Του Γιάννη Παλιούρη
Μπορεί το 2019 η τουρκική λίρα να δέχτηκε ουκ ολίγα πλήγματα, ωστόσο φαίνεται πως οι Τούρκοι πολίτες βρήκαν εναλλακτική λύση για τις διεθνείς συναλλαγές τους: τα κρυπτονομίσματα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα Statista Global Consumer Survey 2019, σύμφωνα με την οποία ένας στους πέντε Τούρκους έχει χρησιμοποιήσει ή έχει στην κατοχή του κάποιο κρυπτονόμισμα.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 40.000 καταναλωτές σε 46 χώρες και μία προσεκτική ματιά στα στατιστικά ευρήματα προσφέρει αρκετά πολύτιμα στοιχεία. Καταρχήν η τάση για την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στις συναλλαγές έχει αποκτήσει παγκόσμια χαρακτηριστικά και φαίνεται να εδραιώνεται. Η έρευνα της Statistla δείχνει, όμως, και κάτι άλλο: οι πολίτες των χωρών με οικονομικά προβλήματα τείνουν να εκμεταλλεύονται τα οφέλη του ψηφιακού χρήματος πολύ πιο εύκολα από τους πολίτες των χωρών με ακμάζουσες οικονομίες.
Έτσι, μαζί με την Τουρκία, τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους χρήστες κρυπτονομισμάτων, όλες με διψήφια ποσοστά. Στην Τουρκία το 20% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κατέχει ή χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα και ακολουθούν η Βραζιλία και η Κολομβία με 18%, η Αργεντινή με 16%, το Μεξικό με 12% και Χιλή με 11%. Εμβόλιμα ψηλά στη λίστα παίρνει θέση και η Νότια Αφρική με 16%, καθώς η χώρα έχει μετατραπεί σε «βασίλειο» διαφθοράς.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Statista σημειώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η οικονομική καθίζηση που γνωρίζει τον τελευταίο καιρό η χώρα, έχει ως αποτέλεσμα τα κρυπτονομίσματα να κερδίζουν σταθερά δημοτικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο θα περίμενε κανείς ότι και η Βενεζουέλα θα βρισκόταν ψηλά στη λίστα της Statista. Ωστόσο η λατινοαμερικάνικη χώρα λάμπει δια της απουσίας της. H Statista δεν δίνει κάποια εξήγηση ωστόσο μια λογική υπόθεση θα ήταν ότι ο απόλυτος έλεγχος του καθεστώτος Μαδούρο και στο Διαδίκτυο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για… πρωτοβουλίες. Εντούτοις στη χώρα ήδη κυκλοφορεί το κρατικό κρυπτονόμισμα petro.
Η Ισπανία, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει τον δικό της μακρύ κατάλογο οικονομικών προβλημάτων, είναι το δυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών κρυπτονομισμάτων, που φτάνει στο 11%. Επίσης Στην Κίνα και την Ινδονησία το 11% των πολιτών δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα σε συναλλαγές τον τελευταίο χρόνο.
Μεταξύ των ερωτηθέντων στις ανεπτυγμένες χώρες, η Δανία αναδεικνύεται η χώρα με τους περισσότερους χρήστες κρυπτονομισμάτων (8%), ακολουθούμενη από την Αυστραλία με 7%, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ με 6% και 5%, αντίστοιχα, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία περιορίζονται στο 4%. Παραδόξως, μόνο το 3% των ερωτηθέντων από την Ιαπωνία, που θεωρείται πρωτοπόρος όσον αφορά τον νομοθετικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, επιβεβαίωσαν ότι έχουν πραγματική «εμπειρία» συναλλαγών με αυτά.
Με άλλα λόγια όσο μεγαλύτερα τα οικονομικά προβλήματα σε μια χώρα τόσο περισσότερο οι πολίτες της… in crypto they trust.