Το Twitter «ξεκαθαρίζει» τους ανενεργούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα του, γεγονός που μπορεί να απελευθερώσει έναν αριθμό πολυπόθητων usernames, σύμφωνα με τα πρόσφατα tweets του ιδιοκτήτη Ίλον Μασκ.
Παρόλο που το Twitter εδώ και χρόνια έχει υποσχεθεί να βάλει περισσότερα ονόματα χρηστών σε εναλλαγή, δεν είχε κάνει κάποια προσπάθεια μεγάλης κλίμακας ώστε να το υλοποιήσει, παρά το γεγονός ότι έχει εφαρμόσει μια πολιτική ανενεργών λογαριασμών που προτείνει στους χρήστες του Twitter να συνδέονται τουλάχιστον κάθε 30 ημέρες για να μην αφαιρούνται οριστικά οι λογαριασμοί.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εταιρεία καθαρίζει λογαριασμούς που δεν είχαν «καθόλου δραστηριότητα για αρκετά χρόνια», ενώ προειδοποιεί επίσης τους χρήστες ότι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης μπορεί να σημαίνει ότι ο αριθμός των ακολούθων των χρηστών μειώνεται.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει πιο αισθητό σε μακροχρόνιους λογαριασμούς Twitter των οποίων οι ιδιοκτήτες συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό ακολούθων κατά τις πρώτες ημέρες του Twitter ως κοινωνικό δίκτυο.
Σε ένα επόμενο tweet, ο Μασκ διευκρίνισε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα των ονομάτων χρηστών, ότι «ναι», πολλά ονόματα χρηστών πρόκειται να γίνουν διαθέσιμα και πάλι.
We’re purging accounts that have had no activity at all for several years, so you will probably see follower count drop
— Elon Musk (@elonmusk) May 8, 2023
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πώς οι χρήστες θα μπορούν να αποκτήσουν αυτά τα ονόματα χρηστών πέρα από τη συνήθη μέθοδο της προσπάθειας δημιουργίας νέου λογαριασμού με ένα συγκεκριμένο όνομα.
Τους τελευταίους μήνες, το Twitter είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα επιθυμητά ονόματα χρηστών μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών για να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα.
Δεν είναι σαφές αν αυτό το σχέδιο παραμένει ακόμα στο παιχνίδι ή το πώς θα λειτουργήσει, αν λειτουργήσει. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Μασκ είχε επίσης γράψει στο Twitter ότι η πλατφόρμα θα αρχίσει «σύντομα» να απελευθερώνει τον χώρο ονομάτων από 1,5 δισεκατομμύριο λογαριασμούς, σημειώνοντας ότι οι ανενεργοί λογαριασμοί θα διαγραφούν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.
Επιπλέον, ο Μασκ ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για την απελευθέρωση των ονομάτων χρηστών, έχοντας επίσης tweetάρει τον Οκτώβριο ότι ήταν κάτι που στόχευε να κάνει ως νέος ιδιοκτήτης του Twitter.
Μετά την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου από τον Μασκ, το Twitter έχει αντιμετωπίσει αυξημένο ανταγωνισμό από εναλλακτικές λύσεις του Twitter, όπως η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Mastodon, ο αποκεντρωμένος αντίπαλος Bluesky και άλλοι κλώνοι του Twitter όπως οι T2, nostr και Post.
Παρόλο που κανένα από αυτά δεν έχει καταφέρει να γίνει το «νέο Twitter», κάθε δίκτυο έχει καταφέρει να αποσπάσει χιλιάδες χρήστες του Twitter, με το Mastodon να δηλώνει τώρα 1,2 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες σε όλους τους διακομιστές του.
Άλλες εταιρείες, όπως οι Substack, Flipboard και Artifact, έχουν επίσης ξεκινήσει τις δικές τους λειτουργίες συζήτησης, οι οποίες θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν έμμεσα και το Twitter.
«Ανοίγοντας» τα πολυπόθητα ονόματα χρηστών, ο Μασκ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει ξανά τους χρήστες που έχουν αποσυρθεί στο Twitter, γεγονός που με τη σειρά του θα ωφελούσε τα αποτελέσματα του δικτύου και τελικά την ικανότητα του Twitter να παράγει έσοδα.
Παρόλα αυτά, ο Μασκ γράφει πολλά πράγματα στο Twitter, με τα περισσότερα να μην γίνονται πραγματικότητα στο χρονικό διάστημα που προτείνει.
Μέχρι στιγμής, ούτε ο επίσημος λογαριασμός του Twitter ούτε ο λογαριασμός υποστήριξης του Twitter έχουν μοιραστεί οποιεσδήποτε ενημερώσεις σχετικά με το όνομα χρήστη ή άλλες λεπτομέρειες αυτής της διαδικασία.
Επίσης, πολλοί ρωτούν αν θα υπάρχει τρόπος να μνημονεύονται οι λογαριασμοί όσων έχουν φύγει από τη ζωή, αντί να διαγράφονται. Ωστόσο, ούτε αυτό έχει απαντηθεί ακόμη.