Στο τέλος του 2020 θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαγωνισμός για την απόδοσή φάσματος 5G σε 4 διαφορετικές συχνότητες (700Hz, 3,5 GHz, 26 GHz, 2 GHz), όπως ανέφερε Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι δηλώσεις Τζωρτζακάκη έγιναν κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη Στρατηγική για τις Τηλεπικοινωνίες, την Ψηφιακή Ασφάλεια και την Προστασία Δεδομένων στην εποχή μετά την πανδημία του COVID-19, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Top Level Meeting.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Δείκτης DESI (Digital Economy and Society Index), στον οποίο η Ελλάδα κατετάγη πολύ χαμηλά στη διείσδυση των Ψηφιακών Επικοινωνιών Νέας Γενιάς, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα για τη χώρα μας, λόγω του τρόπου υπολογισμού του, καθώς οι δείκτες στους οποίους η Ελλάδα σημειώνει αλματώδη άνοδο, όπως π.χ η κάλυψη του VDSL και του FTTH, δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωσή του.
Πρόσθεσε ότι στο τέλος του 2020 θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαγωνισμός για την απόδοσή φάσματος 5G σε 4 διαφορετικές συχνότητες (700Hz, 3,5 GHz, 26 GHz, 2 GHz). «Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση παρά τις μεγάλες δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, καθώς μέσα σε 3 μήνες ολοκληρώθηκε ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων, η αποδέσμευση του σχετικού φάσματος προς δημοπράτηση και οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού», όπως είπε.
Τόνισε ότι ο Covid-19 απέδειξε ότι τα Ψηφιακά Δίκτυα στην Ελλάδα έχουν υψηλή ποιότητα και χωρητικότητα, καθώς ανταποκρίθηκαν πλήρως στην αλματώδη αύξηση της ζήτησης και των απαιτήσεων σε ταχύτητα λόγω της τηλε - εκπαίδευσης, της ψηφιακής διασκέδασης από το σπίτι, αλλά και της τηλεργασίας. Σχετικά με τις λιανικές τιμές, υποστήριξε ότι έχουν συνεχώς καθοδική πορεία, φέρνοντας ως παράδειγμα το κουπόνι των 300 ευρώ για ενίσχυσης της ζήτησης στις υποδομές οπτικών ινών, όπως είπε, ενίσχυση που έχει επεκταθεί στις επιχειρήσεις και θα ισχύσει και για το 2021.
Για τον τομέα της Ψηφιακής Ασφάλειας αναφέρθηκε διεξοδικά στην Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας που ιδρύθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει όλους τις υπηρεσίες, τους Φορείς και τους Οργανισμούς του Δημοσίου τομέα οι υποδομές των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως «κρίσιμες». Τόνισε ότι οι Φορείς έχουν απόλυτη ευθύνη για την τήρηση του πλαισίου Ψηφιακής Ασφάλειας που οι ίδιοι σχεδιάζουν και υλοποιούν, ενώ ανάφερε πως κάθε έργο πληροφορικής πρέπει να εμπεριέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες και υποδομές Ψηφιακής Ασφάλειας.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής Κωνταντίνος Μασσέλος, ανέφερε ότι εθνικός στόχος είναι μέχρι το 2025 να έχουν καλυφθεί από υποδομές 5G όλες οι μεγάλες ελληνικές πόλεις, οι βασικές συγκοινωνιακές αρτηρίες είτε είναι δρόμοι, είτε σιδηροδρομικές γραμμές. Τόνισε την επιτυχημένη προσπάθεια για να διεξαχθεί η δημοπρασία για το 5G στην ώρα της στο τέλος του 2020 παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε ο COVID-19.
Σημείωσε ότι ολοκληρώνεται σύντομα το πλαίσιο για τη «Ψηφιακή Θεματολογία», που αφορά στο διάστημα έως το 2025 και έχει στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ΕΕΤΤ εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο Φορείς και Εταιρείες θα δημιουργήσουν νέες «κάθετες» αγορές ψηφιακών προϊόντων 5G με «φάσμα» από τους παρόχους, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν και να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες. Υποστήριξε επίσης ότι με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία ο χώρος του 5G δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, αυξάνοντας την εξειδικευμένη απασχόληση και ανοίγοντας νέα αναπτυξιακές προοπτικές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» ΑΕ, Σταύρος Ασθενίδης ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας Τεχνολογιών που θα περιλαμβάνει τις Τεχνολογίες που αφορούν στην Ψηφιακή Ασφάλεια. Επίσης, σημείωσε ότι αξιοποιούνται στο έπακρο εμπειρίες στον τομέα της Ψηφιακής Ασφάλειας και ειδικά στα έργα του G-CLOUD και στο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» 2, ενώ πρόσθεσε ότι η «Κοινωνία της Πληροφορίας» βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης για την ανάδειξη Συμβούλου Ασφαλείας.
Και οι τρεις ομιλητές τόνισαν την ανάγκη ευρείας συνεργασίας στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών, καθώς αποτελούν της ισχυρή βάση για την ανάπτυξη της Οικονομίας μετά την πανδημία, την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και την βελτίωση των ποιοτικών Δεικτών της ελληνικής Οικονομίας.