Η IBM δημιούργησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να ανιχνεύει τις αλλαγές στην ομιλία του ατόμου – όσο ανεπαίσθητες και αν είναι αυτές – και μέσω αυτών των αλλαγών προβλέπει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματά της.
Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία ανοίγει ο δρόμος για την έγκαιρη πρόβλεψη της προδιάθεσης εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου, απλώς μέσω της ανάλυσης των διαχρονικών μεταβολών στα γραπτά κείμενα του ατόμου, τα οποία «διαβάζει» το σύστημα, εντοπίζοντας ύποπτες αλλαγές δηλωτικές προβλημάτων στον εγκέφαλο, που παραπέμπουν σε Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Thomas J.Watson της ΙΒΜ στη Νέα Υόρκη ευελπιστούν ότι στο μέλλον κάτι ανάλογο θα είναι εφικτό και με άλλες νευρολογικές παθήσεις, οι οποίες πιθανώς θα «προδίδονται» έγκαιρα από τις αδιόρατες αλλαγές στην ομιλία και στο γραπτό λόγο. Εφόσον αυτό όντως συμβεί και στο μέτρο που πράγματι κάθε πάθηση παράγει το δικό της μοναδικό «αποτύπωμα» αλλαγών στην ομιλία, τότε θα ανατείλει μια νέα εποχή στη νευρολογική διάγνωση και όχι μόνο.
Οι ερευνητές της ΙΒΜ δοκίμασαν το σύστημά τους σε 80 άνδρες και γυναίκες άνω των 80 ετών, οι μισοί με Αλτσχάιμερ και οι υπόλοιποι όχι. Όλοι τους ήταν υγιείς πριν επτάμισι χρόνια και ήδη από τότε, προτού εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, είχαν κάνει γραπτά τεστ.
Οι ερευνητές εξέτασαν με τη βοήθεια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης τη χρήση των λέξεων που κάθε άτομο είχε χρησιμοποιήσει, όταν ακόμη δεν είχε συμπτώματα της νόσου. Εντοπίσθηκαν έτσι άνθρωποι που έτειναν σε πιο επαναληπτική χρήση λέξεων και σε περισσότερα γραμματικά ή συντακτικά λάθη, ή που χρησιμοποιούσαν πιο τηλεγραφική γλώσσα με λιγότερες και πιο σύντομες λέξεις.
Τα μέλη αυτής της ομάδας αποδείχθηκε στην πορεία ότι ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της IBM είχε ακρίβεια 75% στην πρόβλεψη του ποιος επρόκειτο να εμφανίσει αυτή τη μορφή άνοιας και ποιος όχι. Η νόσος παραμένει ανίατη, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν χρήσιμη την έγκαιρη διάγνωση, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να αρχίσουν νωρίτερα.