Η Google ετοιμάζεται να κατασκευάσει το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει τις ηπείρους της Αφρικής και της Αυστραλίας.
Η είδηση έρχεται καθώς οι εταιρικοί «κολοσσοί» των υπηρεσιών cloud μάχονται για ένα κομμάτι της επιχειρηματικής πίτας, με την Google να ανταγωνίζεται την AWS και το Azure της Microsoft.
Η ανακοίνωση της Google ακολουθεί τις εκτεταμένες διακοπές συνδέσεων σε ολόκληρη την Αφρική, οι οποίες αποδίδονται σε ελαττωματικά υποθαλάσσια καλώδια. Και για μια εταιρεία που βασίζεται στην ανθεκτική συνδεσιμότητα για την παροχή των υπηρεσιών της τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις, η Google προσπαθεί σαφώς να επωφεληθεί από αυτό για να τοποθετηθεί ως η λύση.
Με την ονομασία «Umoja», το νέο της καλώδιο ξεκινά από την Κένυα και διέρχεται από διάφορες χώρες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ρουάντα, η Ουγκάντα, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε, προτού ολοκληρώσει το χερσαίο ταξίδι του στη Νότια Αφρική - κυρίως, όπου βρίσκεται η πρώτη αφρικανική περιοχή κέντρων δεδομένων της Google, η οποία λειτουργεί στο Γιοχάνεσμπουργκ από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Το χερσαίο τμήμα της διαδρομής έχει στην πραγματικότητα ήδη ολοκληρωθεί, επιβεβαίωσε η Google στο TechCrunch, η οποία δήλωσε ότι συνεργάστηκε με μια εταιρεία που ονομάζεται Liquid Intelligent Technologies για το τμήμα αυτό. Οι εργασίες για τη διοχέτευση του καλωδίου μέσω του Ινδικού Ωκεανού στο Περθ της Αυστραλίας βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη - χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
«Το Umoja θα επιτρέψει στις αφρικανικές χώρες να συνδεθούν πιο αξιόπιστα μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Μπράιαν Κουίγκλι, αντιπρόεδρος της Google Cloud για την παγκόσμια δικτυακή υποδομή, σε ένα blog post την Πέμπτη.
«Η δημιουργία μιας νέας διαδρομής που διαφέρει από τις υπάρχουσες διαδρομές συνδεσιμότητας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός ανθεκτικού δικτύου για μια περιοχή που ιστορικά έχει βιώσει διακοπές με μεγάλο αντίκτυπο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Υπάρχουν εκατοντάδες καλώδια που διασχίζουν τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τις πλωτές οδούς του κόσμου, ενώ η Μεγάλη Τεχνολογία - συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Google, Meta και Microsoft - διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην υποδομή. Ο λόγος είναι απλός: Όσο περισσότερα καλώδια και κέντρα δεδομένων υπάρχουν, τόσο καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών μπορούν να παρέχουν στους πελάτες τους, είτε πρόκειται για ροές YouTube με χαμηλότερη καθυστέρηση είτε για ταχύτερη μεταφορά δεδομένων για επιχειρήσεις που βασίζονται στο cloud computing.