Τηλεσκόπιο James Webb: Νέα δεδομένα για την «καρδιά» του Γαλαξία - Ανακάλυψε «Κοσμικό Αμπέλι»
Twitter
Twitter

Τηλεσκόπιο James Webb: Νέα δεδομένα για την «καρδιά» του Γαλαξία - Ανακάλυψε «Κοσμικό Αμπέλι»

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA κατέγραψε ένα σμήνος αποτελούμενο από τουλάχιστον 20 στενά συνδεδεμένους γαλαξίες από το πρώιμο σύμπαν, όπως ανακάλυψαν οι αστρονόμοι που ανέλυσαν τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, η τελευταία ανάλυση των δεδομένων του James Webb, δείχνει ένα τμήμα του «πυκνού κέντρου» του γαλαξία μας με πρωτοφανή λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών που δεν έχουν δει ποτέ οι αστρονόμοι και δεν έχουν ακόμη εξηγήσει, ανέφερε τη Δευτέρα η NASA.

Η περιοχή σχηματισμού άστρων, που ονομάζεται Sagittarius C (Sgr C), απέχει περίπου 300 έτη φωτός από την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας, τον Τοξότη Α*, αναφερει η NASA.

Σύμφωνα με το livescience, αυτή η γαλαξιακή «μεγαδομή», γνωστή και ως «Κοσμικό Αμπέλι», διασχίζει το διάστημα σε σχήμα τόξου, με μήκος που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια έτη φωτός και πλάτος περίπου 650.000 έτη φωτός. Συγκριτικά, ο Γαλαξίας μας έχει πλάτος περίπου 100.000 έτη φωτός. Οι αστρονόμοι εντόπισαν το «Κοσμικό Αμπέλι» ενώ μελετούσαν τις παρατηρήσεις του JWST σε μια περιοχή που ονομάζεται Extended Groth Strip και βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών Ursa Major και Boötes.

Η ομάδα έψαχνε για φως από πολύ πρώιμους γαλαξίες, εστιάζοντας σε μια ιδιότητα που ονομάζεται ερυθρομετατόπιση, τρόπου με τον οποίο το φως αυξάνει το μήκος κύματος καθώς ταξιδεύει σε τεράστιες αποστάσεις μέσα στο διαστελλόμενο σύμπαν. 

Όλοι οι γαλαξίες που παρατηρήθηκαν στο «Κοσμικό Αμπέλι» παρουσίασαν ερυθρομετατόπιση περίπου 3,44, που σημαίνει ότι το φως που εκπέμπεται από τα αντικείμενα ταξίδεψε μεταξύ 11 και 12 δισεκατομμυρίων ετών πριν φτάσει στο φακό του JWST.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το «Κοσμικό Αμπέλι» είναι «σημαντικά μεγαλύτερο» από άλλες ομάδες γαλαξιών που έχουν παρατηρηθεί τόσο νωρίς στην ιστορία του σύμπαντος. Το γαλαξιακό αυτό σμήνος έχει εκτιμώμενη μάζα περίπου 260 δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών και εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το «Αμπέλι» φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία μετατροπής του σε σμήνος γαλαξιών. Πρόκειται για τις πιο ογκώδεις δομές στο σύμπαν που συνδέονται μεταξύ τους με τη βαρύτητα, με μάζες που συνήθως κυμαίνονται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια έως τετράκις δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου της Γης.

Μελετώντας τα μήκη κύματος του φωτός που εκπέμπεται από τους δύο γαλαξίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο σχηματισμός αστέρων έχει σχεδόν σταματήσει εκεί, χαρακτηρίζοντάς τους ως «σβησμένους» γαλαξίες.

Σημείωσαν ότι είναι ασυνήθιστο να εντοπίζονται τόσο μεγάλοι γαλαξίες που έχουν ήδη εξαντλήσει το αέριο που σχηματίζει αστέρια στο αρχαίο σύμπαν. Μια πιθανότητα είναι ότι και οι δύο γαλαξίες είναι τα αποτελέσματα πρόσφατων γαλαξιακών συγχωνεύσεων, με τις κοσμικές συγκρούσεις να πυροδοτούν άγριες εκρήξεις σχηματισμού άστρων που εξάντλησαν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου αερίου των γαλαξιών περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν από τις παρατηρήσεις του JWST, σύμφωνα με τους ερευνητές.