Μαθητές/τριες του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών κατεβάζουν στο φετινό πρόγραμμα - διαγωνισμό «Εικονική Επιχείριση» του JA Greece, την καινοτομία της «κάθετης καλλιέργειας» (αλλιώς: vertical farming), καθώς πιστεύουν πως είναι το μέλλον της γεωργίας και φιλοδοξούν να φέρουν τη σύγχρονη αυτή προσέγγιση σε κάθε σπίτι κι όχι μόνο.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγούν πως λειτουργεί το σύστημα που προτείνουν: «Υπάρχουν κάποιοι πυλώνες που είναι σαν μεγάλοι σωλήνες που έχουν δεξιά και αριστερά τρύπες, στις οποίες μπαίνουν τα φυτά και υπάρχει επίσης ένας κουβάς με μια αντλία, μέσω της οποίας ποτίζονται τα φυτά στο εσωτερικό του πυλώνα».
Όπως δήλωσαν, θέλουν να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν μια νέα τάση στην αγορά, επομένως απευθύνονται σε κάθε σπίτι εστιατόριο και ξενοδοχείο που επιθυμεί να παράγει τα δικά του λαχανικά και βότανα στον χώρο του, με οικολογικούς πυλώνες και μοντέρνο σχεδιασμό και εμφάνιση.
Μάλιστα, οι μαθητές ου Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών βραβεύθηκαν στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης 2023 με το βραβείο για το καλύτερο περίπτερο.
Η ποιότητα των φυτών και λαχανικών υποστηρίζουν πως θα είναι ίδια και καλύτερη από τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας στο έδαφος, καθώς χρησιμοποιούν και ένα είδος χώματος που ονομάζεται «coco coir», το οποίο λειτουργεί σαν υπόστρωμα για τα φυτά και τα βοηθάει να αναπτυχθούν καλύτερα. Το «coco coir» είναι φυτικές ίνες από το εξωτερικό φλοιό της καρύδας που χρησιμοποιούνται - μεταξύ άλλων - και στη γεωργία ως χώμα που βοηθάει τα φυτά να αναπτύξουν πιο δυνατές ρίζες.
Τα οφέλη της κάθετης καλλιέργειας
- Το προϊόν αυτό εξοικονομεί νερό κατά 98% διότι ανακυκλώνεται συνεχώς μέσω της αντλίας και έτσι έχουμε ακόμα και δύο φορές γρηγορότερη παραγωγή, καθώς τα φυτά ποτίζονται απευθείας, όπως εξήγησαν τα μέλη της ομάδας.
- Γίνεται επίσης, εξοικονόμηση χώρου διότι αντί να φυτέψει κάποιος δυο μαρούλια στο έδαφος μπορεί να καλλιεργήσει 20 και παραπάνω, ανάλογα το ύψος του πυλώνα.
- Ενισχύει την αστική γεωργία καθώς δημιουργείται χώρος καλλιέργειας σε ύψος και τα φυτά δεν επηρεάζονται από σκληρά καιρικά φαινόμενα καθώς μπορούν να αναπτυχθούν και σε εσωτερικό χώρο.
- Σχετικά χαμηλό μπορεί να είναι και το κόστος για την παραγωγή του προτεινόμενου προϊόντος, χάρη στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών που θα αγοράζονται χονδρικά.
Στην ομάδα του «Seedlinks» συμμετέχουν έξι μαθητές που φοιτούν στην Β’ και Γ’ Λυκείου: η Ραλλία Σιάρκου, η Αθανασία Στόικου, ο Αλέξανδρος Οικονόμου, η Ελένη Παπαδοπούλου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Δημοσθένης Ταλουμτζής υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μαντενίδου Όλγας.
Οι μαθητές/τριες δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τη γνώση που αποκόμισαν από την όλη διαδικασία και όσα βίωσαν χάρη στο πρόγραμμα του JA Greece αφού εκτός από τη χαρά της δημιουργίας έμαθαν και βασικές αρχές του «επιχειρείν».