Τεχνητή Νοημοσύνη: Ηλεκτρονική μύτη ανιχνεύει επικίνδυνα βακτήρια στα τρόφιμα
Shutterstock
Shutterstock

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ηλεκτρονική μύτη ανιχνεύει επικίνδυνα βακτήρια στα τρόφιμα

Μία ηλεκτρονική μύτη έρχεται για να μας γλιτώσει από δηλητηριάσεις.

Κάθε μύτη διαθέτει περίπου 400 υποδοχείς οσμών που λέγεται ότι μπορούν να ανιχνεύσουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές οσμές.Η αναπαραγωγή ενός τέτοιου επιπέδου αισθητηριακής εμπειρίας σε επιστημονικό εξοπλισμό αποτελεί τρομακτική πρόκληση.

Ωστόσο, χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), οι τελευταίες ηλεκτρονικές μύτες - αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να ανιχνεύουν και να αναφέρουν συγκεκριμένες οσμές - βελτιώνουν γρήγορα τα επίπεδα ταχύτητας και ακρίβειας.

Συνήθεις τύποι δυνητικά θανατηφόρων βακτηρίων που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων είναι η σαλμονέλα και το E. Coli. Και τα δύο αυτά έχουν τη δική τους "ηλεκτρονική προσωπικότητα", λέει ο καθηγητής Raz Jelinek, συνδημιουργός της ηλεκτρονικής μύτης που ονομάζεται Sensifi, και καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion of the Negev, στο Ισραήλ.

Οι ηλεκτρονικές μύτες που κατασκευάζονται από την ομώνυμη ισραηλινή εταιρεία περιέχουν ηλεκτρόδια που είναι επικαλυμμένα με νανοσωματίδια άνθρακα.Έτσι ανιχνεύουν τις μυρωδιές ή τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που εκπέμπουν τα βακτήρια.

Η τροφική δηλητηρίαση παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, 48 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους έξι, αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από τροφιμογενή ασθένεια. Από αυτούς, 128.000 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν.