είναι υπερ-ανθεκτικό σε κάθε είδους ακραίες καιρικές συνθήκες, υγρασία, σκόνη, αλλά και πτώσεις και «κακομεταχείριση». Η πλάτη του διαθέτει επίσης μια ειδική επίστρωση που επιτρέπει σε μικρές γρατζουνιές να αυτο-επουλώνονται.
Εκτός από το προφανές πλεονέκτημα της απολύμανσης από τα μικρόβια, οι κάτοχοί του θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το κινητό και με βρεγμένα χέρια ή ακόμη και όταν κάνουν μπάνιο (Μην τυχόν και μείνουμε χωρίς κινητό για κανένα δεκάλεπτο).
Δεν γνωρίζουμε πότε και αν η συσκευή θα κυκλοφορήσει εκτός Ιαπωνίας, αλλά για την ιστορία καταγράφουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του: οθόνη 5 ιντσών ανάλυσης 1280?720 pixels, μνήμη RAM 2GB και 16GB ROM. Η κάμερα του έχει ανάλυση 13 Megapixel και το λειτουργικό του είναι το Android 5.1.
Δεν βρίσκομαι στην Ιαπωνία. Πώς θα απαλλαγώ από τα μικρόβια;
Αν και η λύση ενός κινητού που πλένεται με σαπούνι και νερό φαντάζει ως η πιο βολική και ασφαλής, όσοι ζουν εκτός Ιαπωνίας είτε θα πρέπει να περιμένουν το λανσάρισμα του Kyocera Rafre στην περιοχή τους, είτε να στραφούν στις υπάρχουσες λύσεις.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά «ασφαλή» αντιβακτηριακά για ηλεκτρονικές συσκευές, όπως αφροί και τζελ, αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση, ειδικά σε συσκευές που δεν είναι απόλυτα στεγανές.
Μια πιο απλή «οικοτεχνική» και σαφώς πιο οικονομική επιλογή είναι να καθαρίσετε το κινητό με ένα πανί από μικροΐνες (αποφεύγουμε το χαρτί, καθώς ενδέχεται να γρατζουνίσει την οθόνη ή την ευαίσθητη επιφάνεια της συσκευής). Για να καθαρίσετε τις υποδοχές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπατονέτα ή απλώς να φυσήξετε –αν έχετε ειδικό blower για απομάκρυνση σκόνης, ακόμη καλύτερα. Μην ξεχνάτε φυσικά να απενεργοποιείτε το κινητό κάθε φορά που το καθαρίζετε.
Αφού απομακρύνετε τυχόν σκόνες, μπορείτε να βρέξετε ελαφρώς το πανί με απιονισμένο νερό ή λευκό ξύδι και να περάσετε προσεκτικά με απαλές κυκλικές κινήσεις όλη την επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο θα απολυμάνετε τη συσκευή από τα βακτήρια και θα την κάνετε να δείχνει σαν καινούρια.
Ακόμη κι αν δεν ζείτε στην Ιαπωνία.