Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες δουλειές δεν απειλούνται, προς το παρόν

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες δουλειές δεν απειλούνται, προς το παρόν

Πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs του Μαρτίου του 2023 εκτιμά ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ικανή να παράγει υπηρεσίες και περιεχόμενο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ένα τέταρτο όλων των εργασιών που σήμερα κάνουν οι άνθρωποι.

Τώρα, λένε οι ειδικοί, με την πανταχού παρούσα Τεχνητή Νοημοσύνη, η απειλή γίνεται αντιληπτή: τα ρομπότ έρχονται πραγματικά για κάποιες δουλειές.

Ευτυχώς, τα νέα δεν είναι άσχημα, σύμφωνα με το BBC.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν με μια επιφύλαξη: υπάρχουν ακόμη πράγματα για τα οποία η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι ικανή. Εργασίες που απαιτούν σαφώς ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η σκέψη εκτός πλαισίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν από την αυτοματοποίηση. «Και αυτό θα μπορούσε να είναι τρομερό», αναφέρει ο Martin Ford, συγγραφέας του βιβλίου «Πώς η τεχνητή Νοημοσύνη θα τα ανατρέψει όλα».

O Ford υποστηρίζει πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων, που δεν είναι ικανός ο υπολογιστής να αντικαταστήσει. Τουλάχιστον, προς το παρόν.

Η πρώτη κατηγορία, αφορά τις θέσεις εργασίας που είναι πιο δημιουργικές και απαιτούν νέες ιδέες. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «στην επιστήμη, και την ιατρική και τη νομική ... άνθρωποι των οποίων η δουλειά είναι να επινοούν μια νέα νομική στρατηγική ή επιχειρηματική στρατηγική. Νομίζω ότι εκεί θα συνεχίσει να υπάρχει θέση για τους ανθρώπους».

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι θέσεις που απαιτούν εξελιγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, όπως οι νοσηλευτές, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και οι δημοσιογράφοι. Πρόκειται για δουλειές, λέει, «όπου χρειάζεται πολύ βαθιά κατανόηση των ανθρώπων. Νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός προτού η Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτήσει την ικανότητα να αλληλεπιδρά με τρόπους που πραγματικά χτίζουν σχέσεις».

Τέλος, η τρίτη κατηγορία, σύμφωνα με τον Ford, «είναι οι θέσεις εργασίας που απαιτούν πραγματικά μεγάλη κινητικότητα, επιδεξιότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σε απρόβλεπτες συνθήκες». Για παράδειγμα, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κλπ.

Σύμφωνα με την Joanne Song McLaughlin, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο των ΗΠΑ, «οι περισσότερες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως κλάδου, έχουν πτυχές που είναι πιθανό να αυτοματοποιηθούν από την τεχνολογία».

Τονίζει, όμως, ότι ένα ρομπότ μπορεί φαινομενικά να κάνει καλύτερη δουλειά στην ανεύρεση του καρκίνου. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να θέλουν έναν γιατρό - ένα πραγματικό πρόσωπο - να είναι αυτός που θα τους το πει.

Αυτό ισχύει για όλες σχεδόν τις δουλειές, προσθέτει, και έτσι η ανάπτυξη αυτών των σαφώς ανθρώπινων δεξιοτήτων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν να κάνουν τη δουλειά τους παράλληλα με την Τεχνητή Νοημοσύνη, προς όφελός τους.