Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και εδώ και καιρό είναι ένας κομβικός εμπορικός συνεταίρος των ΗΠΑ με 665 δις δολάρια στο διμερές εμπόριο μόνο για το 2015. Ενώ το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ μετακινείται μακριά από μια ευνοϊκή θεώρηση του ελεύθερου και εύρωστου διεθνούς εμπορίου, το National Center for Policy Analysis (NCPA) δημοσίευσε πρόσφατα μια ανάλυση των επιχειρημάτων του διαλόγου για την οικονομία, εξηγώντας γιατί το εμπόριο με την Κίνα είναι καλό για την οικονομία των ΗΠΑ.
“Το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών είναι επωφελές λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Κάθε χώρα, δηλαδή, είναι σχετικά καλύτερη από την άλλη στην παραγωγή κάποιων προϊόντων”, γράφει ο Doug Bandow , συντάκτης αναλύσεων και συνεργάτης (senior fellow) του Cato Institute. “Αυτή η οικονομική ιδέα είναι το διαχρονικό θεμέλιο του εμπορίου. Το διεθνές όμως εμπόριο σήμερα αφορά τόσο τα οικονομικά, όσο και τα πολιτικά ζητήματα. Οι διαμάχες ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, την ίδια ώρα που η Κίνα παραμένει η πηγή της εκτεταμένης κυβερνοκατασκοπίας που έχει ως στόχο τα μυστικά των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η συνέχιση των σχέσεων εξαρτάται από την ικανότητα των δύο κυβερνήσεων να επιλύσουν αυτές τις συχνά αιχμηρές διαφορές”.
Ο Bandow υπογραμμίζει πως όσοι επιχειρηματολογούν εναντίον του χωρίς περιορισμούς διεθνούς εμπορίου, συχνά επισημαίνουν την απώλεια αμερικανικών θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2,4 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας εξαιτίας των εισαγωγών από την Κίνα. Επισημαίνει όμως ότι οι οι χαμηλότερες τιμές επεκτείνουν την οικονομία και “γεννούν νέες ευκαιρίες” που δημιουργούν νέου τύπου θέσεις εργασίας σε μεγαλύτερους αριθμούς από όσες χάνονται.
Οι φόβοι ότι οι ΗΠΑ χάνουν από το διμερές εμπόριο λόγω του εμπορικού τους ελλείμματος με την Κίνα είναι αβάσιμοι, εξηγεί ο Bandow, καθώς τα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ συχνά συναρμολογούνται στην Κίνα, γεγονός που επηρεάζει τους αριθμούς.
“Για παράδειγμα, ο ειδικός στο εμπορικό δίκαιο Scott Lincicome επισημαίνει ότι η Apple κερδίζει εκατοντάδες δολάρια για κάθε iPhone που πουλά”, γράφει ο Bandow. “Όμως, κάθε συσκευή, με το που έρχεται στην Αμερική προσθέτει αριθμητικά περίπου 300 δολάρια στο εμπορικό έλλειμμα, μολονότι η συμβολή της Κίνας σ'' αυτήν είναι μετά βίας 6 δολάρια”.
Οι φόβοι ότι η Κίνα συσσωρεύει αμερικανικά δολάρια είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι, υποστηρίζει ο Bandow, καθώς η Κίνα χρησιμοποιεί αυτά τα δολάρια, και μάλιστα συχνά σε προϊόντα που εξάγουν οι ΗΠΑ, για τα οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο, καθώς και σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Ο Bandow επισημαίνει πως “περισσότερες από 1.900 επιχειρήσεις που συνδέονται με την Κίνα βρίσκονται στις ΗΠΑ και απασχολούν περίπου 90.000 ανθρώπους. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις εξάγουν στην Λ.Δ. της Κίνας”.
Άλλα σημεία έντασης μεταξύ των δύο κρατών περιλαμβάνουν ανησυχίες για την ασφάλεια, την τεχνολογία, την πνευματική ιδιοκτησία και τον ψηφιακό πόλεμο. Μολονότι δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες απαντήσεις σ'' αυτού του είδους τα προβλήματα, ο Bandow επισημαίνει ότι η ενίσχυση του εμπορίου και της διπλωματίας δεν μπορεί παρά να ενισχύσει την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.
“Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να φοβούνται το μέλλον: Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμείνουν πλουσιότερες και πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες από την Κίνα για πολλά χρόνια ακόμη, αν όχι για δεκαετίες”, συμπεραίνει ο Bandow [http://www.ncpa.org/pdfs/debateBackgrounder.pdf]. Η μετάβαση της ΛΔΚ στο εθνικό μεγαλείο μπορεί να είναι δύσκολη, δεδομένων των εκτεταμένων οικονομικών και πολιτικών της προβλημάτων. ... Η Ουάσινγκτον καλά θα κάνει να βελτιώσει τις δικές τις οικονομικές και δημοσιονομικές της πολιτικές, τελειοποιώντας ταυτόχρονα τις διπλωματικές της ικανότητες”.
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα αγγλικά στις 20 Ιανουαρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Atlas Network και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