Χρειάστηκε να πέσει το τείχος του Βερολίνου για να μάθουμε ότι ο Κάρλ Χάιντς Κούρας, ο εκτελεστής του Όνεζοργκ, 57 χρόνια πριν, ήταν συνεργάτης των περιβόητων ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών της Στάζι. Ποιος ήταν ο Όνεζοργκ; Ένας φοιτητής που διαδήλωνε στις 2 Ιουνίου του 1967 στο Δυτικό Βερολίνο κατά της επίσκεψης του Σάχη της Περσίας. Ο Καρλ Χάιντς Κούρας; Αστυνομικός με πολιτικά που πυροβόλησε εν ψυχρώ τον Όνεζοργκ και με την αδικαιολόγητη και απολύτως απεχθή του αυτή πράξη πρόσφερε τα μέγιστα στη γέννηση της τρομοκρατίας στη Δυτική Γερμανία.
Το βιβλίο του ιστορικού Έκχαρτ Μίχελς «Επίσκεψη του Σάχη - Σημαία για το φοιτητικό κίνημα» (εκδόσεις Ch. Links) κυκλοφόρησε το 2017 και προκάλεσε σοκ. Και κυρίως σε όσους θυμόντουσαν την συγκινητική εικόνα του ετοιμοθάνατου Όνεζοργκ να βρίσκεται στο έδαφος, αιμόφυρτος και μια γυναίκα να του κρατάει το κεφάλι και με απόγνωση να αναζητά βοήθεια. Την ώρα που έπεφτε ο πυροβολισμός έξω από το κτήριο της Όπερας ο Σάχης μαζί με τη σύζυγό του Φαράχ Ντιμπά παρακολουθούσαν παράσταση του Μαγεμένου Αυλού του Μότσαρτ.
Οι μυστικές υπηρεσίες, λοιπόν, δεν περίμεναν τόσο μεγάλης έντασης διαδηλώσεις για την επίσκεψη του Σάχη και μάλιστα έξω από μία Όπερα! Αιφνιδίαστηκαν. Ακριβώς διότι όλη αυτή η ιστορία σκηνοθετήθηκε από τους καλύτερους που έχουν περάσει ποτέ απ’ αυτήν τη δουλειά, τους πράκτορες της Στάζι.
Ένα κακό είχαν μόνο στη Στάζι! Κατέγραφαν τα πάντα! Έτσι, όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου μάθαμε πολλά. Όχι γιατί κουράστηκαν ιδιαίτερα οι συνάδελφοί τους των δυτικών υπηρεσιών, αλλά διότι έμεινε ανέπαφο το πλούσιο αρχείο της υπηρεσίας. Τους τα πρόσφεραν, δηλαδή, στο πιάτο. Εκεί υπήρχαν και στοιχεία για τη δράση Ελλήνων, αλλά οι καλοί τρόποι των ελληνικών κυβερνήσεων δεν έδωσαν συνέχεια.
Για να μην ξεφύγουμε από το θέμα μας, η ουσία είναι ότι τα γεγονότα του 1968 στη Δυτική Γερμανία πυροδοτήθηκαν από τα όσα συνέβησαν στις 2 Ιουνίου του 1967 έξω από την Όπερα του Βερολίνου. Και αυτός που πάτησε τη σκανδάλη ήταν ένας πράκτορας της Ανατολικής Γερμανίας που πέτυχε απόλυτα στην αποστολή του. Από την επόμενη ημέρα η Δυτική Γερμανία δεν θα ήταν η ίδια. Είχε ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία της RAF.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]