Τζ. Χίντον: H αλόγιστη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης απειλεί την ανθρωπότητα
Shutterstock
Shutterstock
BBC

Τζ. Χίντον: H αλόγιστη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης απειλεί την ανθρωπότητα

Ο Τζέφρι Χίντον, επιστήμονας της Πληροφορικής που θεωρείται ο «νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης» λέει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να καθιερώσει ένα καθολικό βασικό εισόδημα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανισότητα.

Ο καθηγητής Τζέφρι Χίντον δήλωσε στο BBC Newsnight ότι θα χρειαστεί μια μεταρρύθμιση των επιδομάτων που θα δίνει σταθερά ποσά μετρητών σε κάθε πολίτη, επειδή «ανησυχεί πολύ για το γεγονός ότι η Τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει πολλές καθημερινές δουλειές».

«Με συμβουλεύτηκαν άνθρωποι στην Ντάουνινγκ Στριτ και τους συμβούλεψα ότι το καθολικό βασικό εισόδημα ήταν μια καλή ιδέα», είπε.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τον πλούτο, τα χρήματα θα πάνε στους πλούσιους «και όχι στους ανθρώπους των οποίων οι θέσεις εργασίας θα χαθούν και αυτό θα είναι πολύ κακό για την κοινωνία».

Ο καθηγητής Χίντον είναι πρωτοπόρος των νευρωνικών δικτύων, τα οποία αποτελούν τη θεωρητική βάση της σημερινής έκρηξης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μέχρι πέρυσι εργαζόταν στην Google, αλλά εγκατέλειψε τον τεχνολογικό «κολοσσό», ώστε να μπορεί να μιλάει πιο ελεύθερα για τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η έννοια του καθολικού βασικού εισοδήματος ισοδυναμεί με την καταβολή από την κυβέρνηση σε όλα τα άτομα ενός καθορισμένου μισθού, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Οι επικριτές λένε ότι θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό και θα αποσπάσει χρηματοδότηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ δεν θα βοηθούσε απαραίτητα στην ανακούφιση της φτώχειας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος».

«Απειλές σε επίπεδο εξαφάνισης του ανθρώπου»

Ο καθηγητής επανέλαβε την ανησυχία του ότι αναδύονται απειλές σε επίπεδο εξαφάνισης του ανθρώπου.

Οι εξελίξεις κατά το τελευταίο έτος έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν ήταν πρόθυμες να περιορίσουν τη στρατιωτική χρήση της Τεχνητής νοημοσύνης, είπε, ενώ ο ανταγωνισμός για την ταχεία ανάπτυξη προϊόντων σήμαινε ότι υπήρχε κίνδυνος οι εταιρείες τεχνολογίας να μην καταβάλουν «αρκετή προσπάθεια για την ασφάλεια».

Ξεκαθάρισε δε ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι σε πέντε έως 20 χρόνια από τώρα υπάρχει πιθανότητα να πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Τεχνητής Νοημοσύνης που προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία».

Αυτό θα οδηγούσε σε μια «απειλή επιπέδου εξαφάνισης» για τους ανθρώπους, επειδή θα μπορούσαμε να έχουμε «δημιουργήσει μια μορφή νοημοσύνης που είναι απλώς καλύτερη από τη βιολογική νοημοσύνη... Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για εμάς».