Στο συνολικό ποσό των 150 δισ.δολαρίων ανέρχονται, παγκοσμίως,τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και των εταιρειών ανάπτυξης εφαρμογών από τη χρήση των apps σε smartphones μέσα στο 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης State Mobile την οποία εκπόνησε η εταιρεία Sensor Tower, το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε 4,2 τρισ.ώρες που δαπάνησαν οι καταναλωτές για τη χρήση των εφαρμογών αυτών. Η χρήση, κατά μέσο όρο, ανέρχεται σε 3,5 ώρες ημερησίως ανά καταναλωτή.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Sensor Tower, τοτα παγκόσμια έσοδα από αγορές εντός εφαρμογών (IAP) σε λειτουργικά περιβάλλοντα iOS και Google Play για πρώτη φορά έφθασαν τα 150 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 13% σε ετήσια βάση. Πρόκειται, δε για την υψηλότερη αύξηση που παρατηρείται από το 2021. Αυτό περιλαμβάνει τις δαπάνες για αγορές εντός εφαρμογής, συνδρομές, πληρωμένες εφαρμογές και παιχνίδια.
Οι λήψεις εφαρμογών σε iOS και Google Play παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, στα 136 δισεκατομμύρια. Με την εισροή νέων χρηστών smartphone να επιβραδύνεται και με πολλούς καταναλωτές να έχουν ήδη τις περισσότερες από τις δημοφιλείς εφαρμογές, παρατηρείται ότι οι λήψεις κυμαίνονται γύρω στα 135-140 δισεκατομμύρια ετησίως από το 2020.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Sensor Tower υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός αύξησης του χρόνου που αφιερώνεται στο κινητό επιβραδύνεται, καθώς οι καταναλωτές σε ορισμένες χώρες βιώνουν «ψηφιακή κόπωση».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση κατά 5,8% σε ετήσια βάση των συνολικών ωρών που δαπανήθηκαν ήταν λίγο χαμηλότερη από την αύξηση κατά 7,7% σε ετήσια βάση το 2023, και ο χρόνος που δαπανήθηκε στην πραγματικότητα εξομαλύνθηκε σε αρκετές βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του τζίρου των 150 δισ.δολαρίων αφορά τα μη τυχερά παιχνίδια (+23% σε ετήσια βάση), ενώ τα τυχερά παιχνίδια σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη (+4% σε ετήσια βάση) μετά από συνεχόμενα έτη πτώσης.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα ανά χώρα, οι ΗΠΑ παρέμειναν η κορυφαία αγορά το 2024 με έσοδα ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου. Η αύξησή τους κατά 16% σε ετήσια βάση ξεπέρασε επίσης το παγκόσμιο ποσοστό, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές περιοχές για ανάπτυξη στην αγορά.
Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, ξεπέρασε ακόμη και τις ΗΠΑ όσον αφορά την αύξηση των εσόδων το 2024. Τα έσοδα IAP σε ολόκληρη την ήπειρο αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου διπλάσια από το παγκόσμιο ποσοστό.Αυτό περιελάμβανε ισχυρή ανάπτυξη στις κορυφαίες αγορές της περιοχής, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Το 2024, τα έσοδα IAP από παιχνίδια για κινητά θα ανέλθουν σε 81 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 4% σε ετήσια βάση, γεγονός που αντανακλά την ανθεκτικότητα της αγοράς παιχνιδιών smartphones.
Αυτό ακολούθησε δύο συνεχόμενα έτη μείωσης, κυρίως λόγω του πληθωρισμού και των αυξανόμενων κανονισμών στον χώρο.
Ενσωμάτωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι περισσότερες αγορές στην Αμερική και Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική είδαν ισχυρή ανάπτυξη να επιστρέφει το 2024, αν και αυτή μειώθηκε από την υστέρηση της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα.Σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, αυτές είναι ήδη μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα έσοδα από IAP στις εφαρμογές AI chatbot και AI art generator να προσεγγίζουν τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς η κορυφαία αγορά για τις εφαρμογές Generative AI το 2024, αντιπροσωπεύοντας το 45% των παγκόσμιων εσόδων.
Η Βρετανία είναι δεύτερη με περίπου 4% των συνολικών εσόδων, ακολουθούμενο από τη Γερμανία (4%), την Ιαπωνία (3%) και τον Καναδά (3%). Το είδος είναι επίσης αρκετά δημοφιλές στη Βραζιλία, η οποία κατατάσσεται στην 7η θέση για τις Generative AI (και εκτός των 10 πρώτων αγορών με βάση τα συνολικά έσοδα από IAP για κινητά).
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι σε δεκαπέντε διαφορετικές κατηγορίες τουλάχιστον 100 εφαρμογές προσέθεσαν όρους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στα ονόματα ή τις περιγραφές των εφαρμογών τους μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εφαρμογές σε όλες τις κάθετες κατηγορίες ενσωματώνουν νέα χαρακτηριστικά Τεχνητής Νοημοσύνης.