Τα θεραπευμένα, πρώην κόκκινα, δάνεια εκτιμάται ότι μπορεί να γίνουν παράγοντας σημαντικών αλλαγών στο τοπίο της διαχείρισης απαιτήσεων, με τις αλλαγές που επέρχονται στον κλάδο και επηρεάζουν τους servicers. Στην επαναφορά των πρώην κόκκινων δανείων σε χαρτοφυλάκια τραπεζών, κομβικό ρόλο θα παίξουν τώρα, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η ανάγκη των τραπεζών να αξιοποιήσουν τη ρευστότητά τους αυξάνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους.
Σχετικά ήταν και τα συμπεράσματα απ' όσα είπε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στο roadshow JP Morgan στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον οίκο, ένας τομέας που εστιάζει η ΕΤΕ είναι τα δανειακά χαρτοφυλάκια που έγιναν πάλι εξυπηρετούμενα και διαχειρίζονται τώρα οι servicers. Μαζί με τη χρηματοδότηση για ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και την απόκτηση ΜΕΑ, το δυνητικό μέγεθος της αγοράς εκτιμάται σε 20-40 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό θα γίνει η επαναφορά υγιών πλέον δανείων στο τραπεζικό σύστημα, ενώ θα «ελαφρώσουν» και τα χαρτοφυλάκια των servicers που έχουν ξεπεράσει τα 71 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συγκεντρώνεται ουσιαστικά σε λιγότερους από 10 servicers.
Οι τελευταίοι επείγονται να φέρουν έσοδα μπροστά καθώς είναι γνωστή και η κριτική που κατέγραψε άλλωστε το ΔΝΤ για το γεγονός ότι δεν έχουν επιτύχει τους στόχους, έστω και για μικρό μέρος των δανείων. Σε συνδυασμό και με την αύξηση των επιτοκίων το προηγούμενο διάστημα οι ανακτήσεις έγιναν δυσκολότερες. Τελικώς, η κυβέρνηση προωθώντας το θέμα των ρυθμίσεων το 2023, άνοιξε το δρόμο για ανακτήσεις καθώς σωρεύονταν χρέη σε μία άλλη πλευρά, εκτός τραπεζικού συστήματος.
Οι ρυθμίσεις δούλεψαν από την αρχή και πλέον εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν σοβαρά, καθώς τώρα υπάρχει και το εργαλείο του νέου νόμου του ΥΠΕΘΟ, Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο δίνει την ευκαιρία καλών ρυθμίσεων στους δανειολήπτες με σταθερά επιτόκια 3% για 3 χρόνια και κούρεμα έως 28% των οφειλών.
Με τον αλγόριθμο έχουν και μία ευκαιρία οι servicers να τον αποδεχθούν και να φέρουν εισπράξεις, κινούμενοι σε αυτήν τη λογική για να κάνουν πλήθος ρυθμίσεων γρήγορα.
Η έκθεση του ΔΝΤ κατέγραφε την παρατήρηση ότι καμιά εταιρεία δεν προώθησε το ζήτημα της δανειοδότησης για την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων από τις απαιτήσεις που θα επανέφερε μοχλούς ανάπτυξης στην οικονομία, γεγονός που είχε καυτηριάσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Οι servicers με τον τρόπο τους έχουν δείξει ότι δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως να μπουν στο επενδυτικό κομμάτι της δανειοδότησης, ενώ δέχονται αυτήν την περίοδο τακτικούς ελέγχους. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι μέχρι το Μάρτιο για να προωθήσουν τις αλλαγές διαφάνειας που επιβάλει ο νόμος και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν τον Ιούνιο για να διατηρήσουν τις άδειές τους.
Η πρόοδος που μέχρι στιγμής έχει γίνει στον κλάδο τους, χωρίς τις πιεστικές ρυθμίσεις που έφερε ο νέος νόμος, αφορά στο άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων όπου για παράδειγμα έγινε συναλλαγή με το πακέτο δανείων στον τουριστικό κλάδο που αγόρασε η Optima Bank. Δάνεια της Αλουμύλ αγόρασε επίσης η Παγκρήτια Τράπεζα, όπως και η Attica Bank αγόρασε δάνεια της ΣΙΔΜΑ.
Μεγάλοι δυνητικοί αγοραστές δανείων για τους διαχειριστές μπορούν να αποδειχθούν οι τράπεζες. Έχουν πλεόνασμα ρευστότητας και απόθεμα καταθέσεων σε βαθμό που θα λήξουν μέχρι τον Ιούνιο τα δάνεια TLTRO της ΕΚΤ, καθώς έχουν αξιοποιήσει μόνο το 60% των καταθέσεων. Για την ώρα, επιλέγουν να χρηματοδοτούν κυρίως επιχειρήσεις για επενδύσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά η δυνατότητα να αποκτήσουν θεραπευμένα δάνεια έχει αυξηθεί καθώς διαφαίνεται στον ορίζοντα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Η μείωση των επιτοκίων είναι το «κλειδί», γιατί θα μειώσει τους κινδύνους των επισφαλειών που οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μη επιθυμώντας να περάσουν ξανά την περιπέτεια από την οποία κοντεύουν να απαλλαγούν οριστικά.