Αυτό είναι το ερώτημα που εγείρει το νέο πρόγραμμα κινήτρων που σχεδιάστηκε για να προσελκύσει εργαζόμενους που απελευθερώθηκαν έναντι της γεωγραφίας μέσω της επιλογής της τηλεργασίας ώστε να ζήσουν στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια.
Το πρόγραμμα Ascend West Virginia προσφέρει 12.000 δολάρια και άλλα ωφελήματα ως κίνητρα για να προσελκύσει άτομα, συχνά υψηλού εισοδήματος, που πλέον μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε. Η Morgantown είναι η πιλοτική τοποθεσία για το πρόγραμμα αλλά σύντομα αναμένεται να ενταχθούν και άλλες πόλεις.
Το πρόγραμμα αυτό πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο του είδους του για πολλές μη παραθαλάσσιες πολιτείες που θέλουν να ενισχύσουν τον πληθυσμό και την φορολογική τους βάση. Η Δυτική Βιρτζίνια έχασε σχεδόν 40.000 ανθρώπους κατά το διάστημα 2010-2019, και η αναστροφή αυτής της τάσης είναι κομβική για τις μακροχρόνιες προοπτικές της.
Άλλες πολιτείες έχουν κι αυτές δοκιμάσει παρόμοια προγράμματα, αλλά αυτό είναι το πρώτο που επιδιώκει ενεργά να αξιοποιήσει την αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας λόγω της πανδημίας.
Πρόκειται για κάτι για το οποίο έχω γράψει και στο παρελθόν - το τέλος της αστυφιλίας όπου “ο νικητής τα παίρνει όλα” και η άνοδος των δεύτερων πόλεων της Αμερικής. Η ραγδαία επέκταση της τηλεργασίας κατέστησε εφικτό για ανθρώπους με δεσμούς στις μεγαλουπόλεις να μετακινηθούν σε προαστιακές και αγροτικές περιοχές χαμηλότερου κόστους.
Οι μακροπρόθεσμη στάση των εταιριών και των εργαζομένων έναντι της τηλεργασίας είναι κάτι το ρευστό, καθώς οι εργοδότες στέλνουν αντιφατικά σήματα ως προς το αν στοχεύουν να φέρουν το εργατικό δυναμικό πίσω σε συγκεντρωτικά γραφεία.
Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια διελκυστίνδα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης (ή μεταξύ διοίκησης και διοίκησης) καθώς οι εταιρίες εξαναγκάζονται να διαπραγματευτούν εκ νέου εργασιακές συμφωνίες. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ακόμη και πριν την πανδημία, η τηλεργασία αφορούσε κυρίως εργαζομένους που αμείβονται με υψηλότερους μισθούς.
Πολλοί από αυτούς έσπευσαν να φύγουν από μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επενδύοντας σε ιδιοκτησίες γης μακριά από τα αστικά κέντρα. Αυτή η ομάδα των εργαζομένων υψηλού ταλέντου θα έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη ως προς το αν θα επιστρέψει στο γραφείο ή όχι, γεγονός που την καθιστά μια ώριμη μεταφύτευση σε μέρη όπως η άγρια και υπέροχη Δυτική Βιρτζίνια, όπου τα κόστη είναι χαμηλά και η ποιότητα ζωής μπορεί να είναι καλύτερη.
Οι πανδημίες αναταράσσουν και μετασχηματίζουν τις κοινωνίες και τις κοινωνίες για χρόνια ή ακόμη και για δεκαετίες με απρόβλεπτους τρόπους. Ο COVID-19 μπορεί να γίνει η αφορμή μιας τάσης που θα μετακινήσει εισόδημα και ταλέντο μακριά από τις πόλεις που κυριάρχησαν στην εγχώρια και διεθνή οικονομία εδώ και δεκαετίες, και να διασπείρει τους ανθρώπους και το χρήμα σε περιοχές που μάθαμε να σκεφτόμαστε πως βρίσκονται σε μια απελπιστική παρακμή.
--
Ο Brent Orrell είναι στέλεχος του American Enterprise Institute με ειδίκευση σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού και μεταρρύθμισης του ποινικού συστήματος.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 22 Απριλίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.