Sam Altman: Το OpenAI ήταν στη «λάθος πλευρά της ιστορίας» όσον αφορά τον ανοιχτό κώδικα
shutterstock
shutterstock
TechCrunch

Sam Altman: Το OpenAI ήταν στη «λάθος πλευρά της ιστορίας» όσον αφορά τον ανοιχτό κώδικα

Για να ολοκληρώσουν μια μέρα με κυκλοφορίες προϊόντων, ερευνητές, μηχανικοί και στελέχη του OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI Sam Altman, απάντησαν σε ερωτήσεις σε ένα ευρύτατο Reddit AMA την Παρασκευή.

Το OpenAI βρίσκεται σε μια κάπως επισφαλή θέση. Αντιμετωπίζει την αντίληψη ότι χάνει έδαφος στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης από κινεζικές εταιρείες όπως η DeepSeek, η οποία ισχυρίζεται ότι η OpenAI μπορεί να έχει κλέψει την πνευματική της ιδιοκτησία. Η κατασκευάστρια εταιρεία ChatGPT προσπαθεί να ενισχύσει τη σχέση της με την Ουάσινγκτον και ταυτόχρονα να επιδιώξει ένα φιλόδοξο σχέδιο κέντρου δεδομένων, ενώ φέρεται να έχει θέσει τις βάσεις για έναν από τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης στην ιστορία.

Ο Altman παραδέχθηκε, σύμφωνα με το TechCrunch, ότι η DeepSeek μείωσε το προβάδισμα της OpenAI στην Τεχνητή Νοημοσύνη και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η OpenAI ήταν «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» όταν πρόκειται για την ανοιχτή διάθεση των τεχνολογιών της. Ενώ η OpenAI έχει ανοίξει μοντέλα στο παρελθόν, η εταιρεία έχει γενικά προτιμήσει μια ιδιόκτητη, κλειστού κώδικα προσέγγιση ανάπτυξης.

«[Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να] βρούμε μια διαφορετική στρατηγική για τον ανοιχτό κώδικα», δήλωσε ο Altman. «Δεν συμμερίζονται όλοι στο OpenAI αυτή την άποψη, και δεν είναι επίσης η τρέχουσα ύψιστη προτεραιότητά μας ... Θα παράγουμε καλύτερα μοντέλα [στο μέλλον], αλλά θα διατηρήσουμε λιγότερο προβάδισμα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Σε μια επόμενη απάντηση, ο Kevin Weil, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων του OpenAI, δήλωσε ότι το OpenAI εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει ανοιχτά μοντέλα παλαιότερων εκδόσεων που δεν είναι πλέον σύγχρονα. «Σίγουρα θα σκεφτούμε να το κάνουμε περισσότερο αυτό», είπε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πέρα από το να προτρέψει την OpenAI να επανεξετάσει τη φιλοσοφία της για την απελευθέρωση, ο Altman δήλωσε ότι το DeepSeek ώθησε την εταιρεία να αποκαλύψει ενδεχομένως περισσότερα για το πώς τα λεγόμενα μοντέλα συλλογισμού της, όπως το μοντέλο o3-mini που κυκλοφόρησε σήμερα, δείχνουν τη «διαδικασία σκέψης» τους. Επί του παρόντος, τα μοντέλα της OpenAI αποκρύπτουν τη συλλογιστική τους, μια στρατηγική που αποσκοπεί στο να αποτρέψει τους ανταγωνιστές από την απόσπαση δεδομένων εκπαίδευσης για τα δικά τους μοντέλα. Αντίθετα, το μοντέλο συλλογιστικής της DeepSeek, το R1, δείχνει την πλήρη αλυσίδα της σκέψης του.

«Εργαζόμαστε για να δείξουμε ένα σωρό περισσότερα από όσα δείχνουμε σήμερα - [η επίδειξη της διαδικασίας σκέψης του μοντέλου] θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Weil. «TBD σε όλα - το να δείχνουμε όλη την αλυσίδα σκέψης οδηγεί σε ανταγωνιστικό απόσταγμα, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι (τουλάχιστον οι χρήστες ισχύος) το θέλουν, οπότε θα βρούμε τον σωστό τρόπο για να το ισορροπήσουμε».

