Απίθανη θεωρεί την περίπτωση, να δούμε αύξηση κόκκινων δανείων στις τράπεζες, με τα δεδομένα στον τραπεζικό τομέα, να θυμίζουν τα αντίστοιχα του 2005, στα επιτόκια, τη μόχλευση και τον οικονομικό κύκλο, εκτιμά η Pantelakis Securities. Η χρηματιστηριακή εντοπίζει ότι τα κέρδη ανά μετοχή της Alpha Bank έχουν περιθώρια ανόδου 20% στη διετία 2023-2024 και η μετοχή περιθώρια ανόδου 45% με συντηρητικά κριτήρια, ενώ μακροπρόθεσμα αναμένει διπλασιασμό της τιμής.
Η χρηματιστηριακή διαβλέπει ένα «déjà vu» του 2005 στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα για την Alpha Bank που γίνεται πρώτη επενδυτική επιλογή για την Alpha Bank, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι:
- Το consensus των αναλυτών προβλέπει άνοδο 17% των κερδών ανά μετοχή (EPS)
- Το εύρος διακύμανσης της μετοχής προς την ενσωματωμένη λογιστική αξία, αν συγκριθεί με την αντίστοιχη διακύμανση στη μετοχή της ΕΤΕ (που έχει συντηρητική κίνηση) επιτρέπει περιθώρια ανόδου 45% στην τιμή μετοχής της Alpha Bank.
- Αναμένει από την τράπεζα ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) φέτος και μικρότερες λειτουργικές δαπάνες το 2024.
- Το κόστος κάλυψης των κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα μειωθεί, καθώς αποτελούνται κατά 50% από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.
Η χρηματιστηριακή εταιρεία επικεντρώνεται στην ισχυρή ανοδική τάση των κερδών της Alpha Bank, με το consensus για κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2023 να έχει ανεβεί κατά 17%. Αναλύοντας το εύρος διακύμανσης του P/TB της Alpha Bank τα προηγούμενα χρόνια.
Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι οι προσδοκίες για το EPS της Alpha Bank για το 2023 και 2024 έχουν περιθώριο ανόδου 20%, καθώς αναμένεται η τράπεζα να παρουσιάσει ισχυρότερο Καθαρό Έσοδο Τόκων (ΝΙΙ) για το 2023 και χαμηλότερα λειτουργικά κόστη το 2024.
Ειδική μνεία γίνεται και στα ΜΕΑ της Τράπεζας, τα οποία, όπως επισημαίνει η ανάλυση, αποτελούνται κατά 50% από στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια, γεγονός που δικαιολογεί τη χαμηλότερη κάλυψη ΜΕΑ και ενισχύει την άποψη ότι η Τράπεζα θα χρειαστεί περιορισμένες νέες προβλέψεις.
«Καλοί οιωνοί» για τις τράπεζες και την οικονομία
Θετική άποψη υιοθετεί η χρηματιστηριακή για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και για την ελληνική οικονομία ευρύτερα, κάνοντας λόγο για «Déjà vu του 2005» στον τραπεζικό τομέα, καθώς βλέπει το οικονομικό περιβάλλον του 2005 να είναι παρόμοιο με το σημερινό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Pantelakis Securities, όπως και το 2005, το χρέος του ιδιωτικού τομέα προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 75%, τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξήθηκαν από 1% στο 3%, με τον δείκτη ΜΕΑ να παραμένει ο ίδιος, η καθαρή πιστωτική επέκταση των τραπεζών αυξήθηκε κατά 20% και το πραγματικό ΑΕΠ κατά 3%, ενώ οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονταν στο 3x P/TB σε σχέση με το 0.4 που διαπραγματεύονται σήμερα.
Όλα αυτά συγκλίνουν, σύμφωνα με την ανάλυση της χρηματιστηριακής, ότι είναι απίθανο να δούμε μια αύξηση στα ΜΕΑ των ελληνικών τραπεζών, δεδομένων του σημερινού επιπέδου των επιτοκίων, της μόχλευσης, αλλά και του οικονομικού κύκλου.