To ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα μπορούσε να αντικαταστήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ποσοστό που εκτιμάται ότι «μεταφράζεται» σε 300 εκατομμύρια θέσεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Ενώ εικάζεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση μισθών.
Αυτά προκύπτουν από έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, με τους συγγραφείς της έκθεσης να εκτιμούν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν μια έκρηξη παραγωγικότητας, η οποία θα αύξανε το ετήσιο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 7% σε μια περίοδο 10 ετών.
Από την έκθεση προκύπτει ότι ορισμένες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες, αναφέρεται στο BBC. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, το 46% των θέσεων εργασίας γραφείου και διοικητικής υποστήριξης θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί, ακολουθούμενες από 44% για νομικές εργασίες και 37% για εργασίες στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής.
Χαμηλότεροι μισθοί
«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες θέσεις εργασίας θα επηρεάσει η δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη», βεβαίωσε μιλώντας στο BBC ο Καρλ Μπένεντικτ Φρέι, διευθυντής του Future of Work στο Oxford Martin School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Όπως διευκρίνισε, «αυτό που κάνει το ChatGPT, για παράδειγμα, είναι να επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους με μέτριες δεξιότητες γραφής να παράγουν δοκίμια και άρθρα. Επομένως, οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών, εκτός αν δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση της ζήτησης για τέτοιου είδους εργασία».
Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στην έκθεση, το 60% των εργαζομένων εργάζεται σε επαγγέλματα που δεν υπήρχαν το 1940. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογική αλλαγή από τη δεκαετία του 1980 έχει εκτοπίσει τους εργαζόμενους ταχύτερα από ό,τι έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αβέβαιος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation Torsten Bell στο BBC.
Και έκανε σαφές ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ναι μεν «θα διαταράξει τον τρόπο που εργαζόμαστε – αλλά θα πρέπει να εστιάσουμε και στα πιθανά κέρδη για το βιοτικό επίπεδο από την εργασία υψηλότερης παραγωγικότητας και τις φθηνότερες υπηρεσίες, καθώς και στον κίνδυνο να μείνουμε πίσω, αν άλλες επιχειρήσεις και οικονομίες προσαρμοστούν καλύτερα στην τεχνολογική αλλαγή».
Διαβάστε ακόμη:
Μασκ: Απειλή για την ανθρωπότητα η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη