Για τους λόγους που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην Attica Bank και στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο Action 24. Όπως δήλωσε «δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνει ο κ. Κασσελάκης, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα άλλης τράπεζας, η οποία δεν θέλει να φτιαχτεί πέμπτος τραπεζικός πυλώνας».
Ο ίδιος τόνισε πως «για το συμφέρον του κράτους,των φορολογουμένων, των καταθετών και του συνόλου της εθνικής οικονομίας το εγχείρημα για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα πρέπει να προχωρήσει και να δημιουργηθεί η νέα τράπεζα» (με τη συγχώνευση Παγκρήτιας και Attica Bank).
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Επειδή υπήρξα τέσσερα χρόνια υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θέλω να πιστεύω επιτυχημένος, αυτό θα το κρίνουν οι άλλοι, έχω ασχοληθεί αρκετά με τα τραπεζικά ζητήματα. Πιο αμαρτωλή ιστορία στην Ελλάδα από την Τράπεζα Αττικής δεν υπάρχει και οι αμαρτίες αυτής της τράπεζας βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνήσεως του οποίου το κράτος έβαλε ένα σκασμό λεφτά, τα οποία εξαερώθηκαν με αποτέλεσμα η τράπεζα να οδηγηθεί σε εκκαθάριση και κλείσιμο, μηδενίζοντας τις καταθέσεις και τις περιουσίες όσων είχαν επενδύσει σε αυτήν».
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται ήδη έχουν δείξει τις ικανότητές τους στην Παγκρήτια που όπως βλέπετε τα πρώτα της αποτελέσματα είναι εξαιρετικά θετικά και μια άλλη που ήταν προβληματική στο παρελθόν έχει γυρίσει στην κερδοφορία και μπαίνει σε μία τάξη. Μακάρι αυτό το μοντέλο να ακολουθηθεί στην τράπεζα Αττικής και να δημιουργηθεί ένας ισχυρός τραπεζικός πυλώνας».
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κασσελάκης τη στιγμή που άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας μετόχων για την Attica Bank, στοχοποιεί με συνεχείς αναρτήσεις του τη διαδικασία και προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια.
Τα οφέλη του 5ου τραπεζικού πυλώνα
Την ίδια στιγμή αναμένονται οι τυπικές λεπτομέρειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Thrivest και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία ανοίγει τον δρόμο για την συγκρότηση μίας νέας, μεγάλης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας που φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
Έως το φθινόπωρο του 2022, οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ήταν γκρίζες και αχαρτογράφητες. Χτυπημένες από την κρίση, την έλλειψη κεφαλαίων και με ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα δύο ιστορικά τραπεζικά ιδρύματα προσπαθούσαν να διασωθούν, την ώρα που οι συστημικές τράπεζες προχωρούσαν σε ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών τους και ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμπτε έπειτα από χρόνια κρίσης.
Κάτι περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά, Attica Bank και Παγκρήτια ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, έπειτα από τη δρομολογούμενη συμφωνία μετόχων, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για τη σύσταση του 5ου τραπεζικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για μία δικαίωση της στρατηγικής του σχήματος της Thrivest, το οποίο όταν ξεκινούσε την προσπάθεια για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, δέχονταν κριτική ότι θα έχανε τα κεφάλαιά του, εισερχόμενο σε μία επιχειρηματική ενέργεια υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, οι Κασσάνδρες δεν δικαιώθηκαν, όπως αποδείχθηκε αυτές τις μέρες. Και αυτό γιατί και οι δύο τράπεζες καταγράφουν κερδοφορία και έχουν αναστρέψει τα αρνητικά μεγέθη.
Ο 5ος πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών, που υπόσχεται να παράσχει πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις, στις - αποκλεισμένες σήμερα από τον τραπεζικό δανεισμό - ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα φέρει ένα νέο, ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» €10 δισ. καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.