Αν έχετε δοκιμάσει να κάνετε πράξη σε ακίνητο τους τελευταίους μήνες, θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα στον τομέα αυτόν πάνε κατά διαόλου. Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Αν ρωτήσετε συμβολαιογράφο θα σας πει ότι για μία «καθαρή υπόθεση», χωρίς να χρειάζεται το ακίνητο τακτοποίηση σε τυχόν αυθαιρεσίες, απαιτείται ένα χρονικό περιθώριο 3 μηνών για να γίνουν συμβόλαια. Να μη μιλήσουμε για τα κτηματολογικά γραφεία. Άλλο κεφάλαιο αυτό. Εκεί, λοιπόν, που θα νικούσαμε τη γραφειοκρατία, ήρθε το κτήνος και μας κατάπιε αμάσητους!
Ένας λόγος για την πρόσθετη ταλαιπωρία είναι η λεγόμενη ηλεκτρονική ταυτότητα. Έρχεται η ώρα του συμβολαίου και η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι απαραίτητη. Και να που βγαίνουν έτσι στον αέρα όλες οι παθογένειες του παρελθόντος. Λάθη και παραλείψεις που συνέβησαν σε εποχές που όλα «επιτρεπόντουσαν», συσσωρεύτηκαν σαν μια στοίβα από σκουπίδια και πρέπει πλέον αυτή η στοίβα να καθαριστεί άμεσα. Αλλιώς δεν υπάρχει συμβόλαιο.
Δεν μπορούμε για αυτές τις παθογένειες να κατηγορήσουμε την ηλεκτρονική ταυτότητα. Αλλά μπορούμε να κατηγορήσουμε τους αρμόδιους που αφού έβαλαν την υπογραφή τους στους νέους νόμους, στη συνέχεια έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω. Το γεγονός ότι με τις αποφάσεις τους υπάρχει βραχυκύκλωμα στην αγορά, δεν τους απασχολεί. Αυτοί πιστεύουν ότι το καθήκον τους το έχουν κάνει. Αλλά δεν είναι έτσι!
Μία σωστή απόφαση μπορεί να είναι η αφορμή για μικρές και μεγάλες καταστροφές. Ακριβώς επειδή μια σωστή απόφαση δεν είναι κάθε φορά εύκολο να εφαρμοστεί άμεσα. Πιθανότατα χρειάζονται μεταβατικές καταστάσεις. Κι αν δεν το είχαν προβλέψει τότε, ας το δουν τουλάχιστον τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ας συζητήσουν, λοιπόν, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές, πώς θα διευκολυνθεί η δική τους ζωή και η ζωή των συναλλασσόμενων. Διότι αυτός είναι στο τέλος ο σκοπός! Να διευκολυνθούν οι αγοραστές και οι πωλητές και να ωφεληθεί η Οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Κι αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών.
Κάποιοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών θα ξεπερνούσαν όλα τα προβλήματα. Αλλά δεν είναι έτσι. Η πολυνομία, για παράδειγμα, δεν ξεπερνιέται επειδή έχουμε ανεβάσει μια εφαρμογή. Δεν είναι δουλειά του κ. Κυρανάκη, για παράδειγμα, να λύσει τα θέματα με τους τόσους διαφορετικούς νόμους της περαίωσης. Και να ήθελε δεν θα μπορούσε, καθώς αυτή είναι δουλειά του κ. Σκυλακάκη. Να μην πιστεύουν, δηλαδή, στην κυβέρνηση ότι επειδή κάποιες εργασίες γίνονται ηλεκτρονικά τελείωσε εκεί και η δουλειά τους.
Υπάρχει πρόβλημα! Στην αγορά υπάρχει πρόβλημα. Στους ψηφοφόρους τους υπάρχει πρόβλημα! Έχουν κάθε δικαίωμα να μην θέλουν να το αντιμετωπίσουν. Αλλά ας μην παραπονιούνται στη συνέχεια για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι τους, τους γυρίζουν την πλάτη. Έχουν απαυδήσει οι άνθρωποι…
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]