Τα 9+1 gadgets της χρονιάς που πέρασε

Τα 9+1 gadgets της χρονιάς που πέρασε

Του Γιάννη Γορανίτη

Υποκύπτοντας στην δημοσιογραφική τάση των ημερών, σταχυολογούμε τα κορυφαία προϊόντα τεχνολογίας της χρονιάς που πέρασε. Οι επιλογές βέβαια είναι υποκειμενικές και προφανώς δεν καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα, ούτε την πληθώρα των διαθέσιμων συσκευών. Η χρονιά πάντως σημαδεύτηκε από σημαντικές νέες κυκλοφορίες και παρά την «κόπωση» σε σημαντικές κατηγορίες όπως τα smartphones, μας προετοίμασε για αξιοπρόσεκτες καινοτομίες στο μέλλον.

iPhone 7 Plus

Αφού η Apple αποφάσισε να αφήσει κατά μέρους τις απόψεις του ιδρυτή της για το ιδανικό μέγεθος των κινητών, του έδωσε και κατάλαβε. Πλέον με διαστάσεις 5,5 ιντσών το iPhone 7 Plus κοντράρει τα phablets του ανταγωνισμού και ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Υπερπλήρες σε όλους τους επιμέρους τομείς, με μια κάμερα επαγγελματικών επιδόσεων, είναι ιδανικό για όσους «αντέχουν» τις αυξημένες διαστάσεις, αλλά και την τσιμπημένη τιμή. Το αναλυτικό review μας εδώ.

 

 

Surface Studio

O πρώτος desktop υπολογιστής με τη σφραγίδα της Microsoft δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση από την ημέρα που παρουσιάστηκε. Οι προηγμένες δυνατότητες του (και ειδικά το καινοτόμο “dial”) το καθιστούν ιδανικό για όσους εργάζονται στη δημιουργική βιομηχανία. Η τιμή του όμως (άνω των €3.000) το περιορίζει στους ιδιαίτερα απαιτητικούς και σαφώς ευκατάστατους χρήστες. Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του.

PlayStation VR

Η πρώτη απόπειρα της Sony στην εικονική πραγματικότητα συνιστά ένα από τα σημαντικότερα gaming λανσαρίσματα της χρονιάς. Η εμπορική του επιτυχία στις περισσότερες αγορές που κυκλοφόρησε, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος του κοινού. Η ενίσχυση της πλατφόρμας με συμβατό περιεχόμενο και το λανσάρισμα περισσότερων games θα αποδειχθεί καθοριστικό όχι μόνο για την επόμενη μέρα του PS VR, αλλά συνολικά για την καταναλωτική διαδρομή των συσκευών Εικονικής Πραγματικότητας. Αναλυτικά οι δυνατότητες και τα games του PlayStation VR εδώ.

Google Pixel

Αν και δεν τα έχουμε δει ακόμη (επίσημα) στη χώρα μας, τα smartphone που παρουσίασε η Google έχουν κλέψει τις εντυπώσεις και έχουν σπάσει πολλά ρεκόρ πωλήσεων, όπου κι αν λανσαρίστηκαν. Τα κατασκευασμένα από την HTC, Google Pixel και Pixel XL που διαδέχτηκαν τα Nexus, φαντάζουν ικανά να αλλάξουν εντελώς τους κανόνες του παιχνιδιού, ακόμη και αν οι τιμές και οι δυνατότητές τους τα κατατάσσουν στη high-end κατηγορία. Περισσότερα εδώ.

Tesla Powerwall

Μία ακόμη καινοτόμος ιδέα του Elon Musk παρουσιάστηκε μέσα στη χρονιά, προλαβαίνοντας πριν καλά καλά κυκλοφορήσει επίσημα να καταγράψει μια πολύ σημαντική εμπορική επιτυχία. Η οικιακή μπαταρία Powerwall έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει ενέργεια που προέρχεται από ηλιακά πάνελ και να την διοχετεύει όποτε ο ιδιοκτήτης της επιλέξει. Η τιμή της βέβαια παραμένει αρκετά υψηλή για να καταστεί μια επιλογή για τον μέσο καταναλωτή, αλλά στο άμεσο μέλλον αναμένουμε να φθηνύνει αισθητά. Ήδη παρουσιάστηκε και η δεύτερη έκδοσή της. Περισσότερα εδώ.

nVidia Titan X

Η απόλυτη κάρτα γραφικών για καταναλωτική χρήση είδε το φως της δημοσιότητας μέσα στο 2016 και το «μαγνήτισε», όπως και το ενδιαφέρον των απαιτητικών χρηστών. Είναι ιδανική για gaming σε 4K ανάλυση, επεξεργασία Ultra HD βίντεο, αλλά και ομαλή αναπαραγωγή 3D υλικού αναλύσεις, χάρη στα 11 teraflops υπολογιστικής ισχύος και την αρχιτεκτονική της. Αναμένεται να αξιοποιηθεί στα κορυφαία –και προφανώς ακριβότερα– PC της αγοράς. Αναλυτικά η παρουσίασή μας εδώ.

Apple Watch 2

Τα έξυπνα ρολόγια δεν διέγραψαν την εμπορική πορεία που ανέμεναν οι κατασκευαστές τους, εγείροντας προβληματισμούς για το μέλλον της κατηγορίας. Ένα από τα ελάχιστα που ξεχώρισαν είναι το Series 2 Watch της Apple, που φέρνει σημαντικές βελτιώσεις (με κυρίαρχη την πολυπόθητη αδιαβροχοποίηση). Είχαμε παρουσιάσει τις δυνατότητές του εδώ.  

Sony Bravia Z

Οι Ιάπωνες έβαλαν τα δυνατά τους για να κατασκευάσουν μια LED τηλεόραση που να μπορεί να κοιτάξει κατάματα τον OLED ανταγωνισμό. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε αφού οι πανάκριβες μεν, χάρμα οφθαλμών τηλεοράσεις της σειράς Z συγκαταλλέγονται ήδη στις καλύτερες 4K HDR της αγοράς. Έτσι τις παρουσιάσαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Hololens

Αυτό το headset που υπόσχεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και ολογραμμάτων είναι μία από τις καινοτόμες ιδέες με την υπογραφή της Microsoft εδώ και χρόνια. Αρχικά διατέθηκε μόνο σε developers, προκειμένου να αναπτύξουν εφαρμογές και άλλο συμβατό περιεχόμενο, αλλά πλέον μπορούν να το αποκτήσουν και καταναλωτές, αρκεί να διαθέσουν περί τα €3.300. Περισσότερα για τις εμπειρίες «μικτής πραγματικότητας» εδώ

 

& Galaxy Note 7

Η ναυαρχίδα της Samsung υπό άλλες συνθήκες θα φιγουράριζε στην ίδια λίστα ως «προϊόν της χρονιάς». Οι συγκυρίες όμως και τα σφάλματα του κατασκευαστή του, το φέρνουν αναγκαστικά ως τη μεγαλύτερη αποτυχία στο tech περιβάλλον. Η «εκρηκτική» του συμπεριφορά θα κάνει καιρό να ξεχαστεί. Τουλάχιστον οι Κορεάτες φροντίζουν να σώσουν εν μέρει την παρτίδα με κορυφαίες συσκευές όπως τα Galaxy S7 & S& Edge, που μένουν ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.