Tech visa: Μια ανατρεπτική ιδέα προσέλκυσης επενδύσεων, startups και ταλέντων

Tech visa: Μια ανατρεπτική ιδέα προσέλκυσης επενδύσεων, startups και ταλέντων

Του Γιάννη Γορανίτη

Η ιδέα είναι απλή και απολύτως κατανοητή: δίνουμε βίζα παραμονής και εργασίας σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με την τεχνολογία και την καινοτομία εν γένει ή σκοπεύουν να επενδύσουν σε αυτούς τους τομείς.

Με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουμε στη χώρα νέα ταλέντα και «μυαλά» στραμμένα στην καινοτομία και στο επιχειρείν. Ταυτόχρονα θα φέρουμε νέες επενδύσεις σε ιδιαίτερα δυναμικούς και εξωστρεφείς τομείς, αφού στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν και υποψήφιοι επενδυτές.

Συνακόλουθα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αρκετά εγχώρια ταλέντα θα παραμείνουν εντός συνόρων, προκειμένου να εργαστούν και να δημιουργήσουν, αντί να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Η χρονική συγκυρία είναι αν μη τι άλλο ιδανική, καθώς τα ταλέντα και οι startuppers που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ αναμένεται να δυσκολευτούν αρκετά τόσο στη Βρετανία μετά το Brexit, όσο και στις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ –φημολογείται έντονα η κατάργηση του αντίστοιχου προγράμματος.

Ωραία ιδέα, αλλά δεν είναι ελληνική

Λυπόμαστε που σας το χαλάμε, αλλά η ευφυής –παρότι απλούστατη– ιδέα δεν αναγγέλθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από τη γαλλική. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, η αρμόδια υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Axelle Lemaire, η πρωτοβουλία της Tech Visa εντάσσεται στο πρόγραμμα "Passeport Talent", το οποίο ξεκίνησε το 2016.

Η βίζα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών με δυνατότητα ανανέωσης, ισχύει και για τα μέλη της οικογένειας του αιτούντος και βέβαια αφορά πολίτες εκτός ΕΕ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (βλ. μεγάλο budget) οι διαδικασίες μετατρέπονται σε fast-track.

Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων που σκοπεύουν να ιδρύσουν το δικό τους startup. «Γιατί να μην το κάνετε στη Γαλλία;» τους ρωτά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τους δίνει όλους τους λόγους να το πράξουν. Σύντομα θα ανακοινωθεί και η λίστα με τις 100 κορυφαίες γαλλικές startups, οι εργαζόμενοι των οποίων θα δικαιούνται αυτομάτως Tech Visa.



Πού ''ν'' τες, πού ''ν'' τες οι επενδύσεις;

Για τους entrepreneurs μάλιστα προβλέπεται και επιπρόσθετη υποστήριξη μέσω του French Tech Ticket. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων (seed accelerator), με οικονομική και συμβουλευτική υποστήριξη από τα πρώτα βήματα έως ότου καταστούν βιώσιμες και επιτυχείς. Ήδη δεκάδες startups έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα από το 2015 και η γαλλική κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα αυξηθούν περαιτέρω. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το πρόγραμμα παροχής Tech Visa αφορά και σε επενδυτές που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και μιας σειράς συναφών επιστημών. Δεν είναι απαραίτητο να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση. Αρκεί να συμμετέχουν ή να εργάζονται σε κάποιο Venture Capital που θα δραστηριοποιηθεί στη χώρα, χρηματοδοτώντας startups από τον τεχνολογικό κλάδο.

Είναι αμφίβολο αν όλα αυτά θα αποδώσουν (αν και τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά). Το βέβαιο είναι ότι οι επενδύσεις και δη σε αναπτυσσόμενους και κερδοφόρους κλάδους δεν πέφτουν από τον ουρανό. Και λίγους μήνες πριν την αποχώρησή της, η γαλλική κυβέρνηση δείχνει ότι προσπαθεί να τις προσελκύσει, κρατώντας παράλληλα εντός συνόρων τους νέους που σπούδασαν στη χώρα. Εκτός των άλλων, μας θυμίζει ότι ένα υπουργείο «ψηφιακής πολιτικής» μπορεί να ασκεί (και) ψηφιακή πολιτική.