Οι Altman και Weil επιχείρησαν να διαλύσουν τις φήμες ότι η ChatGPT, η πλατφόρμα chatbot μέσω της οποίας η OpenAI δρομολογεί πολλά από τα μοντέλα της, θα αυξήσει την τιμή της στο μέλλον. Ο Altman δήλωσε ότι θα ήθελε να κάνει το ChatGPT «φθηνότερο» με την πάροδο του χρόνου, αν αυτό είναι εφικτό.

Ο Altman δήλωσε προηγουμένως ότι η OpenAI χάνει χρήματα από το ακριβότερο πακέτο ChatGPT, το ChatGPT Pro, το οποίο κοστίζει 193,02 ευρώ μηνιαίως.

Σε ένα κάπως σχετικό νήμα, ο Weil δήλωσε ότι η OpenAI συνεχίζει να βλέπει αποδείξεις ότι η μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύς οδηγεί σε «καλύτερα» και πιο αποδοτικά μοντέλα. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό που καθιστά αναγκαία έργα όπως το Stargate, το πρόσφατα ανακοινωμένο έργο μαζικού κέντρου δεδομένων του OpenAI, δήλωσε ο Weil. Η εξυπηρέτηση μιας αυξανόμενης βάσης χρηστών τροφοδοτεί τη ζήτηση υπολογιστών και στο OpenAI, συνέχισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναδρομική αυτοβελτίωση που θα μπορούσε να καταστεί δυνατή από αυτά τα ισχυρά μοντέλα, ο Altman είπε ότι πιστεύει ότι μια «γρήγορη απογείωση» είναι πιο αληθοφανής από ό,τι πίστευε κάποτε. Η αναδρομική αυτοβελτίωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να βελτιώσει τη δική του νοημοσύνη και τις δυνατότητές του χωρίς ανθρώπινη συμβολή.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Altman είναι διαβόητος για τις υπερβολικές υποσχέσεις του. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που χαμήλωσε τον πήχη του OpenAI για την AGI.

Ένας χρήστης του Reddit ρώτησε αν τα μοντέλα του OpenAI, αυτοβελτιούμενα ή όχι, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη καταστροφικών όπλων - συγκεκριμένα πυρηνικών όπλων. Αυτή την εβδομάδα, το OpenAI ανακοίνωσε μια συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση για να δώσει τα μοντέλα του στα Εθνικά Εργαστήρια των ΗΠΑ εν μέρει για έρευνα πυρηνικής άμυνας.

Ο Weil είπε ότι εμπιστευόταν την κυβέρνηση.

«Έχω γνωρίσει αυτούς τους επιστήμονες και είναι ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη εκτός από ερευνητές παγκόσμιας κλάσης», δήλωσε. «Καταλαβαίνουν τη δύναμη και τα όρια των μοντέλων και δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να κάνουν YOLO κάποια έξοδο μοντέλου σε έναν πυρηνικό υπολογισμό. Είναι έξυπνοι και βασισμένοι σε στοιχεία και κάνουν πολλά πειράματα και δεδομένα για να επικυρώσουν όλες τις εργασίες τους».

Στην ομάδα της OpenAI τέθηκαν αρκετές ερωτήσεις πιο τεχνικής φύσης, όπως πότε θα κυκλοφορήσει το επόμενο μοντέλο συλλογισμού της OpenAI, το o3 («περισσότερο από μερικές εβδομάδες, λιγότερο από μερικούς μήνες», δήλωσε ο Altman)- πότε θα μπορούσε να προσγειωθεί η επόμενη ναυαρχίδα της εταιρείας, το μοντέλο «μη συλλογισμού», το GPT-5 («δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα ακόμα», δήλωσε ο Altman)- και πότε η OpenAI θα μπορούσε να παρουσιάσει έναν διάδοχο του DALL-E 3, του μοντέλου της εταιρείας που παράγει εικόνες. Το DALL-E 3, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από περίπου δύο χρόνια, έχει γίνει αρκετά παλιό. Η τεχνολογία δημιουργίας εικόνας έχει βελτιωθεί αλματωδώς από το ντεμπούτο του DALL-E 3 και το μοντέλο δεν είναι πλέον ανταγωνιστικό σε μια σειρά από δοκιμές αναφοράς.

«Ναι! Το επεξεργαζόμαστε», δήλωσε ο Weil σχετικά με τη συνέχεια του DALL-E 3. «Και νομίζω ότι θα αξίζει να περιμένουμε».