Του Γιάννη Γορανίτη
Η δυνατότητα συναλλαγών και μεταφοράς χρημάτων από χρήστη σε χρήστη εγκαινιάστηκε από την Facebook πριν λίγους μήνες. Η καινοτόμος υπηρεσία που αξιοποιεί τις δυνατότητες των γνωστών και μη εξαιρετέων chatbots, είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ.
Μια ευρωπαϊκή εταιρεία όμως, η Transferwise, έρχεται να προσφέρει μία αντίστοιχη υπηρεσία χωρίς γεωγραφικά όρια. Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες η νέα της υπηρεσία θα αξιοποιεί επίσης την τεχνολογία των chatbot του Messenger, προκειμένου οι χρήστες να μεταφέρουν χρήματα διεθνώς με πολύ απλό και –όπως υπόσχεται– απολύτως ασφαλή τρόπο. Επίσης, ενημερώνει τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο για τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της επιλογής τους.
Το Transferwise έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή διαδρομή την τελευταία εξαετία και κερδίζει διαρκώς σε δημοφιλία και βελτιώνει τα οικονομικά του μεγέθη, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από νέους και παραδοσιακούς παίκτες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Αν και παρουσιάζεται ως peer-to-peer υπηρεσία (ότι δηλαδή επιτρέπει την μεταφορά χρημάτων χωρίς διαμεσολάβηση), κατ' ουσία λειτουργεί ως μεσάζοντας, αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο μιας τράπεζας.
Η ουσιώδης της διαφοροποίηση είναι η ταχύτητα μεταφοράς χρημάτων (στην πλειονότητα των περιπτώσεων έως μία ημέρα), αλλά και οι συγκριτικά χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με τις τράπεζες. Το επιτυχημένο μοντέλο που δοκιμάστηκε και πέτυχε ως εφαρμογή στα κινητά, μεταφέρεται πλέον στο Facebook messenger.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Μ. Βρετανία και μάλιστα σε όλα τα νομίσματα.
Με την ευφυΐα των chatbots
Τα chatbots συνιστούν μία από τα πιο ενδιαφέρουσες τάσεις της παγκόσμιας τεχνολογίας. Αποτελούν μία από τις πιο απλές, αλλά και πλέον ευρηματικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα.
Στην πράξη, μέσω των chatbots το Facebook φέρνει τις λειτουργίες των προσωπικών βοηθών στο δημοφιλές πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων. Πολυάριθμες επιχειρήσεις έσπευσαν να τους υιοθετήσουν κυρίως για την αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών, την παροχή πληροφοριών, τεχνικής βοήθειας, αλλά και την πραγματοποίηση πωλήσεων.
Η Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι περισσότερα από 30.000 chatbots δραστηριοποιούνται ενεργά, ενώ πολλαπλάσιες εταιρείες σε όλο τον κόσμο διερευνούν ήδη τις δυνατότητές τους.
Μία από τις πρώτες που αξιοποιεί τις προηγμένες λειτουργίες των chatbots για εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι η Transferwise. Δοκιμάσαμε το chatbot της και αποκομίσαμε μια ιδιαίτερα φιλική προς τον χρήστη εμπειρία. Επιλέξαμε μεταφορά χρημάτων σε άλλο νόμισμα (προς το παρόν δεν υποστηρίζεται η μεταφορά από λογαριασμό σε ευρώ σε άλλο λογαριασμό σε ευρώ). Για μεταφορά 90 ευρώ σε δολάρια μας ζητήθηκε προμήθεια €2, χωρίς καμία άλλη χρέωση.
Εξίσου εύκολα συζητήσαμε με τον προσωπικό βοηθό για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και προγραμματίσαμε την καθημερινή μας ενημέρωση μέσω Messenger για τις αλλαγές στην ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου.
Η καινοτομία που γεννήθηκε από τα πολλά νεύρα
Παρότι σχετικά νέα στο επιχειρηματικό τοπίο, η Transferwise έχει προλάβει να χτίσει πολύ ισχυρό προφίλ στον κλάδο του fintech. Η έδρα της βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ διαθέτει γραφεία σε αρκετές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 από τον Taavet Hinrikus και τον Kristo Kaarmann, δύο Εσθονούς φίλους, οι οποίοι έψαχναν έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς χρημάτων, καθώς ήταν έξαλλοι με τις υψηλές προμήθειες που κρατούσαν οι τράπεζες για τις διεθνείς συναλλαγές.
Ο Taavet εργαζόταν τότε για το Skype στην Εσθονία και αμειβόταν σε ευρώ, αλλά ζούσε στο Λονδίνο, ενώ ο Kristo εργαζόταν στο Λονδίνο, αλλά πλήρωνε το στεγαστικό του δάνειο στην Εσθονία. Έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία απευθείας συναλλαγή: ο Kristo κατέθετε λίρες στον βρετανικό λογαριασμό του Taavet και αυτός με τη σειρά του κατέθετε ευρώ στον λογαριασμό του φίλου του. Με αυτό τον τρόπο, η μεταφορά γινόταν χωρίς να πληρώνουν επιπλέον προμήθειες στις τράπεζες.
Η ιδέα αυτή γρήγορα εξελίχθηκε σε μια εφαρμογή, που εξαρχής έκανε ξεκάθαρο στους χρήστες ότι θα μεταφέρει χρήματα με τη χαμηλότερη δυνατή προμήθεια, ακόμη και σε διαφορετικά νομίσματα και χωρίς κρυμμένα κόστη.
Οι χρήστες γρήγορα τους εμπιστεύτηκαν (σήμερα λειτουργεί σε 50 χώρες, υποστηρίζοντας 645 «διαδρομές» συναλλάγματος και διακινώντας πάνω από 1 δισ. δολάρια το μήνα), ενώ το ίδιο συνέβη και με τους επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην καινοτόμο υπηρεσία. Μεταξύ αυτών ο Richard Branson, οι ιδρυτές του PayPal και πολλά μεγάλα funds, ενώ συχνά πυκνά ακούγονται φήμες σχετικά με την εξαγορά της υπηρεσίας από κολοσσούς της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα από το ίδιο το Facebook.