Τεχνητή Νοημοσύνη: Έτσι γίνονται αντιληπτές οι απάτες με «συνεργό» την AI
Shutterstock
Shutterstock

Τεχνητή Νοημοσύνη: Έτσι γίνονται αντιληπτές οι απάτες με «συνεργό» την AI

Ανυποψίαστοι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν τηλεφωνικές απάτες οι οποίες με συνεργό την Τεχνητή Νοημοσύνη πλέον, γίνονται ακόμα πιο πειστικές και δύσκολο να γίνουν αντιληπτές, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ιωάννης Πήτας, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Το κακό είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση στην οποία η παραγωγή καινούργιων δεδομένων, δηλαδή δεδομένων φωνής, εικόνας, βίντεο, είναι τόσο πειστική που όταν αυτό γίνεται από μακριά, είναι δύσκολο για έναν απλό άνθρωπο να καταλάβει αν μιλάει με το παιδί του ή αν μιλάει με έναν πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος προσομοιώνει το παιδί του».

«Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, όσον αφορά τον απλό κόσμο, οι λύσεις είναι πιο παραδοσιακές. Όταν δέχεσαι τηλεφωνήματα που ζητάνε λεφτά, κατευθείαν γίνεσαι καχύποπτος και μετά ζητάς ή προσπαθείς να επικοινωνήσεις με την υπηρεσία η οποία υποτίθεται έκανε την κλήση. Να ξεκινήσεις την επαφή εσύ και όχι να αντιδράσεις στην επαφή την οποία ξεκίνησε κάποιος άλλος» επισήμανε ο κ. Πήτας.

«Παλαιότερα η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν πολύ καλή στο να κάνει βιομετρία. Δηλαδή όταν υπήρχε μια φωνή να καταλάβει το κατά πόσο αυτή η φωνή είναι κάποιου ή όχι. Τώρα πια μπορεί να δημιουργήσει δείγματα φωνής, εικόνας, βίντεο ενός ανθρώπου, τα οποία είναι πολύ πειστικά. Το βλέπουμε άλλωστε για τη χρήση εικόνων που ξεγυμνώνουν εφήβους ή χρήση εικόνων που δείχνουν μπορεί να σου δείξουν κάποιο γνωστό σου άτομο να είναι μωλωπισμένο» σημείωσε ο κ. Πήτας.

Ο καθηγητής επισήμανε πως χρειάζεται μια γενικότερη ρύθμιση του πεδίου γιατί ήδη υπήρχαν από παλαιότερα προβλήματα με το διαδίκτυο και δεν ρυθμίστηκαν. «Το πρόβλημα της ταυτοπροσωπίας στο διαδίκτυο ήταν μια μεγάλη πληγή, η οποία δεν ρυθμίστηκε ποτέ. Τώρα, στην περίοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να γίνει κάτι για να ρυθμιστεί αυτό το τοπίο και με την ευκαιρία να ρυθμιστεί και το τοπίο του διαδικτύου, το οποίο ποτέ δεν ρυθμίστηκε. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, διότι πια ζούμε σε μια κοινωνία η οποία αντί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία προς όφελός της, την χρησιμοποιεί εναντίον της» τόνισε ο κ. Πήτας.