Κίνητρα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Η κυβέρνηση σκέφτεται να φορολογήσει τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και πολύ καλά κάνει. Δεν υπάρχει λόγος να μείνει αφορολόγητη αυτή η δραστηριότητα. Ούτε και οι επενδύσεις σε ξένες μετοχές. Γιατί να υπάρχει ως κίνητρο το αφορολόγητο για επενδύσεις σε άλλες χώρες; Να δούμε τα κίνητρα για επενδύσεις στην Αθήνα! Για την ανάπτυξη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Σύμφωνοι! Αυτό βγάζει νόημα. Όλα τα άλλα, όμως, δεν βγάζουν!

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει να επιτελέσει έναν ρόλο που τον έχει αποποιηθεί μετά τα γεγονότα του 1999. Από τη μία υπερβολή, εκείνη της πολιτικής εκμετάλλευσης της ανόδου των χρηματιστηριακών τιμών, πέσαμε στην άλλη: Άφησαν το χρηματιστήριο στην τύχη του. Ή καλύτερα, επέλεξαν να το οδηγήσουν στο περιθώριο, θεωρώντας ότι έτσι θα είχαν έναν μπελά λιγότερο.

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κατάσταση ευνοεί απόλυτα τις τράπεζες. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, οι τράπεζες έχουν το μονοπώλιο σε αυτήν την αγορά. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει καν το φορολογικό καθεστώς που διέπει τις επενδύσεις των ανωνύμων εταιρειών σε εισηγμένες μετοχές. Φορολογούνται «κανονικά» με 22%, όταν οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μηδενικό φόρο. Άρα, τι λένε στις ανώνυμες εταιρείες; Μην βάλετε τα λεφτά σας στο χρηματιστήριο, φέρτε τα εδώ άτοκα.

Ακόμη και ο διορισμός της διοίκησης του χρηματιστηρίου γίνεται με κριτήρια που εξυπηρετούν τη «μη ανάπτυξη» της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι σημερινοί διοικούντες απέχουν πολύ σε νοοτροπία και ενέργεια από παλαιότερους προέδρους. Και το μυαλό μας πάει αυτόματα στον αείμνηστο Νικήτα Νιάρχο.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ανάπτυξη και να μην ασχολείται με το Χρηματιστήριο. Δεν υπάρχει αγορά που να αναπτύσσεται χωρίς να τη βοηθάει ένα σοβαρό Χρηματιστήριο. Αν δεν είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Τότε καλά κάνουμε και έχουμε κρεμάσει έξω από το κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών την ταμπέλα «το κατάστημα βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας».

Αν θέλουν να κάνουν μια αρχή, ας ξεκινήσουν από το φορολογικό. Να υπάρχει σαφής διάκριση για επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και ας δώσουν ίσα δικαιώματα στις ανώνυμες εταιρείες με τους ιδιώτες επενδυτές για επενδύσεις σε μετοχές. Για τους διοικούντες τη χρηματιστηριακή αγορά δεν χρειάζεται ειδική αναφορά. Είναι αυταπόδεικτο το τι πρέπει να γίνει. Για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι σαν μια ποδοσφαιρική ομάδα να χάνει κάθε εβδομάδα, αλλά ο ιδιοκτήτης να διατηρεί στη θέση της την τεχνική ηγεσία.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]