Πώς να «εξαφανιστείτε» από το Internet

Πώς να «εξαφανιστείτε» από το Internet

Του Γιάννη Γορανίτη

Το «scripta manent» στην εποχή του διαδικτύου μετεξελίχθηκε στο βαρύγδουπο «ό,τι ανεβαίνει online, μένει εκεί για πάντα». Ακόμη και αν ο ισχυρισμός δεν ισχύει 100%, ακούγεται ιδιαιτέρως άβολος για τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών του Internet.

Οι περισσότεροι άλλωστε, έχουμε μοιραστεί τα στοιχεία επικοινωνίας μας, πληροφορίες και δεδομένα που σίγουρα δεν θα θέλαμε να διατηρηθούν εσαεί στον κυβερνοχώρο. Το ίδιο ισχύει και για πολλές ακόμη πτυχές της online διαδρομή μας. Το πιθανότερο είναι να έχουμε υποπέσει σε κάποιο σφάλμα, να έχουμε γράψει κάτι για το οποίο μετανιώνουμε, να έχουμε ανεβάσει μια φωτογραφία που δεν θα θέλαμε ή δεν θα έπρεπε να ανεβάσουμε.

Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν η ιδέα να διαγράψετε εντελώς τα online αποτυπώματά σας ή ακόμη και να εξαφανιστείτε εντελώς από το Internet; Εύκολο δεν είναι, αλλά πλέον υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά εργαλεία –τουλάχιστον για να το επιχειρήσετε.

Deseat.me

Πριν μερικές ημέρες παρουσιάστηκε το Deseat.me, ένα online εργαλείο που σας επιτρέπει να διαχειριστείτε το παρελθόν σας στο διαδίκτυο και βέβαια να διαγράψετε αρκετές πτυχές του. Αν και το μόττο του είναι: «καθαρίστε εντελώς την e-παρουσία σας», οι δυνατότητες τους δεν είναι τόσο ευρείες. Στην πράξη, σας επιτρέπει να δείτε και να σβήσετε όλους τους λογαριασμούς που συνδέονται με τον Google λογαριασμό σας (πρακτικά λειτουργεί με οποιαδήποτε ενεργή διεύθυνση στο gmail).

Αφού δώσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας (υπόψιν ότι η εφαρμογή μπορεί να «διαβάσει» όλα τα emails σας και τη λίστα επαφών σας), εμφανίζει μια λίστα με όλες τις εγγραφές που έχετε κάνει σε υπηρεσίες και εξωτερικές εφαρμογές (από το Twitter και το Instagram μέχρι μια ξεχασμένη υπηρεσία που δεν χρησιμοποιείτε πια ή ένα ενοχλητικό newsletter, στο οποίο δεν έχετε ιδέα πώς και πότε εγγραφήκατε).

Στη συνέχεια σας προσφέρει την επιλογή είτε να διαγραφείτε από όλες, είτε να τις εξετάσετε μεμονωμένα, ώστε να αποφασίσετε αν θέλετε να διαγραφείτε εντελώς ή να σταματήσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Λειτουργεί η δυνατότητα διαγραφής;

Δοκιμάσαμε τη νέα εφαρμογή και παρότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι κάνει όσα υπόσχεται, αποτελεί σίγουρα μια καλή αφετηρία για να διαγραφείτε από αρκετές επίφοβες, ενοχλητικές ή απλώς άχρηστες εφαρμογές και υπηρεσίες. Σίγουρα επίσης, το Deseat.me σας βοηθά να θυμηθείτε αρκετές πτυχές από το online παρελθόν σας και να διαχειριστείτε τις συνδρομές και τις εγγραφές σας.

Οι Σουηδοί δημιουργοί της εφαρμογής βέβαια, Wille Dahlbo και Linus Unneback δεν μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι τα δεδομένα σας δεν θα διατηρηθούν στους servers ή τους σκληρούς δίσκους της εκάστοτε εταιρείας. Αλλά αυτό είναι ένα τίμημα που πλέον έχουμε μάθει ότι θα πληρώνουμε.

Οι εναλλακτικές επιλογές

Το Deseat.me βέβαια δεν είναι το μοναδικό εργαλείο που υπόσχεται να διαγράψει την online παρουσία σας. Υπηρεσίες όπως το DeleteMe της εταιρείας Abine, αναλαμβάνουν επί πληρωμή να εξαφανίσουν τα online ίχνη σας και σας απαλλάσσουν από τον κόπο να διαγράφεστε χειροκίνητα από κάθε υπηρεσία.

Άλλες, όπως το Just Delete Me σας δίνουν μια συνοπτική λίστα των πιθανών και απίθανων υπηρεσιών, εφαρμογών και newsletters στις οποίες γραφήκατε με απευθείας links διαγραφής ή απενεργοποίησης, ενώ το Knowem σας επιτρέπει να δείτε πού ακριβώς είναι καταχωρημένα τα στοιχεία σας.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τη Google να διαγράψει περιεχόμενο και αποτελέσματα αναζητήσεων με το όνομά σας ή στοιχεία που δεν επιθυμείτε να διατηρηθούν online, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά σας. 

Όλα τα παραπάνω συνιστούν βήματα που θα μας βοηθήσουν να διαγράψουμε πτυχές της online παρουσίας μας και όχι να εξαφανιστούμε εντελώς από το online περιβάλλον. Κυρίως όμως μας βοηθούν να αντιληφθούμε πόσο δύσκολο είναι να το πράξουμε και να αποφύγουμε ανάλογα σφάλματα στο μέλλον.