Όταν υπάρχουν τόσες πολλές αντιδράσεις για το φορολογικό, θα πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει την θέση της. Δεν μπορεί όλοι να είναι επαγγελματίες φοροφυγάδες. Κάτι μπορεί να έχει κάνει λάθος και η κυβέρνηση. Δεν τα κάνουν κι όλα σωστά, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις! Η σημερινή επιστολή στην στήλη προέρχεται από τον δικηγόρο Ι.Α. Ας την διαβάσουν στο Μαξίμου! Και ιδιαίτερα το τέλος της...
Η επιστολή
Είμαι Δικηγόρος άνω της 20ετίας με έδρα την Ελλάδα και όχι την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Βουλγαρία ή άλλη χώρα. Δεν κληρονόμησα γραφείο και δεν είμαι έμμισθος σε κάποια εταιρεία ή δημόσιο οργανισμό, και δεν εισπράττω επιδόματα, ούτε έτυχα επιχορηγήσεων.
Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα mydata έχω ανεβάσει παραστατικά συνολικής αξίας 25.000 ευρώ περίπου, ενώ τα έξοδά μου κυμαίνονται περίπου στα 9.500 ευρώ.
Να σημειώσω ότι βάσει των γραμματίων που υποχρεωτικά κόβει κάθε δικηγόρος για το Δικαστήριο τα έσοδά μου είναι 10.100 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οικειοθελώς δηλώνω – εμφανίζω περισσότερα έσοδα από τα ελάχιστα που ορίζει η πολιτεία.
Για το ποσό των 25.000 ευρώ έχει παρακρατηθεί και αποδοθεί Φ.Π.Α. 6.000 ευρώ (25.000 Χ 24%), ενώ για το ποσό των 10.100 ευρώ έχει γίνει παρακράτηση φόρου 15% και προκαταβολή - παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών μου.
Με βάση το ισχύον φορολογικό πλαίσιο θα έπρεπε να φορολογηθώ για έσοδα – έξοδα, από το 1ο ευρώ (διότι όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει αφορολόγητο ποσό) πλέον του τέλους επιτηδεύματος. Δηλαδή φορολογητέο ποσό 15.500 ευρώ + τέλος επιτηδεύματος.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται να φορολογηθώ για τεκμαρτό εισόδημα 29.960 ευρώ (τεκμήριο Χ 2), διότι τα ακαθάριστα έσοδά μου αναμένεται να είναι υπέρ διπλάσια του μέσου όρου των δηλωθέντων εισοδημάτων του ΚΑΔ των δικηγόρων.
Τι σημαίνει αυτό;
1. Όσο πιο συνεπής θέλεις να είσαι, τόσο πιο πολύ τιμωρείσαι.
Με άλλα λόγια κάποιος που δήλωσε τα εισοδήματά του χωρίς να κρύψει πληρώνει διπλάσιο φόρο από αυτόν που έκρυψε εισοδήματα, αφού αυτός που δεν εμφάνισε εισοδήματα θα φορολογηθεί με το τεκμήριο για 14.980 ευρώ.
2. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψη τα έξοδα.
Θέλουν υποτίθεται να περιορίσουν το φαινόμενο να δηλώνονται υπερβολικές δαπάνες από τους ελεύθερους επαγγελματίες, και αποφασίζουν να καταργήσουν την έκπτωση των εξόδων για όλους ανεξαιρέτως.
Στην εποχή τής ψηφιοποίησης και των ηλεκτρονικών μεθόδων που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ είναι αστείο να ισχυρίζεται η φορολογική διοίκηση ότι δεν μπορεί να διαπιστώσει ποιος φορολογούμενος έχει δηλώσει υπερβολικές δαπάνες.
Ακόμη και εάν δεν μπορούν να βρούν τους παραβάτες, θα μπορούσαν να θεσπίσουν ένα ποσοστό επί του τζίρου και όχι να καταργήσουν όλες τις δαπάνες.
Με βάση τα παραπάνω θα ήθελα ειλικρινά να μου πείτε πώς θα πρέπει να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου (το έχω κάνει ήδη) ή πώς θα με χαρακτηρίζατε εσείς; κι εν πάση περιπτώσει θα ήθελα να μου πείτε εάν αυτό είναι φιλελεύθερη πολιτική.
Εγώ γιατί να δουλέψω το νέο έτος, αφού εάν σταματήσω, και καθίσω να λαμβάνω τα επιδόματα δε θα πληρώσω φόρο;
Και εάν δουλέψω, γιατί να δηλώσω κανονικά τα έσοδά μου το νέο έτος;
Γιατί να ζητάω παραστατικά από τους προμηθευτές μου;
Είναι βέβαιο ότι δεν είμαι ο μόνος που βρίσκεται στη θέση αυτή (είτε Δικηγόρος είτε άλλος ελεύθερος επαγγελματίας)
Το παραπάνω νομοσχέδιο είναι ομολογία ανικανότητας, αφού για άλλη μία φορά καταφέρνει να κάνει όλα τα λαμόγια να χαμογελούν και όλους τους συνεπείς να αισθάνονται ανόητοι εις τη νιοστή.
Υ.Γ. 1. Μόνο συνταξιούχοι δικηγόροι θα μείνουν στον κλάδο, αφού θα λαμβάνουν το 100% τής σύνταξης και δεν εμπίπτουν στα τεκμήρια. Επικοινωνεί η κυβέρνηση ότι δήθεν οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν. Άραγε πόση βλακεία χρειάζεται για να πιστέψεις ότι αυτός που σε «έκλεβε» μία ζωή θα σταματήσει να το κάνει όταν βγεί στην σύνταξη;
ΥΓ. 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε μόνο στην ιδέα επιστροφής του «νόμου Κατρούγκαλου». Μαντέψτε τι έχει να γίνει με τον «νόμο Χατζηδάκη». Εκτός εάν είναι επιλογή τους να φύγουν από μόνοι τους. Δυστυχώς, τους πίστεψα και τους ψήφισα.
Ι.Α.
Υπεύθυνος για τη φιλοξενία:
Θανάσης Μαυρίδης